Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
18.41

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Srbija Kosovo Bruselj

Torek, 18. 4. 2023, 18.41

1 leto

V Bruslju ustanovili odbor za nadzor nad izvajanjem sporazuma med Kosovom in Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Kosovo |  Odbor, ki bo nadziral izvajanje sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama in njegovega aneksa, se bo redno sestajal v Bruslju.  | Foto STA

Odbor, ki bo nadziral izvajanje sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama in njegovega aneksa, se bo redno sestajal v Bruslju.

Foto: STA

Evropska unija, Srbija in Kosovo so v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom danes ustanovili skupni nadzorni odbor, ki bo nadziral izvajanje sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama in njegovega aneksa, so sporočili iz Bruslja. Dodali so, da je naslednje srečanje na vrhu v okviru dialoga predvideno 2. maja.

Odbor so ustanovili v skladu z zavezami, ki sta jih na vrhu v Ohridu 18. marca v aneksu o izvajanju sporazuma sprejela srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, so sporočili iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Skupnemu nadzornemu odboru bo predsedoval posebni odposlanec EU za dialog Miroslav Lajčak. Kosovo bo zastopal veleposlanik v Bruslju Agron Bajrami, Srbijo pa glavni pogajalec Petar Petković.

Prvi sestanek v začetku maja

Odbor se bo redno sestajal v Bruslju. Prvič se bo sestal po naslednjem srečanju v okviru dialoga na visoki ravni, ki bo predvidoma 2. maja v Bruslju. Odbor naj bi na prvem srečanju dokončno oblikoval in sprejel mandat odbora, so še sporočili iz Bruslja.

Vučić in Kurti sta marca v Ohridu dosegla dogovor o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama, o vsebini katerega sta se v okviru dialoga, ki se odvija pod okriljem EU, uskladila že konec februarja v Bruslju.

Sporazuma sicer nista podpisala, a so v Bruslju poudarili, da je kljub temu zavezujoč za obe strani.

Med drugim določa medsebojno priznavanje dokumentov in nacionalnih simbolov ter da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije. Določa tudi, da bodo državi vodila načela ustanovne listine Združenih narodov. Pri tem poudarja suvereno enakost držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločanja. Opozarja tudi na obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga.

Hashim Thaci
Novice Thaçi: Nisem kriv za zločine na Kosovu
Hashim Thaci
Novice Na Kosovu protest proti sojenju nekdanjemu predsedniku Thaciju v Haagu #foto
Hashim Thaci
Novice V Haagu se bo začelo sojenje nekdanjemu predsedniku Kosova
Aleksandar Vučić
Novice Predstavniki desničarskih strank vložili kazensko ovadbo proti Vučiću
Vučić, Kurti, Borell
Novice Srbija in Kosovo v Ohridu z dogovorom, a brez podpisa
Ne spreglejte