Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2022,
7.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

156

Natisni članek

prebivalstvo vojska zima hrana voda pomoč elektrika Rusija vojna Ukrajina

Sreda, 23. 11. 2022, 7.09

2 meseca, 2 tedna

Osvobodili branilce jeklarne Azovstal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

156

273. dan vojne v Ukrajini. "Danes smo iz ruskega ujetništva vrnili 36 naših državljanov. Enega civilista in 35 vojakov. Med njimi so branilci Mariupola in Azovstala, pa tudi pripadniki nacionalne garde, ki so bili na začetku vojne ujeti v bližini jedrske elektrarne Černobil," je sporočil Andrij Jermak, vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. 

Poudarki dneva:

21.05 V Kijevu 80 odstotkov gospodinjstev brez vode in elektrike

18.01 Osvobodili branilce jeklarne Azovstal
17.53 ZDA Ukrajini namenile še 400 milijonov dolarjev vredno vojaško pomoč
16.54 V napadu na Kijev je bilo ubito 17-letno dekle
14.50 Izpad elektrike tudi v Moldaviji 
14.15 Evropski parlament s pobudo Generatorji upanja za pomoč Ukrajini
14.00 Val ruskih napadov po vsej Ukrajini
13.50 Evropski parlament Rusijo označil za podpornico terorizma
10.50 Moskva naj bi pripravljala nov napad pod lažno zastavo 
8.55 Britanci v Ukrajino prvič pošiljajo helikopterje 

8.45 V ruskem raketnem napadu na porodnišnico ubit novorojenček 
7.00 Zelenski prebivalce rešuje s posebnimi zavetišči 

21.05 V Kijevu 80 odstotkov gospodinjstev brez vode in elektrike

V ukrajinski prestolnici Kijev je po obsežnih ruskih raketnih napadih brez vode in elektrike danes ostalo 80 odstotkov gospodinjstev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Župan Kijeva Vitalij Kličko je nocoj sporočil, da pristojne službe skušajo čim prej znova vzpostaviti oskrbo z vodo in elektriko.

Zaradi pomanjkanja elektrike v ukrajinski prestolnici s tremi milijoni prebivalcev trenutno ne vozijo avtobusi na električni pogon, medtem ko vlaki in podzemna železnica še vozijo na deset minut.

Predstavniki ukrajinske vlade napovedujejo, da bodo oskrbo z vodo in elektriko znova vzpostavili v četrtek zjutraj.

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile v sredo na cilje po vsej državi izstrelile približno 70 manevrirnih raket in uporabile tudi brezpilotna letala. Poškodovana je tudi tamkajšnja energetska infrastruktura, zaradi česar je v več ukrajinskih mestih prišlo do izpadov elektrike.

Sosednja Moldavija je sporočila, da je zaradi novega napada tudi pri njih prišlo do obsežnih izpadov električne energije. Predsednica Maia Sandu pa je Rusijo obtožila, da je Moldavijo pahnila v temo.

Zaradi intenzivnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se bo danes na zahtevo Ukrajine na izrednem zasedanju v New Yorku sešel Varnostni svet Združenih narodov. Preko video povezave bo na zasedanju nastopil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

18.01 Osvobodili branilce jeklarne Azovstal

Andrij Jermak, vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je danes potrdil, da je Ukrajina z Rusijo izmenjala 36 vojnih ujetnikov, med njimi tudi branilce jeklarne Azovstal v Mariupolu, ki so se več mesecev upirali silovitim napadom nadrejenih ruskih sil. Branilci Azovstala so bili v ruskem ujetništvu od padca Mariupola v ruske roke.

"Danes smo iz ruskega ujetništva vrnili 36 naših državljanov. Enega civilista in 35 vojakov. Med njimi so branilci Mariupola in Azovstala, pa tudi pripadniki nacionalne garde, ki so bili na začetku vojne ujeti v bližini jedrske elektrarne Černobil," je sporočil Jermak.

17.53 ZDA Ukrajini namenile še 400 milijonov dolarjev vredno vojaško pomoč

ZDA so danes Ukrajini namenile dodatnih 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči, je sporočil državni sekretar Antony Blinken in dodal, da se bo s tem lažje branila pred napadi Rusije na ključno energetsko infrastrukturo.

To je že 26. sveženj pomoči Ukrajini od avgusta 2021, je razložil Blinken in dodal, da gre za orožje, strelivo in opremo za zračno obrambo. S tem so ZDA Ukrajini od začetka vladanja demokrata Joeja Bidna Ukrajini namenile 19,7 milijarde dolarjev pomoči.

Blinken je ob najavi pomoči zagotovil, da bodo ZDA skupaj z zavezniki in partnerji s tem nadaljevale, dokler bo treba. Ob tem je spomnil, da je britanski premier Rishi Sunak pred kratkim napovedal pomoč v obliki sistemov zračne obrambe v vrednosti 50 milijonov funtov, Švedska bo zagotovila podobne sisteme v vrednosti 300 milijonov dolarjev.

"Ukrajino bomo podpirali, dokler bo treba, da se bo lahko še naprej branila in bo v najmočnejšem možnem položaju za pogajalsko mizo, ko bo napočil čas za pogajanja," je sporočil Blinken.

16.54 V napadu na Kijev je bilo ubito 17-letno dekle

V današnjih ruskih raketnih napadih na glavno mesto Ukrajine Kijev so bili ubiti najmanj trije ljudje. Med njimi je tudi komaj 17-letno dekle. To je danes popoldne potrdil kijevski župan Vitalij Kličko.

Dodal je, da je bilo v napadih ranjenih najmanj 11 državljanov Kijeva. Spomnimo se, da je danes popoldne Rusija izvedla silovit raketni napad na številna ukrajinska mesta. Rusi so ciljali na ukrajinsko energetsko infrastrukturo in stanovanjske objekte.

Na terenu so reševalne službe, po družbenih omrežjih se širijo posnetki gorečih zgradb po Ukrajini.

14.50 Izpad elektrike tudi v Moldaviji 

O izpadih elektrike so poročali tudi iz Moldavije. "Zaradi ruskega bombardiranja ukrajinskega energetskega sistema imamo v zadnji uri obsežne izpade električne energije po vsej državi. Podjetje Moldelectrica si prizadeva ponovno vzpostaviti oskrbo z električno energijo," je na Facebooku zapisal podpredsednik moldavske vlade Andrei Spinu.

Moldavija se spopada z gospodarsko in humanitarno krizo, saj se ji je od ruske invazije na Ukrajino dobava ruske energije prepolovila. Dodaten izziv za državo je veliko število ukrajinskih beguncev. V Parizu je zato v ponedeljek potekala donatorska konferenca za Moldavijo.

14.15 Evropski parlament s pobudo Generatorji upanja za pomoč Ukrajini

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes predstavila kampanjo Generatorji upanja, katere cilj je Ukrajini zagotoviti generatorje električne energije, ki bodo Ukrajincem pomagali preživeti zimo. Parlament pri pobudi sodeluje z združenjem Eurocities, ki vključuje več kot 200 večjih evropskih mest iz 38 držav.

Evropski parlament želi z novo kampanjo nadaljevati humanitarno podporo Ukrajini, kjer je že več kot deset milijonov prebivalcev brez dostopa do električne energije, je na novinarski konferenci v Strasbourgu poudarila Metsola. Pojasnila je, da bodo pri logističnem vidiku dostave generatorjev in drugih oblik pomoči v Ukrajino sodelovali z mehanizmom EU na področju civilne zaščite pod okriljem evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča. Ta je pretekli teden sicer sporočil, da se evropska pomoč Ukrajini na humanitarnem področju trenutno osredotoča na priprave na zimo.

"Z dostavo generatorjev bomo zagotovili vsaj osnovne kapacitete za proizvajanje elektrike v ukrajinskih mestih. Besede želimo pretvoriti v dejanja in upam, da bo pobuda Generatorji upanja kmalu zaživela, saj so temperature vsak dan nižje, potrebe po električni energiji in ogrevanju pa vsak dan večje," je dodal Andrij Jermak, vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

14.00 Val ruskih napadov po vsej Ukrajini

Po vsej Ukrajini se vrstijo siloviti napadi ruskih sil. V Kijevu naj bi po zadnjih podatkih ubili tri osebe, šest je ranjenih. Oleksij Kuleba, vodja regionalne vojaške uprave, je dejal, da je celotna kijevska regija po zračnih napadih Moskve na na kritično infrastrukturo ostala brez elektrike. Župan Kijeva Vitalij Kličko pa je na aplikaciji Telegram poročal, da so v mestu prekinili oskrbo z vodo.

Vitalij Kim, guverner južnega dela regije Mikolajev, je dejal, da so ruske sile v to regijo izstrelile pet raket. Medij Suspilne poroča o eksplozijah v regiji Poltava.

O eksplozijah poročajo tudi iz Lvova.

13.50 Evropski parlament Rusijo označil za podpornico terorizma

Evropski poslanci so danes na glasovanju podprli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva. Resolucija, ki sicer ni pravno zavezujoča, je bila sprejeta s 494 glasovi za, medtem ko je 58 poslancev glasovalo proti, 44 pa jih je bilo vzdržanih.

"Načrtni napadi in grozodejstva, ki jih Rusija izvaja nad civilnim prebivalstvom Ukrajine, uničevanje civilne infrastrukture ter druge hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava pomenijo teroristična dejanja," med drugim piše v resoluciji.

S tem je Evropski parlament sledil pozivom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in tudi formalno, čeprav predvsem na simbolični ravni, najostreje obsodil dejanja Rusije. Zelenski sam Rusijo pogosto označuje za teroristično državo in k temu poziva tudi zaveznice Ukrajine, predvsem EU in ZDA.

V evropski zakonodaji za zdaj ni kategorije ali seznama držav, ki podpirajo terorizem. EU ima seznam terorističnih organizacij, na katerega se lahko uvrstijo skupine, subjekti in posamezniki, ne pa tudi države. ZDA imajo tak seznam tudi za države, a na njem so trenutno le Kuba, Iran, Sirija in Severna Koreja, medtem ko Rusije nanj za zdaj niso uvrstile.

Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije.

Parlament v njej tudi poziva k nadaljnjim omejitvam diplomatskih odnosov z Rusijo in k omejevanju stikov z ruskimi uradniki na vseh ravneh, kar se v veliki meri že dogaja. Prav tako resolucija poziva k zaprtju in prepovedi delovanja ruskih institucij, ki so blizu državi, ter organizacij in združenj pod okriljem ruskih diplomatskih predstavništev.

10.50 Moskva naj bi pripravljala nov napad pod lažno zastavo 

Zahodni vojaški analitiki verjamejo, da Moskva v ruski regiji Belgorod pripravlja napad pod lažno zastavo kot del prizadevanj za ponovno pridobitev javne podpore za vojno v Ukrajini.

Inštitut za vojne študije (ISW) je izjavil, da podpora napadu na Ukrajino v Rusiji upada zaradi mobilizacije in vojaških neuspehov, z delovanjem pod lažno zastavo pa bi radi krivdo prevalili na drugo stran.

"Ruske oborožene sile ne morejo ustrezno usposobiti ali zagotoviti vseh mobiliziranih moških, kar sproža socialne napetosti v ruski družbi. Ruske oborožene sile še naprej trpijo izgube med osebjem zaradi slabega usposabljanja, pomanjkanja opreme in ustrezne morale," so med drugim tvitnili pri ISW.

8.55 Britanci v Ukrajino prvič pošiljajo helikopterje 

Velika Britanija v Ukrajino prvič od začetka vojne pošilja helikopterje, je potrdil britanski obrambni minister Ben Wallace.

Kot poroča BBC, bodo zagotovili tri nekdanje helikopterje sea king, od katerih je prvi že prispel v Ukrajino.

8.45 V ruskem raketnem napadu na porodnišnico ubit novorojenček 

Guverner Zaporožja Oleksandr Staruh je v sredo zgodaj zjutraj na Telegramu sporočil, da je bil v ruskem raketnem napadu na porodnišnico v mestu Vilnjansk ubit novorojenček, poroča The Guardian.

"Naša srca so polna žalosti," je dejal Staruh.

V raketnem napadu je bila uničena dvonadstropna stavba porodniškega oddelka lokalne bolnišnice v Vilniansku, v katerem so bili takrat porodnica z novorojenčkom in zdravnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi napada je umrl otrok, rojen leta 2022, ženska in zdravnik sta bila rešena iz ruševin," so povedali reševalci in dodali, da po prvih informacijah pod ruševinami ni ujet nihče drug.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na napad Rusijo obtožil umora in izvajanja terorja. "Sovražnik se je ponovno odločil, da bo s terorjem in umorom poskušal doseči to, česar ni mogel doseči v devetih mesecih in ne bo mogel doseči," je zapisal na družbenih omrežjih.

"Namesto tega bo odgovarjal za vse zlo, ki ga je prizadel naši državi," je dodal Zelenski.

7.00 Zelenski prebivalce rešuje s posebnimi zavetišči 

Ukrajinska vlada se je v torek zavezala, da bo zaradi obsežnega uničenja energetske infrastrukture zgradila zavetišča za oskrbo z ogrevanjem, vodo in elektriko. Državljane so sicer že pozvali, naj z energijo varčujejo. 

Po vsej Ukrajini bodo postavljeni posebni "centri nepremagljivosti", ki bodo brezplačno in 24 ur na dan zagotavljali elektriko, ogrevanje, vodo, internet, mobilne povezave in oskrbo z zdravili, je dejal predsednik Zelenski v torkovem nočnem videonagovoru.

Brez oskrbe z elektriko je zaradi ruskih napadov ostalo do deset milijonov potrošnikov naenkrat. Ukrajinski nacionalni operater električnega omrežja je v torek sporočil, da je škoda velikanska.

"Letošnja zima bo za milijone ljudi v Ukrajini smrtno nevarna," so že pred dnevi opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji.  

ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice 300 tisoč mobiliziranih ruskih vojakov je ubitih, ranjenih, demoraliziranih. Vpoklicali bi novih 700 tisoč.
Ukrajina
Novice Ukrajinci se soočajo z "življenjsko nevarno zimo"
Novice Na Poljskem pokopali drugo žrtev padle rakete
Sergej Lavrov
Novice Poljska Lavrovu prepovedala udeležbo na ministrskem zasedanju Ovseja
Novice Ukrajina: To je ruska mučilnica, v kateri so uporabljali tudi elektrošoke #video
Ukrajinske železnice
Novice Zaskrbljujoče ameriško poročilo: Med rusko okupacijo v Hersonu je ...
Ukrajina- Doneck
Novice Peskov: Ukrajinsko infrastrukturo napadamo, ker ne želijo privoliti v pogajanja
Andrej Benedejčič
Novice Golobov svetovalec za nacionalno varnost: Ta incident kaže, v kako resnih časih živimo
Ne spreglejte