Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2022,
15.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

23

Natisni članek

Rusija padalci vojna Ukrajina

Četrtek, 24. 2. 2022, 15.51

2 leti, 2 meseca

CNN: Ruski vojaki zavzeli vojaško letališče pri Kijevu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

23

airport antonov | Foto posnetek zaslona

Foto: posnetek zaslona

Ameriška televizija CNN je objavila reportažo svojega poročevalca iz Ukrajine, ki je na od Kijeva 20 kilometrov oddaljenem letališču poročal o ruskem zavzetju letališča. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelesnki je obljubil, da bodo ukrajinske sile letališče znova zavzele. Doslej je bilo v spopadih ubitih 13 civilistov in devet vojakov, so sporočile ukrajinske oblasti. 

Novinar CNN se je skupaj s snemalcem odpravil na letališče Antonov, ki so ga iz zraka zavzele posebne ruske padalske enote. Povedal je, da se je pogovarjal z nekaterimi ruskimi vojaki, med njimi tudi z ruskim poveljnikom, ki mu je povedal, da imajo pod nadzorom celotno letališče. 

Spodnji posnetek je objavil novinar Christopher Miller, ki že več kot deset let z vzhoda poroča za The Guardian, The Telegraph, CNN in še nekatere druge medije. Zapisal je, da so ukrajinske oblasti potrdile, da na območju letališča Antonov v Hostomelu poteka velika zračna operacija z več deset helikopterji. 

Na ukrajinskem ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da je Rusija prevzela nadzor. Nevarno območje se nahaja 15 minut zahodno od glavne obvoznice, je še zapisal. 

Ruske enote so pred kratkim prevzele nadzor nad letališčem, vendar je ukrajinski predsednik Zelenski prisegel, da jih bodo obkolili in zatrli. "Sovražne sile so bile blokirane, naši vojaki pa so že prejeli ukaz, naj jih uničijo," je Zelenski dejal v video nagovoru, poroča AFP.

Ukrajinska mejna straža je sicer že pred spopadi na območju letališča Hostomel potrdila, da so ruske kopenske sile s tanki prečkale belorusko-ukrajinsko mejo in se usmerile proti jugu, proti ukrajinski prestolnici Kijev.

Ruske sile so na današnji prvi dan obsežne vojaške operacije napad izvedle tudi iz okupiranega polotoka Krim, od koder so ruske oklepne enote hitro prodrle proti mestu Herson na jugu Ukrajine. Tamkajšnje lokalne oblasti so sporočile, da je bilo doslej v spopadih ubitih 13 civilistov, med njimi dva otroka, umrlo pa je tudi devet ukrajinskih vojakov.

Ne spreglejte