SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Avstriji se zaprtje načeloma končuje, a je po deželah različno

0,44

termometer

covid Avstrija cepljenje
V deželah Brandenburg, Tirolska in Predarlsko bo od nedelje znova odprto vse. Za necepljene, ki bolezni covid-19 niso preboleli, se zaprtje medtem nadaljuje. Foto: Reuters

V Avstriji se v soboto izteka tritedensko zaprtje javnega življenja zaradi pandemije, ki je veljalo za vse, tudi cepljene proti bolezni covid-19 in prebolevnike. A posamezne zvezne dežele se bodo sproščanja omejitev očitno lotile z različnim tempom, po današnjem vrhu pri avstrijskem kanclerju Karlu Nehammerju poročajo avstrijski mediji.

V deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko bo od nedelje naprej znova odprto vse. V deželah Spodnja Avstrija, Solnograška in Štajerska se bodo gostinski lokali in prenočitveni objekti znova odprli šele 17. decembra. Zgornja Avstrija medtem do tega datuma še ohranja zaprtje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na Dunaju naj bi se medtem gostinski lokali in hoteli odprli 20. decembra, kot je že bilo napovedano. Na Koroškem medtem še ni padla odločitev, kako bodo ukrepali v prihodnje, napovedana je za četrtek.

austria Novice V Avstriji protestniki proti covidnim ukrepom

Nekatere dežele so se odločile za strožje ukrepanje

Na zvezni ravni so bili, kot je na novinarski konferenci pojasnil Nehammer, določeni "minimalni standardi" in ti deželam dovoljujejo, da po sobotnem izteku zaprtja znova odprejo vsa področja javnega življenja - trgovine, storitvene dejavnosti, kot so frizerji, gastronomija, turizem, kulturo in šport. Seveda le za cepljene in prebolele ter ob spoštovanju zaščitnih ukrepov. Posamezne zvezne dežele pa, če tako presodijo, lahko ukrepajo strožje in nekatere so se za to že odločile.

V notranjih prostorih bodo sicer tako množični dogodki z do dva tisoč udeleženci dovoljeni, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask tipa FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 bodo obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem bo dovoljenih do štiri tisoč obiskovalcev. Če na prireditvi ni določenih sedišč, bo dovoljenih največ 25 udeležencev.

Gostinski lokali so lahko medtem odprti do najkasneje 23. ure, nočni lokali ostajajo zaprti, je pojasnil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti. To velja tudi za fitnese.

Anthony Fauci Novice Fauci: Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte

Za necepljene se zaprtje nadaljuje

Za necepljene, ki bolezni covid-19 niso preboleli, se zaprtje medtem nadaljuje, so bili jasni udeleženci današnjih pogovorov na Dunaju, člani zvezne vlade in voditelji posameznih dežel.

Karl-Heinz Grasser Novice Je ta politični plejboj prinesel nesrečo Sebastianu Kurzu? Karl Nehammer Novice Novi avstrijski kancler vztraja pri koncu zaprtja javnega življenja Karl Nehammer Novice Prisegel novi avstrijski kancler

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin