Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2023,
6.54

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Aleksander Vučić Zahodni Balkan Skopje Severna Makedonija Nataša Pirc Musar

Torek, 13. 6. 2023, 6.54

10 mesecev, 3 tedne

Pirc Musarjeva v Skopju: Bodite politično modri in spremenite ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Pirc Musar v Skopju | "Pot, ki jo je do sedaj prehodila Severna Makedonija, je pomembna in je velika," je poudarila Nataša Pirc Musar in izpostavila pomembnost izpeljave spremembe ustave pred koncem leta. | Foto Katja Kodba/STA

"Pot, ki jo je do sedaj prehodila Severna Makedonija, je pomembna in je velika," je poudarila Nataša Pirc Musar in izpostavila pomembnost izpeljave spremembe ustave pred koncem leta.

Foto: Katja Kodba/STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na današnjem uradnem obisku v Skopju izpostavila, da mora Severna Makedonija enotno, hitro in odločno nadaljevati pot približevanja Evropski uniji, na kateri ji Slovenija ostaja trdna zaveznica in podpornica. Izrazila je upanje, da bodo v Skopju zmogli politično modrost in da jim bo uspelo spremeniti ustavo.

V skladu z dogovorom z Bolgarijo, s katerim je ta odpravila blokado približevanja Severne Makedonije EU, je Skopje julija lani vendarle začelo pristopna pogajanja z EU, potem ko jih je pred tem od leta 2005 blokirala Grčija zaradi imena države. V skladu z dogovorom mora Skopje bolgarsko manjšino vpisati v makedonsko ustavo, a se zatika zaradi nasprotovanja opozicije.

Po pogovoru z gostiteljem, makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, je slovenska predsednica na skupni novinarski konferenci izpostavila, da v procesu približevanja EU tudi Sloveniji ni bilo lahko in da je morala spremeniti ustavo. "A smo to zmogli, ker se je takrat slovenska politika zavedala, kako zelo pomembno je biti enoten pri strateških projektih, ki se tičejo Slovenije," je dejala ter izrazila upanje, da bodo toliko politične modrosti zmogli tudi v Skopju in da jim bo uspelo spremeniti ustavo.

Čas je za višjo prestavo

Dejala je, da si močno želi, da bi nove generacije Makedoncev živele v EU. "Želela bi si, da bi šlo hitreje in da bi se EU širila brez večletnih zastojev. Čas je, da prestavimo v višjo prestavo. Tako v Skopju kot v Bruslju in v vseh prestolnicah držav EU. Pot, ki jo je do sedaj prehodila Severna Makedonija, je pomembna in je velika," je poudarila in izpostavila pomembnost izpeljave spremembe ustave pred koncem leta.

Prelaganje težkih odločitev v prihodnost bi namreč po njenem mnenju pomenilo, da bi na evropsko prihodnost utegnile čakati še naslednje generacije. Zato je, kot so sporočili iz njenega urada, politične stranke pozvala, naj podprejo predlagane ustavne spremembe, saj bo z njimi država izkazala "prizadevanje za izgradnjo multikulturne, na spoštovanju človekovih pravic in pravic manjšin, temelječe multietnične skupnosti" ter napredovala na poti EU.

Državi sta od nekdaj v prijateljskih odnosih

Predsednica in njen makedonski kolega sta izpostavila tudi dolgoletne dobre in prijateljske odnose med državama.

Predsednica se je v Skopju sestala tudi s predsednikom vlade in sobranja Dimitrom Kovačevskim in Talatom Xhaferijem, s katerima je izmenjala ocene o razmerah v Severni Makedoniji in na Zahodnem Balkanu. Pri tem je izpostavila željo po še tesnejšem sodelovanju med državama na političnem in gospodarskem področju, v kulturi, izobraževanju in znanosti.

V nagovoru na slavnostni seji sobranja pa je izpostavila nujnost evropske poti Severne Makedonije. Izpostavila je tudi pomen nadaljevanja procesa Brdo − Brioni, v okviru katerega bo v Severni Makedoniji v prvi polovici septembra potekal vrh. Opozorila je na problematiko odhajanja mladih iz držav regije in napovedala, da želi to temo na vrhu nasloviti v dialogu med predsedniki držav in mladimi.

Narašča tudi poslovno sodelovanje

Predsednica se bo v Skopju danes srečala še s predstavniki slovenske diaspore v državi, pred odhodom v Srbijo pa se bo v sredo dopoldne srečala s predstavniki slovensko-makedonske poslovne skupnosti. Slovenija je pomembna gospodarska partnerica Skopja, tudi kot vlagateljica, saj slovenska podjetja zaposlujejo okoli tri tisoč ljudi. Lani se je gospodarska menjava med država povečala za 14 odstotkov.

Severna Makedonija je prva država Zahodnega Balkana, ki jo je predsednica obiskala od nastopa položaja decembra lani. 

Predsednica Pirc Musarjeva bo nato v sredo začela dvodnevni delovni obisk v Srbiji, kjer se bo med drugim sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Še letos naj bi obiskala tudi Kosovo.

Aleš Musar
Novice Aleš Musar: Z maseratijem smo doživeli hudo nesrečo, v kateri je umrl moj oče
Fajon, Pirc Musar, Golob
Novice Tanja Fajon: Tega si ni nihče predstavljal #video
Ne spreglejte