Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
7.08

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

48

Natisni članek

cepljenje Koronavirus COVID-19 Italija

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 7.08

2 leti, 4 mesece

V Grčiji odobrili cepljenje otrok, v Franciji zaprli nočne klube, v Avstriji bodo uvedli visoke denarne kazni za necepljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

48

covid Avstrija cepljenje | Vsi necepljeni v Avstriji naj bi 15. februarja prejeli poziv ministrstva za zdravje k cepljenju, 15. marca pa naj bi začeli izdajati prve kazni za necepljene. | Foto Reuters

Vsi necepljeni v Avstriji naj bi 15. februarja prejeli poziv ministrstva za zdravje k cepljenju, 15. marca pa naj bi začeli izdajati prve kazni za necepljene.

Foto: Reuters

Osnutek zakona o obveznem cepljenju proti bolezni covid-19, ki ga je pripravila avstrijska vlada, po poročanju medijev predvideva 600 evrov kazni za vsako trimesečje za tiste, ki se ne bodo hoteli cepiti. Grške zdravstvene oblasti so odobrile cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, proti covid-19, mesto New York pa s 27. decembrom uvaja obvezno cepljenje proti bolezni covid-19 tudi za vse zaposlene v zasebnih podjetjih. V Franciji in Italiji so danes začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. V Italiji bodo v skladu s katerimi so necepljeni oziroma tisti, ki bolezni covid-19 niso preboleli, izključeni iz večjega dela javnega življenja, v Franciji pa bodo ta konec tedna za štiri tedne zaprli nočne klube in zaostrili ukrepe v šolah.

V Franciji bodo ta konec tedna za štiri tedne zaprli nočne klube, da bi tako omejili širjenje novega koronavirusa. Poleg tega bodo zaostrili zaščitne ukrepe v šolah, je danes napovedal francoski premier Jean Castex.

"Vsi smo nagnjeni k temu, da postanemo manj previdni," je v televizijskem nagovoru povedal Castex, ki je ravno prebolel covid-19.

Francoska vlada pa kljub porastu števila okužb in večjemu pritisku na bolnišnice ni uvedla strožjih ukrepov za splošno družbo oz. necepljene. Namesto tega je Castex danes pozval podjetja, naj spodbujajo delo od doma, državljani pa naj se vzdržijo druženja. Po novem bodo sicer covidna potrdila obvezna tudi za uživanje hrane na božičnih sejmih.

"Razmere zahtevajo posamezne in kolektivne napore," je prepričan premier. Ob tem je zavrnil možnost zaprtja javnega življenja, saj je v državi cepljenih že skoraj 90 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let.

Napovedal je še, da bodo kmalu omogočili tudi cepljenje otrok, ki so stari od pet do 12 let. Starejši od 65 let pa bodo lahko kmalu dobili poživitveni odmerek, ne da bi se morali naročiti na termin.

V nedeljo je francosko ministrstvo za zdravje poročalo o več kot 42 tisoč novih primerih okužb. V bolnišnicah se zdravi več kot 11 tisoč covidnih bolnikov, kar je največ od avgusta, od tega jih je 2 tisoč na intenzivni negi. Trenutno še vedno večino vseh okužb predstavlja koronavirusna različica delta, so pa v državi potrdili tudi 25 okužb z omikronom.

Grške zdravstevene oblasti odobrile obevzno cepljenje otrok

Grški državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marios Temistokleus je danes pojasnil, da jih bodo cepili z manjšimi odmerki kot odrasle in da bo prva serija cepiva prispela 13. decembra. Cepljenje otrok bodo začeli dva dni pozneje.

V Grčiji od konca oktobra zaradi bolezni covid-19 dnevno umre več deset ljudi. Število dnevnih okužb z novim koronavirusom je konec oktobra preseglo 3.600, dva tedna kasneje pa že več kot sedem tisoč, preden se je začelo v zadnjih dneh postopno zmanjševati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi porasta okužb so oblasti pretekli teden sporočile, da bo cepljenje obvezno za vse starejše od 60 let. Za vse necepljene pa so uvedli številne omejitve. Prepovedan jim je na primer vstop v gostinske lokale in kulturne ustanove ter fitnes centre. Prav tako je zanje od začetka novembra obvezen test na okužbo z novim koronavirusom pred obiskom javne uprave.

Danes so oblasti poročale o smrti 116 bolnikov z novim koronavirusom in 4.943 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah. Od začetka pandemije je novi koronavirus v Grčiji zahteval 18.716 življenj.

V Avstriji 600 evrov kazni za vsako trimesečje za tiste, ki se ne bodo hoteli cepiti 

Cepljenje proti bolezni covid-19 bo v Avstriji obvezno od 1. februarja prihodnje leto. Cepljenje glede na osnutek zakona ne bo obvezno le za mlajše od 14 let, nosečnice, tiste, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih, ter tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vsi necepljeni v Avstriji naj bi 15. februarja prejeli poziv ministrstva za zdravje k cepljenju, 15. marca pa naj bi začeli izdajati prve kazni za necepljene.

Kot poroča APA, je sicer to šele osnutek zakona, dokončno naj bi ministrstvo za zdravje predlog oblikovalo prihodnji teden, nato bo sledilo potrjevanje v parlamentu.

V New Yorku cepljenje obvezno za vsa zasebna podjetja 

Mesto New York s 27. decembrom uvaja obvezno cepljenje proti covid-19 tudi za vse zaposlene v zasebnih podjetjih. Za javne uslužbence to že velja. Pravila za zasebna podjetja bodo zajela okrog 184 tisoč podjetij v mestu z okrog 8,8 milijona prebivalcev.

"V New Yorku smo se odločili za preventivni udarec, s katerim bomo storili nekaj odločnega za zaustavitev rasti novih primerov covid-19," je ob najavi obveznosti cepljenja za zasebna podjetja sporočil župan Bill de Blasio, ki se mu z novim letom izteče mandat.

Zaposleni v zasebnih podjetjih bodo morali od 27. decembra predložiti dokazilo o cepljenju z najmanj enim odmerkom enega od treh cepiv, ki so v uporabi v ZDA, to so cepiva Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona.

De Blasio je razložil, da so se za ukrep odločili, da bi ustavili pričakovano rast okužb v mrzlih mesecih in v obdobju prazničnih druženj. Doslej tako ostrih pravil o cepljenju, kot veljajo v mestu New York, niso uvedli še nikjer v ZDA.

Predsednik Joe Biden je poskušal obveznost cepljenja za večja zasebna podjetja uvesti za vse ozemlje ZDA, vendar pa je predlog zaradi tožb obtičal na sodiščih.

Župan de Blasio je sporočil tudi, da bodo morale dokaz o celovitem cepljenju predložiti vse osebe, starejše od 12 let, ki bodo želele obiskati restavracije in bare ter telovadnice v zaprtih prostorih. Doslej je bil dovolj dokaz o cepljenju z enim odmerkom, ki zdaj velja za otroke, stare od pet do 11 let.

V mestu New York se je z najmanj enim odmerkom cepiva proti bolezni covid-19 doslej cepilo okrog 5,9 milijona ljudi, starih od 18 let.

austria
Novice V Avstriji protestniki proti covidnim ukrepom

Strožji ukrepi bodo v Italiji veljali do sredine januarja 

Strožji ukrepi, ki jih je vlada premierja Maria Draghija sprejela konec prejšnjega meseca, bodo veljali najmanj do 15. januarja. Iz ukrepov so izvzeti otroci do 12. leta starosti. Vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve je dovoljen le cepljenim in prebolevnikom. 

Vsi potniki v javnem prometu, tudi mestnem, pa morajo biti cepljeni, prebolevniki ali imeti negativen test na novi koronavirus. 

Italijani svoj status dokazujejo s tako imenovanim zelenim potrdilom, ki je na voljo v digitalni ali natisnjeni obliki.

Na smučiščih v Italiji velja pravilo PCT, medtem ko lahko gredo v gorske koče samo cepljeni in prebolevniki. Tujci lahko svoj status dokazujejo z evropskim covidnim potrdilom.

S 15. decembrom bo v Italiji postalo obvezno cepljenje za osebje, zaposleno v šolah, policiste in vojake. Že od aprila je cepljenje proti bolezni covid-19 obvezno za vse zdravstvene delavce.

Od oktobra v Italiji velja tudi pravilo, po katerem morajo biti vsi zaposleni cepljeni, prebolevniki oziroma morajo imeti veljaven negativen test na novi koronavirus.

Novice Italijanski vojaški zdravstveniki že v Sloveniji #foto #video
cepivo
Novice Italija: cepljenje otrok proti covid-19 še pred božičem
Ne spreglejte