Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2022,
13.01

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

Natisni članek

sankcije ukrepi rast cene vojna Rusija Ukrajina Srbija

Sreda, 2. 3. 2022, 13.01

2 leti, 1 mesec

Vučić: To je šele začetek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

102

Aleksandar Vučić | Foto STA

Foto: STA

"Le v parih dneh se je svet zelo spremenil. Nič več ni, kot je bilo. Dogajajo se tektonske spremembe v svetovni politiki in Srbija je v težki situaciji," je danes dejal srbski predsednik Aleksander Vučić in poudaril, da pričakuje zahteve po izključitvi Rusije iz Združenih narodov.

"Kriza zaradi vojne v Ukrajini Srbiji povzroča velike težave," je danes popoldne v nagovoru državljanom po poročanju RTV Srbija dejal srbski predsednik Aleksander Vučić. Po njegovih besedah Srbija podpira obsodbo invazije Rusije v Ukrajino, vendar pa ne vseh sankcij proti državi. Zato se na državo po trditvah Vučića vrši velik pritisk iz Zahodnih držav.

"To je šele začetek. Pritiski na Srbijo bodo še večji v bližnji prihodnosti," je dejal Vučić, ki pa pravih motivov za pritiske na Srbijo ne vidi v "zaskrbljenosti zaradi situacije v Ukrajini, temveč v želji posameznih držav, da škodijo Srbiji." Dokaze za to Vučić vidi tudi v prošnji Albanije za pridružitev zvezi Nato, ki jo je podprla tudi Turčija.

"In na koncu pridemo do neodvisnosti Kosova. Menim, da bodo želeli Rusijo izključiti iz Združenih narodov, Kitajsko pa prepričati, da podpre spremembe resolucij o Kosovu. Tako bomo zelo težko še imeli podporo v mednarodnem pravu za zemeljsko celovitost Srbije," je bil zaskrbljen Vučić in dodal, "nikoli si nisem mislil, da bo prišlo do takšne situacije. Vendar sem v zadnjih dneh videl, da je vse mogoče."

V Srbiji zaradi Ukrajine iz ure v uro bolj napete razmere 

"Srbija se pridružuje vsakemu glasovanju, ko gre za kršenje ozemeljske celovitosti Ukrajine, ne bo pa se pridružila uvajanju sankcij proti Rusiji. Tako bo, dokler bomo lahko zdržali," je včeraj izjavil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je tako odgovoril na novinarsko vprašanje o stališču Srbije na predvidenem glasovanju posebne seje Generalne skupščine Združenih narodov o napadu Rusije na Ukrajino, ki ga je sklical Varnostni svet Združenih narodov, kot je poročala STA. S tem pa je Vučić posredno komentiral tudi pritiske na Srbijo, da se kot kandidatka za članstvo v Evropski uniji pridruži sankcijam, ki so jih proti Rusiji uvedle zahodne države.

Vučić: Rekordne cene, a panika ni nujna

"Položaj je iz ure v uro težji," je v nagovoru državljanom dejal Vučić in že napovedal gospodarske ukrepe v državi ob naraščanju cen zaradi posledic vojne v Ukrajini. 

Zaradi dviga cen vseh surovin in živil je situacija v Srbiji zelo resna, je sporočil predsednik Vučić. Kakšni bodo sprejeti ukrepi, bodo državljani Srbije po napovedih izvedeli še danes zvečer.

"Prav zaradi tega in v skladu s tem vodstvo Srbije sprejema vse nujne ukrepe za zagotovitev običajnega življenja državljanov naše države," je še dejal v videonagovoru na svojem profilu na Instagramu in poudaril, da so v državi priča najvišjim cenam premoga, elektrike, plina in vseh surovin kot kadarkoli v zgodovini. Strmo naraščajo tudi cene vseh živil.

"Politične izzive bomo premagali, verjamem, da nam bo skupaj uspelo," je še povedal in dejal, da se je pomembno odzvati brez panike. 

"Na ozemlju Ukrajine priznani dve novi državi"

Zapleta pa se tudi v BiH. Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je danes na seji predsedstva skušal vsiliti sprejetje odločitve o nevtralnosti Bosne in Hercegovine do ruske invazije na Ukrajino, kar pa sta hrvaški in bošnjaški član predsedstva zavrnila.

Zahtevo Milorada Dodika, da predsedstvo razpravlja o ukrajinski krizi, v tem okviru pa bi zahteval, da BiH do ruske agresije zavzame nevtralno stališče, sta namreč zavrnila druga dva člana predsedstva, predsedujoči hrvaški član Željko Komšić in bošnjaški član Šefik Džaferović.

Samo 15 minut po začetku seje v Sarajevu jo je zato Dodik besno zapustil, Komšića in Džaferovića pa obtožil, da kršita ustavo in da sta pod vprašaj postavila obstoj države. Komšić ga je zavrnil z besedami, da izvaja destabilizacijski načrt ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Priznani dve novi državi"

Dodik trdi, da sklicevanje na izjavo predsedstva BiH iz leta 2014, ko je po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim BiH podprla ozemeljsko celovitost Ukrajine, ni v skladu z ustavo. Na podlagi te izjave so veleposlaniki BiH pri Združenih narodih in v Svetu Evrope po navodilih zunanjega ministrstva podprli sankcije proti Rusiji. Veleposlaniki, ki jih je imenoval Dodik, so to zavračali.

Komšić je novinarjem povedal, da je imel Dodik na seji pravzaprav govor s povsem nesprejemljivim stališčem, da sta na ozemlju Ukrajine zdaj "priznani dve novi državi". Menil je, da je s tem Dodik pravzaprav začel izvajati svoj dogovor z Rusijo s ciljem destabilizacije BiH.

Air Serbia
Avtomoto Evropa zaprla, Beograd pa razprodal lete z Moskvo
Usmanov letalo sledenje
Avtomoto Sledenje zasebnim letalom: po Musku mladenič razburja še ruske oligarhe #foto
Dejan Savičević
Sportal Noče, da bi se Rusom zgodilo to, kar se je njemu z Jugoslavijo leta 1992
Za pomoč Ukrajini
Novice Tovornjaki pomoči na poti v Ukrajino, tukaj lahko še pomagate #foto
Novice Ukrajinec iz Harkova: V strahu čakam na ta klic #vŽivo

 

 

Ne spreglejte