SiolNET. Novice Svet
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika Britanija, Španija in Poljska sprejele nove ukrepe glede covid-19

0,72

termometer

velika Britanija letališče potniki
Foto: Reuters

Velika Britanija je danes zaostrila pogoje za vstop v državo. Vsi potniki morajo imeti ob vstopu negativen test, ki ni starejši od 48 ur. Na Poljskem želijo uvesti obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, učitelje in uniformirane poklice, v Španiji pa je pristojna komisija danes odobrila cepljenje za otroke, stare od pet do 11 let.

Nova pravila so začela veljati ob 5. uri po srednjeevropskem času in veljajo za vse, starejše od 12 let. Veljavni so hitri in PCR-testi. 

Že do zdaj je veljalo, da morajo potniki po prihodu na Otoku opraviti testiranje in se izolirati do negativnega izvida.

Intenzivna nega Novice Naslednja pandemija bo morda še hujša

Poleg tega od danes velja, da morajo potniki, ki v Veliko Britanijo pridejo iz nekaterih afriških držav, med drugim iz Južne Afrike in Nigerije, na lastne stroške v desetdnevno karanteno v hotel.

Številni so kritični do ukrepov, saj različica omikron na Otoku že kroži, zato so prepričani, da bi bilo učinkoviteje slediti stikom v državi.

Omikron različica koronavirus Novice Na Hrvaškem potrdili dva primera različice omikron

Poljska napoveduje obvezno cepljenje za določene skupine

Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski je danes napovedal, da želi Poljska 1. marca prihodnje leto uvesti obvezno cepljenje proti covid-19 za zdravstvene delavce, učitelje in uniformirane poklice. V državi bo sicer od 20. decembra letos do 9. januarja prihodnje leto potekalo šolanje na daljavo za osnovne in srednje šole.

Poleg tega bodo na Poljskem 15. decembra zaostrili pogoje za vstop v restavracije, hotele, kinematografe, gledališča in cerkve. Kot je na današnji novinarski konferenci sporočil namestnik ministra za zdravje Adam Kraska, bo zgornja meja zasedenosti omenjenih prostorov znižana z zdajšnjih 50 odstotkov na 30 odstotkov.

Omejitve sicer še naprej ne bodo veljale za cepljene proti covid-19. Nočni klubi in diskoteke bodo po 15. decembru zaprti. Javni potniški promet pa bo omejen na 75-odstotno zasedenost, še poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Veliko število okužb z novim koronavirusom v kombinaciji z dodatnim tveganjem, ki ga predstavlja različica omikron, po besedah poljskega ministra za zdravje zahteva odločno ukrepanje. Dodatni ukrepi, ki so jih na Poljskem uvedli pred tednom dni, po njegovih besedah niso prinesli želenih rezultatov.

Poljska je 1. decembra sprejela nove protikoronske ukrepe, vključno s prepovedjo letalskih poletov iz sedmih afriških držav ter omejitvami v javnih prostorih, restavracijah, hotelih, kinematografih in gledališčih. Veljavnost teh ukrepov se sicer izteče 17. decembra.

Na Poljskem s skoraj 38 milijoni prebivalcev so v zadnjih 24 urah potrdili 19.366 novih okužb z virusom sars-cov-2, umrli so 504 covidni bolniki. Delež cepljenih proti covid-19 pa je okoli 54-odstoten, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Španiji odobrili cepljenje za otroke, stare od pet do 11 let

V Španiji ocenjujejo, da bodo z današnjo odločitvijo lahko cepili približno tri milijone otrok v omenjeni starostni skupini. Španija, kjer je doslej proti covid-19 cepljenih okoli 80 odstotkov vsega prebivalstva, bo lahko ta odstotek tako še povečala. Polno cepljenih proti covid-19 je sicer že slabih 90 odstotkov vseh državljanov, starejših od 12 let.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je konec novembra dala zeleno luč za cepljenje otrok od petega leta dalje s cepivom ameriškega in nemškega podjetja Pfizer in BioNTech.

V Španiji kljub visokemu deležu cepljenih beležijo porast novih okužb z novim koronavirusom. Sredi oktobra je bila sedemdnevna pojavnost okužb 18, kar je doslej najnižja vrednost, trenutno pa je 139. Kljub temu so razmere bistveno boljše kot v številnih drugih evropskih državah.

covid Avstrija cepljenje Novice V Grčiji odobrili cepljenje otrok, v Franciji zaprli nočne klube, v Avstriji bodo uvedli visoke denarne kazni za necepljene

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin