SiolNET. Novice Slovenija
1,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na ustavno sodišče predlog za izločitev sodnice Kogovšek Šalamon iz ustavne presoje novele zakona o RTVS

1,07

termometer

Neža Kogovšek Šalamon |  | Foto: STA
Foto: STA

Ustavno sodišče, ki je do končne odločitve zadržalo izvajanje dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, bo imelo pobudo za ustavno presojo novele na mizi tudi danes. Medtem je prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTVS Peter Gregorčič na ustavno sodišče podal predlog za izločitev sodnice Neže Kogovšek Šalamon iz ustavne presoje novele. 

Ustavno sodišče, ki je do končne odločitve zadržalo izvajanje dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ima danes znova na mizi ustavno presojo novele zakona.

Predstavniki Društva novinarjev Slovenije, Mirovnega inštituta, Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja ter zavoda Open, povezani v koalicijo RTV je ZAkon, so ta teden na ustavno sodišče vložili intervencijo, v kateri izkazujejo, da je za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti nujna takojšnja uveljavitev novele. Priložili so analizo, v kateri so poudarili pomen javne RTVS za pravico do svobode izražanja in predstavili pomembne sodbe evropskega sodišča za človekove pravice, povezane z modeli pri upravljanju medijev.

Rtv Novice Na ustavno sodišče vložena intervencija o vidikih presoje ustavnosti zakona o RTVS

Rok Čeferin se je izločil sam 

Zaradi dopolnilnega dela ustavne sodnice Kogovšek Šalamon pa so pobudniki ustavne presoje danes na ustavno sodišče vložili predlog za njeno izločitev, je na Twitterju zapisal Gregorčič. Iz odločanja o presoji se je sicer že pred časom izločil ustavni sodnik Rok Čeferin, saj njegova pisarna sodeluje z javnim zavodom.

Na ustavnem sodišču so za STA pojasnili, da danes še niso sprejeli odločitve o predlogu za izločitev sodnice Kogovšek Šalamon, ki pa je sicer zaradi službene poti odsotna.

Na vložitev predloga se je na Twitterju tudi že odzvala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki je spomnila, da je tudi ustavni sodnik Klemen Jaklič pred desetletjem javno branil zakon o RTVS, ki so ga takrat pripravili v SDS.

Ustavno pobudo je sicer vložilo več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Tako pobudniki ustavne presoje kot tudi vlada so se zavzeli za to, da se pobuda obravnava javno.

Ustavno sodišče se je v odločbi, sprejeti februarja, odločilo zadržati izvajanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. Omenjeni odstavki med drugim določajo, da se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. V celoti pa je sodišče zadržalo 24. in 25. člen novele, ki določata, da svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja za predsednika in vsakega člana uprave.

 

Rajko Gerič Novice Rajko Gerič bo vodil pogajanja s sindikati RTVS. Stavkovni odbor se je že odzval. #video Uroš Urbanija Novice Urbanija prekinil sodelovanje z novinarkami oddaje NaGlas! RTV Slovenija Novice Delovna inšpekcija v nadzor na RTVS zaradi številnih prijav

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin