Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 10. 2021,
17.05

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

korupcija Ivo Sanader Hrvaška HDZ Andrej Plenković

Torek, 26. 10. 2021, 17.05

2 leti, 5 mesecev

Vladajoča stranka zaradi korupcije plačala državi za 1,9 milijona kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Andrej Plenković | Predsednik HDZ Andrej Plenković | Foto Reuters

Predsednik HDZ Andrej Plenković

Foto: Reuters

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je po pravnomočni odločitvi hrvaškega vrhovnega sodišča v največjem korupcijskem primeru v hrvaški politiki, ki je znan kot Fimi-media, v državni proračun nakazala 14,3 milijona kun (1,9 milijona evrov). HDZ je morala plačati denarno kazen in vrniti milijone, s katerimi so polnili svoje črne sklade.

Hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je danes na novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da je stranka v proračun nakazala 14,3 milijona kun. "Ta obveznost je izpolnjena, denar smo nakazali in zadeva je za nas ad acta," je izjavil Plenković po seji vladne koalicije.

Ivo Sanader
Novice Zaradi korupcije obsodili največjo vladno stranko

Sanaderju šest let zapora

Hrvaško vrhovno sodišče je sredi oktobra objavilo pravnomočno sodbo v ponovljenem sojenju v primeru Fimi-media, v katerem je bil prvoobtoženi nekdanji predsednik hrvaške vlade in HDZ Ivo Sanader obsojen na šest let zapora. Obenem so HDZ kaznovali s 3,5 milijona kun (467 tisoč evrov) kazni ter odvzemom 14 milijonov kun (1,87 milijona evrov), pri katerih je šlo po ugotovitvah sodišča za nezakonito pridobljeno premoženjsko korist.

Del denarja posameznikom, del pa HDZ

Sanader, HDZ in ostali so bili obtoženi, da so odtujili najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-media. Del denarja naj bi končal v žepih posameznikov, del pa v črnih skladih HDZ. HDZ je prva hrvaška politična stranka, ki je obsojena in kaznovana zaradi korupcije.

Peđa Grbin
Novice Razkol med socialnimi demokrati na Hrvaškem

Plenković se je ogradil od takratnega vodstva stranke

Plenković je po objavi pravnomočne sodbe zavrnil kakršnokoli politično odgovornost aktualnega vodstva stranke za, kot je dejal, poteze posameznikov v obdobju med letoma 2004 in 2009, na katerega se nanaša sodba. Napovedal je možnost pritožbe na ustavno sodišče, obenem pa potrdil, da bodo poravnali obveznosti iz sodbe. Dejal je še, da je nakazani znesek nekoliko nižji kot seštevek iz sodbe, ker so del obveznosti plačali že prej.

Hrvaška turizem morje apartmaji
Novice Hrvaška zaostruje nadzor nad ukrepi, številke se višajo

Denar nosil bivši šef carinske uprave

HDZ je namreč kot pravna oseba, obtožena kaznivega dejanja, morala deponirati dva milijona kun (267 tisoč evrov) na račun županijskega sodišča, so pojasnili v sodbi vrhovnega sodišča. Še 300 tisoč evrov je tožilstvu leta 2010 izročil nekdanji generalni sekretar HDZ Branko Bačić. Denar je bil deponiran na posebnem deviznem računu.

Šlo je za finančna sredstva, ki jih je pred tem v HDZ prinesel Bačićev predhodnik na položaju v stranki in bivši šef hrvaške carine Mladen Barišić. Vrhovno sodišče je za Barišića v primeru Fimi-media potrdilo obsodbo dve leti in deset mesecev zapora.

Kokain, droga, mamila, droge
Novice Hrvati letno porabijo tono kokaina

HDZ danes brez dolgov

Plenković je danes še poudaril, da je imela HDZ 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov) izgub, ko je leta 2016 prevzel vodenje stranke. Kot je dodal, je HDZ danes finančno stabilna stranka, ki nima nobenih posojil in posluje v skladu z zakoni. Pojasnil je, da so v preteklih letih imeli 42 milijonov kun (5,6 milijona evrov) prihodkov od članarine, kar bo omogočilo poravnavo obveznosti iz sodbe in nadaljevanje nemotenega finančnega poslovanja.

Hrvaška policija
Novice S koronavirusom okužen moški pobegnil iz bolnišnice, našli so ga mrtvega
Ne spreglejte