Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2023,
15.34

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

Natisni članek

Belorusija Slovenija glasovanje Varnostni svet ZN

Torek, 6. 6. 2023, 15.34

10 mesecev, 2 tedna

Slovenija je nestalna članica Varnostnega sveta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

Sloveniji je uspelo. V prvem krogu glasovanja za nestalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov za leti 2024 in 2025 je dobila 153 glasov in s tem zahtevano podporo dveh tretjin držav, ki so prisotne in glasujejo na Generalni skupščini. Belorusija je dobila zgolj 38 glasov. "Danes je velik dan za Slovenijo, izvoljeni smo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN," je po današnji izvolitvi na Twitterju zapisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki ob razglasitvi rezultatov ni mogla zadržati solz. Medtem Belorusija poraz, dobila je le 38 glasov, pripisuje zahodnim manipulacijam v ZN.

Ob razglasitvi rezultatov so ministrico Tanjo Fajon premagala čustva, solz ni mogel skriti niti državni sekretar na ministrstvu Samuel Žbogar

Fajonova: Želim si, da bo Slovenija znala sodelovati z vsemi deli sveta

Fajonova je v odzivu dejala, da je danes velik dan za Slovenijo, in se zahvalila državam za vsak glas ter veleposlaniku Boštjanu Malovrhu in ekipi v New Yorku ter ekipi v Ljubljani in namestniku Samuelu Žbogarju. "Za nami je težko prehojena pot. To je dosežek, ki nas mora povezovati in združevati. V zadnjem letu sem obiskala vsaj 150 predstavnikov različnih držav, kar je tako psihičen kot fizičen napor. A to je privilegij, ko spoznaš, kaj so izzivi različnih delov sveta, " je povedala na novinarski konferenci po izvolitvi Slovenije v Varnostni svet OZN. 

Dodala je, da si želi, da bo Slovenija znala sodelovati z vsemi deli sveta in iskati skupne rešitve za izzive: "Podnebne spremembe so zagotovo ena od takih stvari, ki nas združuje. Vsi imamo cilj, da si zagotovimo varno okolje, preprečimo konflikte in zagotovimo pomoč najbolj ranljivim državam."

"Mesto v Varnostnem svetu prevzemamo v času, ko je svet izjemno razdeljen, ko se geopolitika močno spreminja, ko imamo lakoto, revščino, energetsko, prehrambno krizo. Ko imamo konflikte po svetu, ko imamo svet razdeljen, včasih se zdi zahod proti preostalemu delu sveta. Želim si, da slovenska zunanja politika nikoli ne bo ignorantska do drugih delov sveta, ampak da bomo zaobjeli vsakogar in delali skupaj," je povedala ministrica, ob koncu pa dodala, da je ponosna na ekipo, na vso Slovenijo, ki je prvič doslej spremljala tako velik zunanjepolitični projekt. 

Iz New Yorka se je po glasovanju posebej za slovenske medije oglasila ministrica Tanja Fajon in še enkrat poudarila, da je ponosna, a da se zaveda velike odgovornosti, ki jo je Slovenija s tem dobila. 

Slovenija je na tajnem glasovanju v prvem krogu gladko premagala Belorusijo. Visoko podporo, kar 153 glasov, je Fajonova komentirala z besedami: "Prepričali smo tudi nove zaveznice, 153 glasov je izjemen rezultat za Slovenijo. Mi smo računali, da si bo mogoče kdo v zadnjem trenutku umaknil, da je kdo igral dvojno igro, izkazalo pa se je ravno nasprotno. To je nacionalni dosežek, zavedam pa se trdega dela, ki nas čaka. Zdaj je naša naloga, da bomo upravičili to, kar smo obljubljali partnerjem."

Dejala je, da se bo delo v New Yorku začelo takoj, prav tako tudi ministrsko delo. Države že pristopajo k slovenski ekipi in si želijo pogovorov. "Oktobra bo Slovenija tudi opazovalka, takrat je treba imeti polno ekipo. Trenutno je v New Yorki 13 oseb. Na vladi nameravam opraviti pogovor o tem, kako izkoristiti potencial Slovenije," je še povedala ministrica. 

Jeseni bodo tako že začele priprave na menjavo in novoizvoljene članice že lahko sodelujejo na sejah kot opazovalke. Slovenija bo z novim letom nadomestila Albanijo, ta zdaj zastopa vzhodnoevropsko skupino v tem najpomembnejšem organu Združenih narodov.

Slovenija v prvem krogu gladko premagala Belorusijo

Trenutno v Združenih narodih od 192 članic nima glasovalne pravice samo Venezuela, ker zamuja s plačilom v proračun organizacije. Slovenija je tako za izvolitev potrebovala vsaj 128 glasov, dobila pa jih je 153.

Na volitvah za predstavnika vzhodnoevropske skupine je danes oddalo glas 192 držav. Ena glasovnica je bila neveljavna, veljavnih je bilo tako 191 glasovnic.

Med države, ki se štejejo kot prisotne in glasujejo, se šteje le tiste, ki oddajo pravilno izpolnjeno glasovnico, s katero se ne vzdržijo. Če država odda nepravilno izpolnjeno glasovnico (na primer za prosto mesto označi dve državi) ali se vzdrži (na primer ne označi nobene države), se je ne šteje med države, ki so prisotne in glasujejo. Mogočih je več krogov glasovanj, omejitve njihovega števila pa ni. Danes pa je bil dovolj le en krog glasovanj. 

Po razglasitvi rezultatov so se na Twitterju zvrstile številne čestitke. 

Odzvali so se aktualna predsednica republike Nataša Pirc Musar in nekdanji predsednik Borut Pahor ter predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, slovenski evroposlanci in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič

 

Oglasila sta se tudi nekdanji zunanji minister Anže Logar, ki je začel kampanjo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN in nekdanji predsednik vlade Janez Janša

Golob: Naše pravo delo se šele začenja

"Danes je Slovenija v New Yorku dosegla enega svojih največjih uspehov v mednarodni diplomaciji. Gre za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki naše države, zato bi se rad še posebej zahvalil tako predsednici Nataši Pirc Musar, zunanji ministrici Tanji Fajon kot tudi množici vseh sodelavk in sodelavcev v diplomatskih službah, ki so res garali in pripomogli k temu, da smo ta uspeh lahko dosegli. Naše pravo delo pa se s tem šele začenja," je v odzivu ob izvolitvi Slovenije v Varnostni svet OZN med drugim povedal predsednik vlade Robert Golob.
Njegovo celotno izjavo si lahko ogledate spodaj. 

Na Twitterju je čestitke izrazil tudi prvi slovenski veleposlanik pri Združenih narodih Danilo Türk.

Sloveniji in še štirim drugim novoizvoljenim članicam Varnostnega sveta je čestital tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.  Ob tem je na Twitterju zapisal, da EU ostaja močna partnerica in podpornica ZN. 

Sestava Varnostnega sveta ZN

Varnostni svet Združenih narodov ima 15 članic, od tega pet stalnih – ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija – ter deset nestalnih članic, katerih mandat traja dve leti. Vsako leto se jih zamenja po pet, mandat pa začne teči s 1. januarjem.

Poleg sedeža v Varnostnem svetu ZN, ki pripada vzhodnoevropski skupini (to sestavlja 23 držav, ki so imele pred padcem berlinskega zidu socialistično družbeno ureditev), so danes v Združenih narodih glasovali še za dva sedeža v afriški skupini ter po en sedež v azijsko-pacifiški skupini ter skupini latinskoameriških in karibskih držav.

Za sedeža afriške skupine sta bili izvoljeni Alžirija in Sierra Leone, za sedež azijsko-pacifiške skupine Južna Koreja, za sedež skupine latinskoameriških in karibskih držav pa Gvajana.

Zunanja ministrica Tanja Fajon na glasovanju za nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov. | Foto: Matic Prevc/STA Zunanja ministrica Tanja Fajon na glasovanju za nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov. Foto: Matic Prevc/STA

Belorusija za poraz krivi zahodne manipulacije v ZN

Belorusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so hvaležni vsem državam, ki so jih podprle in se niso vdale poskusom manipulacije volilnega procesa, poroča beloruska tiskovna agencija Belta.

Tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Anatolij Glaz je napovedal, da bo njegova država kljub porazu na volitvah še naprej nadaljevala delo v ZN.

Uradna tiskovna agencija Belta pa je v novici na spletni strani v angleškem jeziku zapisala, da je bil izid glasovanja v veliki meri predvidljiv, "saj vsi vedo, da ima Slovenija, članica EU in Nata, jasno podporo Washingtona in Bruslja". Dodali so, da je bil glavni cilj slovenske kandidature preprečiti izvolitev Belorusije in "okrepiti položaj političnega Zahoda v Varnostnem svetu".

Tanja Fajon
Novice Fajonova pred glasovanjem v ZN poudarila pozitivno slovensko kandidaturo za Varnostni svet
Varnostni svet Združenih narodov
Novice Dan odločitve za Slovenijo
Tanja Fajon, Anniken Huitfeldt, Antony Blinken, Melanie Joly in Annalena Baerbock,
Novice So to države, ki bodo odločale o usodi Slovenije?
Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Slovenija je na dobri poti
Ne spreglejte