SiolNET. Novice Svet
1,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Avstriji obvezno cepljenje za starejše od 14 let

1,02

termometer

Avstrija cepljenje | Štirikrat na leto bodo v Avstriji organizirali tako imenovane cepilne dneve. | Foto: Reuters
Štirikrat na leto bodo v Avstriji organizirali tako imenovane cepilne dneve. Foto: Reuters

V Avstriji bo cepljenje proti covid-19 od februarja obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več, sta danes sporočila minister za zdravje Wolfgang Mückstein in ministrica za ustavne zadeve Karoline Edtstadler. Izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov. Poleg tega se bodo na avstrijskem Koroškem po tritedenskem strogem zaprtju javnega življenja, ki velja tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike, v ponedeljek znova odprle trgovine, v petek pa še gostinski lokali. 

Zadnje omenjeni bodo morali po besedah Mücksteina predložiti potrdilo zdravnika, medtem ko je glede nosečnic izpostavil, da je cepljenje zanje, čeprav ne bo obvezno, "izrecno priporočeno", tudi s strani zdravstvene stroke.

Necepljenim grozijo visoke denarne kazni 

Štirikrat na leto bodo v Avstriji organizirali tako imenovane cepilne dneve, ko se bodo morali vsi, za katere velja obvezno cepljenje, cepiti ali pa v centralni cepilni register vnesti utemeljen razlog, zakaj tega niso storili. Prvi tak dan bo 15. marca, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tiste, ki nič od tega ne bodo storili, bodo čakale denarne kazni v višini do 3.600 evrov, odvisno od višine njihovih prihodkov. Tisti, ki se bodo namesto za običajen odločili za skrajšan postopek, bodo morali plačati 600 evrov kazni. Zakon o obveznem cepljenju bo predvidoma v veljavi do konca januarja 2024, a to se lahko še spremeni.

Dogovor poleg vladnih ljudske stranke (ÖVP) in Zelenih podpirajo tudi opozicijski socialdemokrati (SPÖ) in stranka Neos, še poroča APA. Kot je poudarila ministrica Edtstadler, to nikakor ni samoumevno in odraža široko strinjanje, da je splošna obveznost cepljenja nujna, če se želi Avstrija končno izviti iz primeža pandemije. Cilj je zaščita javnega zdravja z učinkovitimi in sorazmernimi sredstvi, kar cepljenje je, je dodala.

Na avstrijskem Koroškem odpirajo trgovine in lokale 

Kot je na novinarski konferenci poudaril deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser, glede na aktualne epidemiološke podatke ni razloga za "kakšno veliko odpiralno evforijo", zdravje ljudi pa je nad interesi gospodarstva. Zato so se odločili ukrepati postopoma. Zaprtje se na zvezni ravni izteče v soboto, trgovine bodo na avstrijskem Koroškem odprli v ponedeljek, medtem ko bodo z lokali in hoteli še malo počakali.

Kot piše APA, so se na avstrijskem Koroškem odločili za enako časovnico odpiranja kot na avstrijskem Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji. V Zgornji Avstriji so se pristojni danes odločili, da se bo zaprtje v prihodnjem tednu še nadaljevalo, nato pa se bo 17. decembra odprlo vse, od trgovin, lokalov in hotelov do storitvenih dejavnosti in športa. Zaprti ostajajo le nočni klubi.

V deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko so medtem že v sredo sporočili, da bo od nedelje naprej znova odprto vse. Na Predarlskem se sicer še usklajujejo glede omejitev, ki bodo veljale za obratovanje lokalov, piše APA. Na Dunaju se bodo medtem gostinski lokali in hoteli odprli 20. decembra.

covid Avstrija cepljenje Novice V Avstriji se zaprtje načeloma končuje, a je po deželah različno Karl Nehammer Novice Novi avstrijski kancler vztraja pri koncu zaprtja javnega življenja

V Nemčiji odobrili pogojno cepljenje proti covidu-19 za otroke od pet do 11 let

Nemška komisija za cepljenje (Stiko) je danes pogojno odobrila cepljenje proti covidu-19 za otroke stare od pet do 11 let. Priporočila ga je tistim z obstoječimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z bolniki z visokim tveganjem. Prostovoljno se lahko cepijo tudi zdravi otroci v tej starostni skupini, je še sporočil Stiko.

Pred tem je nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI) poročal o nadaljnjem upadanju incidence okužb z novim koronavirusom. Po navedbah RKI je sedemdnevna incidenca okužb 422,3 na 100.000 prebivalcev, kar je manj od srede, ko je bila 427, in pred tednom dni, ko je bila 439,2. Se pa je v sredo povečala sedemdnevna incidenca hospitalizacij covidnih bolnikov, ki je bila 5,79 na 100.000, dan prej je bila s 5,45, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji se je odstotek polno cepljenih proti covidu-19 povzpel na 69,3 odstotka, 72,3 odstotka je prejelo prvi odmerek. Nasprotovanje cepljenju proti covidu-19 je še posebej veliko na Saškem na vzhodu države, kjer je polno cepljenega 58,7 odstotka prebivalstva.

V stanovanju blizu Berlina našli pet trupel Novice Nemčija: zaradi ponarejenega covidnega potrdila umoril celo družino sledilnik Novice Romunija najboljša v Evropi, Slovenija deseta najslabša

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin