Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2022,
5.45

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

230

Natisni članek

invazija Rusija Ukrajina

Četrtek, 24. 2. 2022, 5.45

2 leti, 2 meseca

Je Rusija uničila ukrajinsko zračno obrambo? #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

230

Ruska vojska je danes ponoči začela napadati tarče po vsej Ukrajini. Ta je sporočila, da so ruske sile po "ostrem" boju prvi dan invazije prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil. Rusi so napadli tudi mednarodno letališče. Ruska vojska je sporočila, da je bilo med obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči. Neimenovani visoki predstavnik zahodne obveščevalne službe pa je zvečer sporočil, da je Rusija praktično uničila ukrajinsko zračno obrambo in kopiči svoje sile okoli Kijeva. Spopadi se nadaljujejo in zaostrujejo, tako v okolici ukrajinske prestolnice kot tudi drugod po državi. Prebivalstvo beži iz mest. Ukrajina poroča o prvih žrtvah tako med civilisti kot med vojaki.

Pregled ključnih dnevnih dogodkov v Ukrajini:

22.35 
Rusija po oceni zahodnih obveščevalcev uničila ukrajinsko zračno obrambo
21.20 Strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo
19.20 Ruske sile prevzele nadzor nad Černobilom
13.21 Moskva zanika, da namerava zasesti Ukrajino
13.07 Ruske sile v kijevski regiji
11.43 Ukrajina: Zrušili smo že šest ruskih letal
11.12 Ukrajina oborožuje civiliste
8.54 Rusi: Ne napadamo mest
8.47 Prve žrtve tudi med civilisti
8.17 Ruska vojska napada tarče po vsej Ukrajini
6.33 V Ukrajini razglasijo vojno stanje
4.58  Ukrajinski zunanji minister sporoči, da je ruska vojska na poti v Kijev

22.35 Rusija po oceni zahodnih obveščevalcev uničila ukrajinsko zračno obrambo

Rusija je praktično uničila ukrajinsko zračno obrambo in kopiči svoje sile okoli Kijeva, je zvečer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Bruslju dejal neimenovani visoki predstavnik zahodne obveščevalne službe.

"Ukrajinci nimajo več ustrezne zračne obrambe, da bi se lahko zoperstavili ruskim napadom. Njihova obramba je onesposobljena, nimajo več letalskih sil," je dejal. "Dejansko imajo zdaj Rusi popolno zračno premoč nad Ukrajino," je dodal omenjeni obveščevalec.

Dejal je, da so se ukrajinske sile branile, zlasti okoli mesta Harkov, vendar pa je ruskim silam uspelo zasesti ključna letališča okoli Kijeva. Enote, ki so tam, bi lahko zdaj Rusi povezali s tistimi, ki prihajajo iz Belorusije, je dodal.

Po njegovi oceni bo veliko odvisno od nadaljnjega ukrajinskega odpora, vendar bodo ruske sile verjetno v prihodnjih urah močno pritiskale okoli Kijeva.

Omenjeni neimenovani predstavnik je še dejal, da obveščevalni podatki nakazujejo, da se bodo Rusi skušali znebiti ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ter likvidirati druge politične nasprotnike.

21.20 Strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo

Na zahodu Rusije blizu meje z Ukrajino je danes strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Potrdili so, da je posadka umrla, niso pa povedali, koliko članov posadke je bilo na letalu vrste Antonov An-26. Običajno jih je na takem tipu letala pet.

Nesreča se je zgodila v bližini mesta Voronež, vzrok naj bi bila tehnična težava, na tleh pa naj ne bi bilo škode.

19.20 Ruske sile prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil

Ukrajina je danes sporočila, da so ruske sile po "ostrem" boju prvi dan invazije prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil. "Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna. To je danes ena najresnejših groženj Evropi," je dejal predstavnik ukrajinske predsedniške administracije Mihailo Podoljak.

16.15 Spopadi se nadaljujejo

Ruska vojska je sporočila, da je bilo med današnjo obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči, poročajo tuje tiskovne agencije. Spopadi se medtem nadaljujejo in zaostrujejo, tako v okolici ukrajinske prestolnice Kijev kot tudi drugod po državi.

"Ruske oborožene sile so doslej nevtralizirale 74 kopenskih objektov ukrajinske vojaške infrastrukture. Med njimi je tudi 11 letališč zračnih sil," je za medije dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, generalmajor Igor Konašenkov.

Po njegovih besedah in navedbah ruske tiskovne agencije Tass so sestrelili tudi vsaj en ukrajinski vojaški helikopter in štiri brezpilotna letala, ob tem pa uničili še tri poveljniške točke, bazo ukrajinske mornarice in 18 radarskih postaj za raketne sisteme S-300 in Buk-M1.

Boji potekajo tudi v bližini odlagališča jedrskih odpadkov pri elektrarni Černobil, kamor so iz Belorusije vstopile ruske sile, je po poročanju AFP sporočil uslužbenec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko.

"Okupatorske enote so na območje černobilske elektrarne vstopile iz Belorusije. Pripadniki nacionalne garde, ki varujejo odlagališče, se vztrajno upirajo," je zapisal na družbenem omrežju Telegram.

14.30 V bližini Kijeva strmoglavilo ukrajinsko vojaško letalo

V bližini Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je po zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet, je danes sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito.

Vojaško letalo naj bi strmoglavilo približno 20 kilometrov južno od Kijeva. Vzrok za nesrečo še ni znan, prav tako pa oblasti še vedno ugotavljajo, koliko ljudi je dejansko umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nesreča se je zgodila v času ruskega napada na letališče Hostomel ter domnevnih napadov na vladne objekte v ukrajinski prestolnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posnetek dogajanja v bližini Kijeva:

13.25 Rusko obrambno ministrstvo zagotavlja, da ne napadajo ukrajinskih mest

Ruske sile proti ukrajinskim mestom ne uporabljajo nobenih letal, raket ali topništva, je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Dodal je, da bodo ruske sile ukrajinsko vojaško infrastrukturo, zračno obrambo in letališča uničile z "zelo natančnim orožjem".

Po drugi strani pa so priče poročale o obstreljevanju civilnih ciljev na več lokacijah. Teh poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konašenkov je trdil, da se ukrajinski vojaki množično predajajo in bežijo. Dejal je, da se ukrajinske sile na meji niso upirale ruskim enotam, ko so se te približale. Visoki ukrajinski uradniki so te trditve zanikali.

13.21 Moskva zanika, da namerava zasesti Ukrajino

Po napadu na Ukrajino so danes v Kremlju zanikali, da nameravajo zasesti sosednjo državo. "Nihče ne govori o zasedbi. V tem primeru tukaj ne uporabljamo te besede," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ob tem je Peskov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal, da bo o tem, kako dolgo bodo ruski vojaki ostali na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine, odločil ruski predsednik Vladimir Putin.

Na vprašanje, kako daleč v Ukrajino nameravajo prodreti ruske vojaške enote, je odgovoril, da ne more posredovati nobenih "vojaških, tehničnih ali drugih podatkov o tej operaciji".

Cilj je sicer po Peskovih besedah "demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine". Dodal je, da to pomeni "nevtralizacijo vojaškega potenciala, ki se je v zadnjem času zahvaljujoč odločnim dejavnostim iz tujine bistveno okrepil", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kremlju tudi menijo, da bodo državljani Rusije podprli vojaško operacijo v Ukrajini. Po besedah Peskova "velika večina" Rusov podpira priznanje neodvisnosti proruskih republik Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine. "Zaradi tega pričakujemo, da bodo podprli tudi to," je še dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

13.07 Ruske sile po navedbah ukrajinskih oblasti vdrle tudi v kijevsko regijo

Ruske vojaške sile naj bi prodrle v kijevsko regijo in z raketami napadle številne vladne objekte, je danes sporočila ukrajinska obmejna straža. Novinarji v severnem delu Kijeva pa poročajo tudi o več nizko letečih helikopterjih, ki so leteli proti mestu, medtem ko je bilo napadeno letališče Hostomel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska je danes napadla letališče Hostomel v bližini ukrajinske prestolnice, pri čemer so bili sestreljeni najmanj trije ruski helikopterji, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Posnetke sestreljenih ruskih helikopterjev je na Facebooku delil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Antona Heraščenka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letališče se nahaja približno 30 kilometrov severozahodno od središča ukrajinske prestolnice. Poročila, da so ruske enote prevzele nadzor nad letališčem, pa zaenkrat še niso potrjena.

12.43 Prvi vojni ujetniki

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ujeli dva ruska vojaka.

12.33 Raketni napad na Kijev, šest civilistov ubitih

12.21 Ukrajina: Rusi so ubili že več kot 40 naših vojakov in 10 civilistov

12.15 Rusi zavzeli hidroelektrarno

Nad hidroelektrarno Kakhovka so ruski vojaki obesili rusko zastavo.

11.43 Ukrajina: Zrušili smo že šest ruskih letal

11.12 Ukrajina oborožuje civiliste

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prek Twitterja sporočil, da je orožje ukrajinske vojske na voljo vsem civilistom, ki se želijo boriti.

8.54 Rusi: Ne napadamo mest

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se "pripadniki ukrajinske obmejne straže ne upirajo ruskim enotam". "Ukrajinska protiletalska zaščita je onesposobljena. Zmogljivosti vojaške infrastrukture ukrajinskih letalskih sil so zmanjšane," so zapisali na ruskem ministrstvu po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Ukrajina. Putin napade Ukrajino. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zatrdili so še, da enote ruske vojske ne napadajo ukrajinskih mest. "Vojaška infrastruktura, zmogljivosti protiletalske zaščite, letalska oporišča in letalstvo ukrajinskih oboroženih sil so bili onesposobljeni z natančnim orožjem," so sporočili.

Na ruskem obrambnem ministrstvu so zavrnili tudi navedbe ukrajinske vojske, da je sestrelila ruska letala.

Obenem je Rusija na jugu države začasno ustavila obratovanje 12 letališč, še poroča Tass.

8.47 Prve žrtve tudi med civilisti

Ruski napad je terjal vsaj osem življenj med civilisti, devet jih je ranjenih, so sporočili z ukrajinskega notranjega ministrstva. Ukrajina. Putin napade Ukrajino. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

8.43 Ukrajina poroča o prvih žrtvah med vojaki

V napadih ruske vojske je umrlo vsaj šest vojakov, sedem jih je ranjenih, 19 jih pogrešajo, je sporočila ukrajinska vojska.

8.32 Ukrajina: Uničili smo dva ruska tanka

8.17 Ruska vojska napada tarče po vsej Ukrajini

Ruska vojska izvaja napade po vsej Ukrajini. Medtem ko vojaška letala napadajo tarče tudi na jugu in zahodu države ter v Kijevu, pa po poročanju tujih medijev na vzhodnem in severnem delu Ukrajine potekajo napadi s topništvom in raketami zemlja-zemlja. 

8.14 Posledice uničenja v Kijevu

7.52 Kijev: Ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska na vzhodu Ukrajine izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem v pogovorih s svetovnimi voditelji zavzel za "koalicijo proti Putinu".

Generalštab ukrajinske vojske je navedel, da ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu države, tudi na letalska oporišča v več krajih, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodali so, da so sestrelili pet ruskih letal in helikopter.

Ukrajinska obmejna straža pa je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko.

"Napade na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem," je zapisala obmejna straža. "Zaznati je mogoče tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin," so pojasnili.

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin davi sprožil vojaško operacijo v Ukrajini, iz več ukrajinskih mest poročajo o eksplozijah. Med drugim iz prestolnice Kijev, kjer so se oglasile tudi opozorilne sirene, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova.

Opozorilne sirene so se sprožile tudi v Lvovu na zahodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prebivalci so sicer prejeli obvestilo oblasti, naj ostanejo mirni.

Zelenski je medtem že govoril z voditelji ZDA, Evropske unije, Velike Britanije, Nemčije in Poljske. "Gradimo koalicijo proti Putinu," je zapisal na Twitterju. "Takojšnje sankcije, obrambna in finančna podpora Ukrajini! Treba je zapreti zračni prostor! Svet mora Rusijo prisiliti v mir," je zapisal na Twitterju po pogovorih.

7.49 Ruska vojska je napadla mednarodno letališče na jugu Ukrajine

7.44 Tako so ruski tanki napredovali proti Kijevu

7.33 Prebivalci množično zapuščajo Kijev

7.17 Ukrajinska vojska: Sestrelili smo pet ruskih letal in helikopter

6.33 Ukrajinski predsednik Zelenski razglasil vojno stanje za vso državo

Zelenski je v nagovoru na Facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Medtem je sicer po telefonu že govoril z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na "odpor proti agresorski državi" in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje.

"Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo," je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj "takoj" uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

5.46 Eksplozije po državi

Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in drugih delov države poročajo o močnih eksplozijah, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil obsežno invazijo na Ukrajino.

V središču Kijeva sta zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo mogoče slišati zvoke siren reševalnih vozil, poroča AFP.

Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije.

Eksplozije je mogoče slišati tudi v Harkovu v bližini meje z Rusijo.

O zvokih eksplozij poročajo še iz pristaniškega mesta Odesa na jugu države, približno 600 kilometrov oddaljenega od frontne črte.

"Putin je ravnokar sprožil obsežno invazijo na Ukrajino. Miroljubna ukrajinska mesta so tarča napadov. To je vojna agresije. Ukrajina se bo branila in zmagala. Svet lahko ustavi Putina in ga mora ustaviti. Čas za ukrepanje je zdaj," je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Kuleba.

Ruski predsednik Putin je zgodaj davi naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje. Pred tem sta Rusijo za pomoč pri "obrambi pred ukrajinsko vojsko" pozvala voditelja proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni ljudski republiki.

Janez Janša in Mateusz Morawiecki
Novice Janša in Morawiecki pozivata k članstvu Ukrajine v EU
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
Novice Šef Nata: Vse kaže, da Rusija načrtuje obsežen napad na Ukrajino #video
Ne spreglejte