SiolNET. Novice Svet
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fauci: Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte

0,50

termometer

Anthony Fauci
Anthony Fauci je dejal, da je omikron zagotovo zelo prenosljiv, zelo verjetno celo bolj od delte, ki je trenutno prevladujoča različica v ZDA in po svetu. Foto: Reuters

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je danes dejal, da različica koronavirusa omikron skoraj zagotovo ni hujša od različice delta in je verjetno celo milejša, čeprav bo za natančnejše ocene verjetno potrebnih še nekaj tednov.

Anthony Fauci je dejal, da je omikron zagotovo zelo prenosljiv, zelo verjetno celo bolj od delte, ki je trenutno prevladujoča različica v ZDA in po svetu. Za omikron velja tudi, da so pogostejše ponovne okužbe, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Omikron povzroča manj hospitalizacij 

Podatki o učinkovitosti cepiv, ki so zdaj v uporabi, proti omikronu naj bi bili znani v prihodnjih dneh ali tednu dni, vendar pa dosedanji podatki iz Južne Afrike kažejo, da omikron povzroča manj hospitalizacij kot delta.

Podatki sicer bolj temeljijo na mlajši populaciji, pri kateri je tudi na splošno manj možnosti za hospitalizacijo zaradi bolezni covid-19.

Najboljši scenarij, kar zadeva omikron, bi bil po Faucijevih besedah ta, da gre za bolj prenosljiv virus, ki ne povzroča resnih obolenj in ne povečuje števila hospitalizacij in smrti. Najslabši pa bi bil, da omikron ni le bolj prenosljiv, ampak povzroča resnejša obolenja, nastal bi nov val pandemije, ki ga cepiva ali prejšnje okužbe ne bi ublažili.

Različico omikron so doslej zasledili v 38 državah, vendar še ni bila povezana z nobenim smrtnim primerom.

Fauci: Cepljenje ovirajo dezinformacije 

Bidnov svetovalec sicer še naprej priporoča zaščitne maske v zaprtih prostorih tudi cepljenim osebam, priporoča tudi poživitveni odmerek cepiva, ki močno povečuje prisotnost protiteles.

V ZDA so do torka cepili 60 odstotkov vsega prebivalstva, kar za Faucija ni dovolj. Opozoril je, da cepljenje ovirajo dezinformacije, še posebej v večinsko republikanskih zveznih državah.

World health organization WHO logo stavba Novice Nove podrobnosti o omikronu znane že čez dva tedna velika Britanija letališče potniki Novice Velika Britanija, Španija in Poljska sprejele nove ukrepe glede covid-19 Omikron različica koronavirus Novice Na Hrvaškem potrdili dva primera različice omikron Alojz Ihan Novice Alojz Ihan: zakaj omikron lahko postane nekaj "pozitivnega"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin