Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2023,
10.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

6

Natisni članek

vojni zločini sojenje Kosovo sodišče Haag

Nedelja, 2. 4. 2023, 10.05

1 leto

V Haagu se bo začelo sojenje nekdanjemu predsedniku Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

6

Hashim Thaci | Thaci je novembra 2020 po potrditvi obtožnice odstopil s položaja predsednika Kosova. | Foto Reuters

Thaci je novembra 2020 po potrditvi obtožnice odstopil s položaja predsednika Kosova.

Foto: Reuters

Na haaškem posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu se bo v ponedeljek začelo sojenje nekdanjemu kosovskemu predsedniku in poveljniku Osvobodilne vojske Kosova Hashimu Thaciju in trem soobtoženim. Obtoženi so vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med in po oboroženem konfliktu na Kosovu. Tožilstvo je napovedalo več kot 300 prič.

Soobtoženi so Thacijev najtesnejši zaveznik in nekdanji vodja njegove nekdanje Demokratske stranke Kosova Kadri Veseli, bivši poslanec stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) Rexhep Selimi ter nekdanji tiskovni predstavnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in bivši predsednik parlamenta Jakup Krasniqi.

Gwyneth Paltrow
Trendi Končalo se je bizarno sojenje igralki, odškodnina znaša en dolar

Predstavitev dokazov tožilstva bi lahko trajala šest let in pol

Thaci in Veseli, ki je v preteklosti med drugim vodil kosovsko obveščevalno službo in bil predsednik parlamenta, sta bila vojaška poveljnika OVK. Ta se je v času konflikta v letih 1998-1999 borila za samostojnost Kosova in proti tedanjemu režimu srbskega predsednika Slobodana Miloševića. Konflikt je zahteval okoli 13.000 življenj in se je končal šele po Natovem bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije, po katerem so se srbske sile umaknile s Kosova.

Predstavitev dokazov tožilstva proti četverici bi zaradi velikega števila prič lahko trajala šest let in pol, je minuli mesec na novinarski konferenci opozoril predsedujoči sodnik Charles Smith. Ocenil je, da bi lahko pričalo 46 ljudi na leto, pričanje prvih dvanajstih pa bo predvidoma trajalo skupno 234 ur.

Obtožnica Thaciju, Veseliju, Selimiju in Krasniqiju v šestih točkah očita zločine proti človečnosti, v štirih točkah pa vojne zločine. Med njimi so pregon na podlagi politične in etnične pripadnosti, nezakoniti zapor, nezakonite aretacije in pripori, okrutno ravnanje, mučenje, druga nečloveška ravnanja in tudi umori, piše na spletni strani sodišča.

Očitane zločine naj bi zagrešili na več lokacijah na Kosovu in severu Albanije

Po navedbah iz obtožnice naj bi očitane zločine zagrešili najmanj od marca 1998 do septembra 1999 na več lokacijah na Kosovu in na severu Albanije. Med žrtvami naj bi bilo več sto civilistov in oseb, ki niso sodelovale v sovražnostih.

Thaci, Veseli, Selimi in Krasniqi so za omenjene zločine obtoženi po individualni odgovornosti, sodelovali pa naj bi tudi v razširjenih in sistematičnih napadih na osebe, za katere so domnevali, da nasprotujejo OVK.

Tožilstvo sodišča je obtožnico vložilo aprila 2020, objavilo pa dva meseca kasneje. Vsi obtoženi, ki so v priporu že od novembra 2020, so se na sodišču sicer izrekli za nedolžne, Thaci pa je novembra 2020 po potrditvi obtožnice odstopil s položaja predsednika Kosova.

Binance
Novice Je eno od največjih podjetij na svetu obsojeno na smrt?
Neža Kogovšek Šalamon
Novice Na ustavno sodišče predlog za izločitev sodnice Kogovšek Šalamon iz ustavne presoje novele zakona o RTVS
Ne spreglejte