Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
2. 6. 2023,
11.39

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

Varnostni svet ZN Tanja Fajon

Petek, 2. 6. 2023, 11.39

1 leto

Tanja Fajon: Slovenija je na dobri poti

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Zunanja ministrica Tanja Fajon | Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je pred volitvami novih nestalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov optimistična. | Foto STA

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je pred volitvami novih nestalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov optimistična.

Foto: STA

Slovenija je na dobri poti, da 6. junija postane nestalna članica Varnostnega sveta, je povedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. So pa volitve tajne in zato nepredvidljive, je dodala.

Slovenije je poleg Belorusije kandidatka za nestalno članico v Varnostnem svetu Združenih narodov. Glasovanje bo v torek, 6. junija, v New Yorku. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon bo v New York odpotovala v nedeljo zvečer. "Temperatura v ekipi narašča, v New York odhajamo z optimizmom. V zadnjem tednu dobivamo veliko pozitivnih signalov, tako da tudi naš optimizem narašča," je poudarila.

Okrepili dialog z državami po svetu

Fajonova je tudi povedala, da je za zunanjim ministrstvom leto intenzivnih dejavnosti. Še zlasti, ker države običajno kandidaturo vložijo tudi deset let prej, Slovenija pa je kandidaturo vložila decembra 2021, v času pretekle vlade.

Janez Janša. Tanja Fajon.
Novice Janša ruši lastno kandidaturo za Varnostni svet Združenih narodov?

"Slovenska diplomacija je pokazala, kaj zna in kaj zmore," je povedala ministrica ter dodala, da so v tem času okrepili dialog z državami, s katerimi so imeli prej malo stikov ali pa jih celo niso imeli. Prepričana je, da so slovensko diplomacijo odprli svetu.

Srečanja s številnimi državami

V okviru kandidature so opravili srečanje s 189 državami, 150 od teh srečanj je opravila sama ministrica. O kandidaturi se od članic Združenih narodov niso pogovarjali samo z naslednjimi državami: Belorusijo, Rusijo, Afganistanom, Sirijo, Nikaragvo in Venezuelo. Opravili so tudi pogovore z državami, ki niso članice Združenih narodov: Svetim sedežem, Palestino in Kosovom. Na ministrstvu so tudi imenovali pet posebnih odposlancev za Varnostni svet.

Slovenski slogan kandidature je: krepimo zaupanje in varujemo prihodnost. Veliko poudarka namenjajo podnebnim spremembam (pomanjkanje vode, suše, poplave …) ter učinkom podnebnih sprememb na varnost. Poudarek je tudi na spodbujanju razvoja najbolj prizadetih držav zaradi podnebnih sprememb. Slovenija si bo v Varnostnem svetu tudi prizadevala, da bodo Združeni narodi storili več za preprečevanje konfliktov.

Slovenija brez kolonialnega bremena

"Slovenija bo zaradi svežega vetra, ki smo ga v slovensko diplomacijo vnesli v zadnjem letu, bolj prepoznavna v svetu," je prepričana ministrica.

Tanja Fajon
Novice Fajonova obiskala državo, ki je 17 let ni obiskal nihče od njenih predhodnikov

Sloveniji je pri nabiranju glasov v prid to, da nima kolonialnega bremena, prav tako nič ne dolgujemo velikim silam. So pa, kot je povedala ministrica, med pogovori od predstavnikov držav zunaj Evrope slišali, da Evropa ni dosledna. Da se Evropa zdaj veliko ukvarja z vojno v Ukrajini, čeprav so konflikti tudi v drugih delih sveta.

Kaj Fajonova pravi o Janševih tvitih

Na novinarsko vprašanje, ali je notranjepolitično dogajanje v Sloveniji vplivalo na kampanjo za nestalno članico, je Fajonova odgovorila: "Razočarana sem bila, ko sem prebirale izjave na socialnih omrežjih, predvsem izjave gospoda Janeza Janša. Preprosto ne razumem tega, da govoriš, da je to kandidatura Zahoda, da z nekim ciničnim in omalovaževalnim pristopom govoriš o Sloveniji in deluješ proti naši kandidaturi. Od vsega začetka smo sprejeli, da je to nacionalni projekt. Pri takih zgodbah pa bi morala politika držati skupaj. Takšni poskusi (Janševi, op. p.) so namenjeni domači politični javnosti, in sicer da skušaš svojega tekmeca, nasprotnika prizadeti, izničiti njegove napore. Tako vidim te tvite, ki jih je spisal Janša."

Glede Janševega zapisa, da bi morala Fajonova v primeru neuspeha kandidature za nestalno članico odstopiti s položaja zunanje ministrice, pa je ministrica dejala, da to pove vse o namerah Janševih tvitov. "Da gre za domače politično preigravanje in škodovanje tekmecem, pa tudi za škodovanje državi in njenim interesom. Hkrati pa to pomeni tudi veliko nerazumevanje Janše do geopolitike v svetu. Vse seveda (pri glasovanju v Združenih narodih, op. p.) ni v rokah Slovenije," je še pojasnila Fajonova.

Volilni postopek

Volitve Združenih narodov za nestalne članice v Varnostnem svetu bodo 6. junija. Volitve se bodo začele ob 10. uri po newyorškem času (ob 16. uri po slovenskem času). Ne ve se, koliko glasovalnih krogov bo potrebnih. Volitve se lahko torej zelo zavlečejo. 

Glasovali bodo za dva sedeža v Afriški skupini Združenih narodov ter po en sedež v Azijsko-pacifiški skupini, Skupini latinskoameriških in karibskih držav ter v Vzhodnoevropski skupini. Za nestalno članico v Vzhodnoevropski skupini se potegujeta Slovenija in Belorusija. Volitve so tajne. Za izvolitev mora vsaka država pridobiti podporo dveh tretjin držav, ki so prisotne in glasujejo. Trenutno v Združenih narodih od članic nima glasovalne pravice samo Venezuela. Če bodo vse druge članice prisotne in bodo glasovale, bo Slovenija za izvolitev potrebovala vsaj 128 glasov.
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančič v Armeniji: Odnosi so dobri in prijateljski
Boštjan Malovrh, veleposlanik pri ZN
Novice Veleposlanika Slovenije in Belorusije na soočenju v ZN zavračala medsebojne očitke
Tanja Fajon
Novice "Ne gre le za prestižno glasovanje, gre za krepitev podobe Slovenije v svetu"
Tanja Fajon (zajem zaslona)
Novice Ministrica Tanja Fajon: Ostajam zmerno optimistična
Ne spreglejte