Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2022,
7.24

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

71

Natisni članek

Evropska unija Rusija Ukrajina

Četrtek, 24. 2. 2022, 7.24

2 leti, 2 meseca

Rusija obljubila oster odziv na sankcije EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,59

71

Moskva | Foto Pexels

Foto: Pexels

Evropska unija in več evropskih držav je danes obsodilo rusko invazijo na Ukrajino. Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta na Twitterju zapisala, da bo Kremelj odgovarjal za svoja dejanja. Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal enoten in odločen odziv ZDA ter zaveznikov na ruski napad na Ukrajino. Članice zveze Nato iz vzhodne Evrope pa zahtevajo, da se zavezništvo sestane in sprejme odločitve, kako se odzvati na dogajanje v Ukrajini. Rusija je danes obljubila oster odgovor na sankcije. Emmanuel Macron je Putina zvečer pozval h končanju invazije.

Pregled ključnih dnevnih dogodkov:

22.15 
Macron Putina pozval h končanju invazije
20.08 Biden naznanil dodatne sankcije proti Rusiji 
17.13 Rusija obljubila oster odziv na sankcije EU
14.53 Macron obljublja oster odziv na ruski napad na Ukrajino
13.56 Rusija in Kitajska za zaostrovanje konflikta krivita Ukrajino in Zahod
12.47 Evropski parlament prav tako obsodil ruski napad na Ukrajino
12.35 Napovedan izredni vrh Nata zaradi vojne v Ukrajini.
9.29 Peking pozorno spremlja razmere v Ukrajini.
8.37 Biden napovedal enoten in odločen odziv ZDA in zaveznikov.
7.10 EU obsoja rusko invazijo na Ukrajino.

22.15 Macron Putina pozval h končanju invazije

Potem ko je Rusija danes začela invazijo na sosednjo Ukrajino, sta danes po telefonu govorila ruski predsednik Vladimir Putin in njegov francoski kolega Emmanuel Macron. Iz Kremlja so sporočili, da sta imela "odkrit" pogovor, iz Pariza pa, da je Macron Putina pozval k takojšnjemu končanju invazije.

Iz Kremlja so po pogovorih nocoj sporočili, da sta imela predsednika "resno in odprto izmenjavo mnenj o razmerah v Ukrajini".

Putin je podrobno pojasnil razloge za invazijo, je zapisano v izjavi. Oba sta se strinjala, da ostaneta v stiku.

Macron je Putina pozval k takojšnjem končanju ofenzive, ki jo vodi ruska vojska v Ukrajini, pa so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Elizejske palače.

Macron je prvi zahodni politik, ki se je pogovarjal s Putinom po njegovem ukazu o napotitvi ruske vojske v Ukrajino.

20.08 Biden naznanil dodatne sankcije proti Rusiji 

Ameriški predsednik Joe Biden je danes zaradi ruskega napada na Ukrajino uvedel nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. Neposrednih sankcij na premoženje ruskega predsednika Vladimirja Putina Biden še ni uvedel.

Na vprašanje o tem je odgovoril, da takšne sankcije ostajajo na mizi. Biden prav tako še ni napovedal izključitve Rusije iz mednarodnega bančnega sistema SWIFT.

Zagotovil je, da bodo že te sankcije, ki so jih uvedli doslej, bolj boleče kot izključitev iz sistema SWIFT. Oblikovane so tako, da povzročijo maksimalni učinek Rusiji in minimalnega ZDA ter zaveznikom., je dejal.

"V torek smo Rusiji preprečili zbiranje denarja v ZDA in EU, sedaj smo uvedli sankcije na največja državna podjetja Rusije, med drugim na podjetje s 1400 milijardami dolarjev premoženja. Prepoved izvoza visoke tehnologije pomeni, da ne bodo mogli posodabljati vojske. Gre za velik udarec Putinovim dolgoročnim strateškim ambicijam," je dejal Biden.

Ob sankcijah je napovedal tudi nadaljevanje krepitve vzhodnega krila zveze Nato z ameriško vojsko in opremo ter ponovil, da bodo branili vsak centimeter ozemlja Nata, vendar pa se v Ukrajini ne bodo vojskovali.

Na vprašanje o Putinovem namigu, da lahko uporabi jedrsko orožje, pa je Biden odgovoril, da nima pojma, kaj Putin misli in grozi.

"Vem le to, kaj je že naredil. Nihče ni pričakoval, da bodo sankcije preprečile napad na Ukrajino. To bo vzelo čas. On nas bo preizkušal, če bomo ostali enotni in bomo," je dejal Biden, ki nima nobenih načrtov, da bi govoril s Putinom.

17.13 Rusija obljubila oster odziv na sankcije EU 

Rusija je danes obljubila "oster" odgovor na evropske sankcije in dejala, da te "ne bodo preprečile" pomoči Moskve proruskim separatistom v vojni proti Ukrajini. Zahod se danes namreč zaradi ruske invazije na Ukrajino pripravlja na uvedbo obsežnih gospodarskih sankcij proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V skladu z načelom vzajemnosti, ki je temelj mednarodnega prava, bomo v primeru uvedbe sankcij proti Rusiji s strani EU sprejeli stroge povračilne ukrepe," je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Dodali so, da sovražni ukrepi EU proti Rusiji ne morejo preprečiti progresivnega razvoja povezav med Moskvo in proruskimi separatisti v Ukrajini, ki jim bo Moskva še naprej zagotavljala pomoč, še poroča AFP.

Voditelji EU so sicer že nekaj časa obljubljali, da bo Rusija v primeru vdora v Ukrajino utrpela "hude posledice", ki bodo usmerjene predvsem proti njenemu dostopu do evropskih in ameriških trgov. Načrtovani ukrepi med drugim vključujejo tudi omejitve potovanj v EU z diplomatskimi in službenimi potnimi listi.

17.15 Ovse rusko invazijo označil za zločin proti človečnosti

Poljski zunanji minister in trenutno predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Zbigniew Rau je danes obsodil rusko invazijo na Ukrajino ter jo označil za zločin proti človečnosti. "Z najostrejšimi besedami obsojamo to dejanje agresije," je dejal na srečanju organizacije in dodal, da je obžalovanja vredno in sramotno, kako Rusija upravičuje ta zločin.

Rau je govoril na srečanju parlamentarcev iz članic Ovse, ki mu je sledilo zaprto zasedanje stalnega sveta Ovse, na katerem so razpravljali o varnostnih razmerah v Ukrajini.

14.53 Macron obljublja oster odziv na ruski napad

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v današnjem nagovoru zagrozil Rusiji z brezkompromisnim odzivom na njen napad na Ukrajino, ki ga je označil za prelomnico v evropski zgodovini.

"Na vojno dejanje Rusije se bomo odzvali brez šibkosti, mirno, odločno in enotno," je dejal Macron v svojem nagovoru narodu. Dodal je, da gre za prelomnico v zgodovini Evrope, ki bo imela globoke in trajne posledice za naša življenja.

Francoski predsednik meni, da je obsežen ruski napad na Ukrajino v nasprotju z vsemi zavezami, ki so jih do zdaj sprejele ruske oblasti. "Predsednik Vladimir Putin se ni odločil le za napad na Ukrajino, ampak je s tem, ko se je odpovedal diplomaciji, okrnil vso suverenost Ukrajine. Odločil se je, da bo povzročil največjo škodo miru in stabilnosti v Evropi v zadnjih desetletjih," je dejal.

Macron je sicer v preteklih tednih večkrat govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi našli diplomatsko rešitev za nastali spor, vendar brez uspeha. Prav tako je neuspešno poskušal posredovati pri srečanju na vrhu med Putinom in predsednikom ZDA Joejem Bidnom. Vseeno pa vztraja, da so Francija in njeni partnerji storili vse, kar je bilo mogoče, da bi preprečili nastalo krizo.

13.56 Rusija in Kitajska za zaostrovanje spora krivita Ukrajino in Zahod

Rusija in Kitajska za zaostrovanje spora v Ukrajini krivita zahodne države in Kijev, je sporočilo zunanje ministrstvo v Moskvi. Komentarje sta po pogovorih podala ruski zunanji minister Sergej Lavrvov in njegov kitajski kolega Wang Yi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ministra sta izrazila skupno prepričanje, da je razlog za trenutno krizo zavračanje Kijeva, ki ga spodbujajo ZDA in njihove zaveznice, da bi izvedel sveženj ukrepov iz Minska, ki ga je odobril Varnostni svet ZN," je še sporočilo ministrstvo.

Po poročanju kitajske državne televizije CCTV je Wang dejal, da Kitajska sicer vedno spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav, da pa ima ukrajinski spor zapletene in posebne zgodovinske vidike in da Peking razume "legitimno zaskrbljenost Rusije glede varnostnih vprašanj".

Kitajska je danes zjutraj sporočila, da po ruskem napadu na Ukrajino pozorno spremlja razmere v Ukrajini. Hkrati je Peking obe strani pozval k zadržanosti.

12.47 Evropski parlament prav tako obsodil ruski napad 

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in vodje političnih skupin v parlamentu so danes obsodili ruski napad na Ukrajino in pozvali k ustreznemu odzivu. Dogovorili so se tudi za izredno plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, ki bo prihodnji torek, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropski parlament podpira evropski in mednarodni odziv brez primere vključno z novimi ostrimi sankcijami, ki naj bi zagotovile, da bo "Kremelj odgovarjal za svoja dejanja", so poudarili v Bruslju po današnji konferenci predsednikov, na kateri so govorili o odzivu na rusko invazijo na Ukrajino.

"Ukrajina je neodvisna in suverena država in o njeni ozemeljski celovitosti se ni mogoče pogajati. Invazija je neupravičena in nezakonita. Gre za grožnjo evropski in regionalni stabilnosti, pa tudi svetovnemu redu, ki deluje na podlagi pravil. Napad je usmerjen proti našemu modelu demokratične družbe in ne sme ostati brez odziva," so sporočili Metsola in vodje političnih skupin.

Dodali so, da ostajajo odločni v enotnosti, odločenosti in odzivu na neizzvano rusko agresijo. Konferenca predsednikov je tudi izrazila polno solidarnost in podporo Ukrajini ter njenim prebivalcem.

Metsola in vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so se danes sestali na konferenci predsednikov. Vodje političnih skupin so izmenjali stališča s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Evropski parlament bo o razmerah v Ukrajini razpravljal na izrednem plenarnem zasedanju 1. marca.

12.35 Nato napovedal "dodatne korake" za krepitev obrambe zaveznic 

Članice zveze Nato so po ruskem napadu na Ukrajino napovedale "dodatne korake" za okrepitev obrambe zaveznic, piše v izjavi, ki so jo objavile po izrednem zasedanju v Bruslju. Nato pa je tudi za petek napovedal izredni virtualni vrh zavezništva. Ob tem so potrdile neomajno zavezanost petemu členu pogodbe zavezništva o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse.

"V skladu s svojim obrambnim načrtovanjem za zaščito vseh zaveznic smo se odločili za dodatne korake za nadaljnjo krepitev odvračanja in obrambe v zavezništvu. Naši ukrepi ostajajo preventivni, sorazmerni in ne zaostrujejo razmer," so članice Nata zapisale v izjavi.

Ob tem so poudarile, da ruska dejanja pomenijo resno grožnjo evroatlantski varnosti, da bodo imela geostrateške posledice ter da bo Nato še naprej sprejemal vse ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti vseh zaveznic.

Zaveznice že nameščajo dodatne obrambne sile na kopnem in v zraku na vzhodnem krilu zavezništva ter tudi dodatne pomorske sile. Okrepile so tudi pripravljenost sil za odzivanje na krize.

Danes so potekala posvetovanja v okviru četrtega člena pogodbe, ki določa, da se bodo članice med seboj posvetovale, kadarkoli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katerekoli pogodbenice.

9.30 Macron obsodil odločitev Moskve za vojno proti Ukrajini

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je bil pretekle tedne izjemno dejaven v poskusu mirne rešitve ukrajinske krize, je ostro obsodil današnji obsežen napad Rusije na Ukrajino. Ukrajini je zagotovil, da si Francija z zaveznicami in partnerji prizadeva za končanje spora.

"Rusija mora takoj končati svoje vojaške operacije," je zapisal Macron na Twitterju in menil, da se je Rusija odločila za vojno proti Ukrajini. Ukrajini je izrazil solidarnost in podporo ukrajinskemu narodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru iskanja diplomatske rešitve se je Macron te dni večkrat pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, nazadnje prejšnji konec tedna. Od ponedeljka, ko je Putin priznal ukrajinski separatistični regiji Doneck in Lugansk, pa nista govorila.

9.29 Peking pozorno spremlja razmere v Ukrajini

Kitajska je danes sporočila, da po davišnjem ruskem napadu na Ukrajino pozorno spremlja razmere v Ukrajini. Hkrati je Peking obe strani pozval k zadržanosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kitajska pozorno spremlja najnovejše razmere in obe strani poziva, naj ohranita zadržanost in preprečita, da bi razmere ušle izpod nadzora," je na rednem novinarskem brifingu dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

9.25 V Londonu krizno srečanje po ruskem napadu na Ukrajino

Britanski ministrski predsednik Boris Johnson je za danes sklical krizno srečanje, na katerem po navedbah Londona govorijo o grozljivem ruskem napadu na Ukrajino, so sporočili iz kabineta britanskega premierja.

Kot so ob tem še sporočili z Downing Streeta, se je srečanje začelo ob 7.30 po lokalnem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson se je pred tem po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in dejal, da "Zahod ne bo stal križem rok, ko je (ruski) predsednik (Vladimir) Putin začel svojo kampanjo proti ukrajinskemu ljudstvu", so sporočili iz njegovega urada.

"Predsednik Putin je z napadom na Ukrajino, ki ni bil izzvan, izbral pot prelivanja krvi in uničenja. Združeno kraljestvo in naši zavezniki se bomo odločno odzvali," je ob tem tvitnil Johnson v tvitu.

9.00 Danes sestanek Nata

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes obsodil ruski "lahkomiseln in neizzvan napad" na Ukrajino. Opozoril je, da bo ogrozil številna življenja. Zaradi napada se bodo na izrednem zasedanju dopoldne v Bruslju sestali veleposlaniki 30 članic zavezništva, Stoltenberg pa bo imel novinarsko konferenco okoli 12.30, so sporočili iz Nata. 

"Ostro obsojam ruski lahkomiseln in neizzvan napad na Ukrajino, ki ogroža nešteto življenj civilistov. Kljub našim opozorilom in neumornim naporom za diplomacijo je Rusija znova izbrala pot agresije na suvereno in neodvisno državo," je sporočil Stoltenberg po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Zaveznice v Natu se bodo sestale, da bi naslovile posledice ruskih agresivnih dejanj. Ukrajincem moramo ob teh grozovitih časih stati ob strani. Nato bo storil vse, kar je treba, da zaščiti in brani vse svoje zaveznike," je še dejal.

Zatem so iz zavezništva sporočili, da se bodo veleposlaniki članic danes dopoldne sestali na izrednem zasedanju in da bo imel Stoltenberg novinarsko konferenco.

8.58 Nemčija obsoja rusko invazijo na Ukrajino, Moskvo opozarja na posledice

Nemčija je obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes sprožila Rusija, obsodila kot "dan sramote". Moskvo je opozorila na hude politične in gospodarske posledice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemški kancler Olaf Scholz je invazijo označil za "očitno kršitev" mednarodnega prava in "brezvestno dejanje predsednika Vladimirja Putina", ki jo Nemčija najmočneje obsoja. "Izražamo solidarnost z Ukrajino in njenimi prebivalci," je še zapisal v izjavi. Moskvo je pozval, naj takoj konča vojaško operacijo.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je izpostavila, da svet ne bo pozabil tega sramotnega dneva. "Odzvali se bomo skupaj z našimi partnerji," je poudarila v izjavi. Danes zjutraj je že sklicala sestanek vladne krizne skupine.

Scholz se je že pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu izrazil polno solidarnost Nemčije, so tvitnili iz vlade.

Minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck pa je opozoril, da bo imel ruski napad hude politične in gospodarske posledice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna separatistični ukrajinski regiji Doneck in Lugansk, se je Nemčija v torek že odzvala z zamrznitvijo ruskega plinovoda Severni tok 2.

8.37 Biden napovedal enoten in odločen odziv ZDA ter zaveznikov 

Po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da se je odločil za vojaško operacijo v Ukrajini, je ameriški predsednik Joe Biden odgovoril, da ga čaka enoten in odločen odziv ZDA ter zaveznikov in partnerjev. Nove sankcije bo naznanil danes zjutraj po ameriškem času.

"Ves svet moli za Ukrajince, ki trpijo neizzvan in neupravičen napad ruskih vojaških sil. Predsednik Putin se je odločil za vojno, ki bo privedla do katastrofalne izgube življenj in človeškega trpljenja. Samo Rusija je odgovorna za smrt in uničenje, ki bo sledilo temu napadu in ZDA ter zavezniki in partnerji bomo odločno odgovorili. Rusija bo odgovarjala pred svetom," je sporočil Biden.

"Nocoj bom opazoval položaj iz Bele hiše in dobival novice od moje ekipe nacionalne varnosti. Jutri se bom srečal s kolegi iz držav G7 in potem bom govoril Američanom, da naznanim dodatne posledice za Rusijo zaradi tega nepotrebnega dejanja agresije proti Ukrajini in svetovnemu miru in varnosti. Usklajevali se bomo z zavezniki v Natu, da zagotovimo močan, enoten odgovor, ki bo odvrnil agresijo proti zavezništvu. Nocoj z Jill moliva za pogumne in ponosne Ukrajince," je sporočil Biden.

8.23 EU napovedala nove sankcije proti Rusiji

Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta danes napovedala nove sankcije Evropske unije proti Rusiji, potem ko je ta sprožila invazijo na Ukrajino. Prvi sveženj ukrepov je EU sprejela v sredo.

Kot sta sporočila, bo von der Leynova na današnjem izrednem zasedanju voditeljev članic EU predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, ki ga Evropska komisija zaključuje, države članice pa ga bodo nato hitro sprejele.

V izjavi za javnost sta še enkrat obsodila "rusko agresijo proti Ukrajini". Rusija s tem krši mednarodno pravo ter spodkopava evropsko in mednarodno varnost in stabilnost, sta zapisala.

"Rusijo pozivava, naj takoj ustavi nasilje, umakne svojo vojsko iz Ukrajine ter v celoti spoštuje ukrajinsko ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost," sta dodala predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta.

Izrazila sta tudi obžalovanje ob trpljenju ljudi in izrazila pripravljenost EU in njenih članic na humanitarno pomoč Ukrajincem.

Dodala sta, da unija odgovor usklajuje s svojimi mednarodnimi partnerji, vključno z zvezo Nato in skupino G7.

7.15 Janša pozval k pomoči Ukrajini

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, je danes tvitnil premier Janez Janša. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini.

"Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994," pa je zapisal v drugem tvitu s ključnikom StandWithUkraine.

Premier Janša se je s tem odzval na obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes začela Rusija.

Premier naj bi se po napovedih danes v Bruslju udeležil kriznega sestanka voditeljev članic EU glede ukrajinske krize zaradi zaostrovanja varnostnih razmer, ni pa še jasno, ali bo nato odpotoval na delovni obisk v Ukrajino, kot je bilo predvideno.

7.10 EU obsoja rusko invazijo na Ukrajino

"Ostro obsojamo ruski neupravičen napad na Ukrajino," sta na Twitterju zapisala von der Leynova in Michel. Dodala sta, da so "naše misli" z Ukrajino in nedolžnimi ženskami, moškimi in otroki, ki se bojijo za svoje življenje.

"Kremelj bo odgovarjal," sta še poudarila. Enak zapis je objavil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Solidarnost z Ukrajino

Michel je dodal, da je že govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V pogovoru je obsodil invazijo in izrazil solidarnost z Ukrajino. Napovedal je srečanji Evropskega sveta in voditeljev skupine G7. Govorili bodo o nadaljnjih korakih proti ruskim nezakonitim dejanjem in o podpori Ukrajini.

"Predsednika Putina pozivam, naj takoj konča to vojno," je na Twitterju še zapisal Michel.

Sankcije

EU je sicer v sredo sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter napotitve vojaških sil na to območje. Vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov.

6.57 Nato se zbuja

Članice Nata iz Vzhodne Evrope so pozvale zavezništvo, naj se čim prej sestane in oceni dogajanje in morebitne odzive na vojno v Ukrajini, poroča The Washington Post.

5.24 Guterres na seji Varnostnega sveta ZN pozval Putina, naj ne napade Ukrajine

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na drugi izredni seji Varnostnega sveta ZN v treh dneh neposredno pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ne napade Ukrajine in da možnost miru, saj je umrlo že preveč ljudi. Večina članic Varnostnega sveta je nato kot v ponedeljek obsodila rusko početje.

Guterres je imel na zasedanju, ki ga je vodil predsedujoči veleposlanik Rusije Vasilij Nebenzija, kratko izjavo, namenjeno le Putinu. Do zdaj je že večkrat ponovil, da je rusko priznanje separatističnih ukrajinskih območij Doneck in Lugansk kršitev mednarodnega prava in Ustanovne listine ZN.

Nazadnje na zasedanju Generalne skupščine ZN v sredo. Zaradi svojih izjav si je prislužil kritike Rusije, vendar le Rusije. "Predsednik Putin, iz dna duše te prosim, ustavi svoje enote pred napadom na Ukrajino. Daj priložnost miru, preveč ljudi je že umrlo," je dejal Guterres.

Za Guterresom je poročilo o stanju na terenu podala njegova namestnica za politične zadeve Rosemary DiCarlo, nato pa so začele deževati kritike Rusije in pozivi Putinu, naj preneha in se odloči za mir.

Veleposlanik Albanije Ferit Hoxha je dejal, da gre za spopad med Rusijo in mednarodnim pravom ter Ustanovno listino ZN. "Ne gre za ruske skrbi, temveč za ruske apetite," je dejal in pozval Putina, naj se ustavi, razmisli in umakne od nesmiselne norosti.

Kirgiška vojska
Novice Je Rusija uničila ukrajinsko zračno obrambo? #vŽivo
Janez Janša in Mateusz Morawiecki
Novice Janša in Morawiecki pozivata k članstvu Ukrajine v EU
Ne spreglejte