Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
6.48

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Tanja Fajon Robert Golob Varnostni svet ZN

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 6.48

10 mesecev, 4 tedne

Tanja Fajon: Tega si ni nihče predstavljal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

"Nihče si ni predstavljal, da nam bo zaupalo kar 153 držav. Prvo je zagotoviti mir na evropskih tleh," je na novinarski konferenci po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN dejala zunanja ministrica Tanja Fajon in napovedala, da bodo poleti oblikovali organizacijsko skupino. Na vprašanje o sodelovanju Slovenije z Rusijo je odgovorila, da "brez dialoga ni mogoče reševati svetovnih izzivov, tako da bomo morali najti neko formulo pogovora in sodelovanja".

"Za nami je več kot pol leta trdega garanja. Na tem mestu bi izrekla iskreno zahvalo predsedniku vlade in Tanji Fajon ter predsednici državnega zbora, častnim konzulom in vsem ministrom. Tisto, kar bi si želela, je, da bi bili na mednarodnem parketu enotni. Večkrat sem poudarjala, da morajo trije deležniki delati z roko v roki. To smo zdaj dokazali. Slovenija je cenjena država na mednarodnem parketu. Vsi skupaj se zavedamo, da je Organizacija ZN edina organizacija, prepoznana za varnost. Podnebne spremembe so točka, na kateri bo Slovenija veliko delala, ne moremo seveda mimo vojne v Ukrajini. Meni je blizu tudi čebelja diplomacija. Pravo delo se šele začenja. Z vsem znanjem in energijo bom pomagala, kolikor se bo le dalo," je povedala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Golob: Če se je lani naš glas slišal v Bruslju, se bo leto v New Yorku 

Tudi premier Robert Golob se je zahvalil vsem vključenim. "Gre za uspeh celotne države. Rezultat, ki je bil tako prepričljiv, kaže na to, da je Slovenija prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču. Svet nas vidi kot državo, ki ne dela problemov, ampak jih pomaga reševati. Računajo, da mi kot majhna članica, brez skritih interesov, lahko pomagamo. Če smo lani poskrbeli, da se je naš glas slišal v Bruslju, se bo drugo leto v New Yorku," je povedal Golob. 

"Tega si ni nihče predstavljal"

"To je izjemno priznanje in zaupanje, ki smo ga dobili. Nihče si ni predstavljal, da nam bo zaupalo kar 153 držav. Prvo je zagotoviti mir na evropskih tleh," je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon ter napovedala, da bodo poleti oblikovali organizacijsko ekipo, naredili načrt delovanja in okrepili newyorško misijo.

Teme, ki jih bo Slovenija še naslavljala, so tudi človekove pravice, vodna diplomacija, boj proti podnebnim spremembam in preprečevanje konfliktov, je dodala Fajonova. "Slovenija bo tudi glas majhnih držav," je poudarila in sklenila: "Do začetka statusa opazovalke, to bo oktobra, nas čaka res, res veliko dela."

Na vprašanje, kako bo Slovenija sodelovala z Rusijo, je Fajonova odgovorila: "Rusija je stalna članica Varnostnega sveta in jaz verjamem, da brez dialoga ni mogoče reševati svetovnih izzivov, tako da bomo morali najti neko formulo pogovora in sodelovanja, zato da bomo lahko sploh naslavljali tiste velike kompleksne izzive, ki jih imamo v svetu. Situacija v svetu je izjemno kompleksna in kot država, ki zagovarja dialog, bomo našli poti komunikacije."

Pirc Musarjeva: Do tega rezultata nas je pripeljalo vizionarstvo Roberta Goloba 

"Ta projekt je podprl Anže Logar, ampak vizionarstvo Roberta Goloba nas je pripeljalo do tega rezultata. Izjemno pomembno je, da se strateški projekti nadaljujejo iz vlade v vlado. Zahvala gre Robertu Golobu, ki je projekt podprl in ga ni vrgel skozi okno," je ob koncu dodala Pirc Musarjeva. 

Slovenija je bila v Generalni skupščini ZN v New Yorku pretekli torek s 153 glasovi podpore v prvem krogu glasovanja izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. V boju za sedež iz vzhodnoevropske skupine je premagala Belorusijo, za katero je glasovalo 38 držav.
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva žalostna, da je bila parlamentarna diplomacija spregledana
Varnostni svet Združenih narodov
Novice Slovenija bo v Varnostnem svetu sodelovala pri odločitvah o miru in varnosti v svetu
Božo Cerar
Novice "To je lahko odskočna deska za naše mednarodno delovanje za desetletja vnaprej"
Tanja Fajon
Novice Slovenija je nestalna članica Varnostnega sveta #video
Ne spreglejte