Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 6. 2023,
16.54

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

transspolna oseba vojska Švica

Nedelja, 11. 6. 2023, 16.54

10 mesecev, 3 tedne

Švicar je uradno postal ženska, ker ne želi v vojsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
Pripadniki švicarske vojske | Pripadniki švicarske vojske. Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Pripadniki švicarske vojske. Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Mladi Švicar si je na papirju spremenil spol, da mu ne bi bilo treba iti v vojsko. Od leta 2022 je takšna uradna sprememba spola v Švici mogoča. Kdor pa namerno zlorablja to možnost, je kazensko odgovoren.

Kdor čuti, da je v napačnem telesu in se na primer podvrže spremembi spola, lahko od lani v Švici spremeni uradni spol. To je mogoče brez psihološkega ali zdravniškega potrdila.

Mladenič je na papirju z lahkoto postal ženska

Vendar prihaja tudi do zlorab te uredbe: 23-letnik si je tako na papirju spremenil spol, čeprav se jasno identificira kot moški in v resnici nima pravega interesa za spremembo spola. Njegov edini vzgib za uradno spremembo spola je ta, da noče v vojsko, piše švicarski spletni medij watson.ch.

Kylian Mbappe
Trendi Kylian Mbappe v zvezi z žensko, ki je bila nekoč moški #foto

Takšen primer opisuje švicarski medij SonntagsZeitung. Gre za 23-letnega mladeniča, ki pravi, da mu je ime Max in želi ostati anonimen. Max se je s svojo občino brez težav dogovoril za uradno spremembo spola. Ko se je na občini srečal z občinsko uradnico, je bil oblečen kot po navadi, govoril je z globokim glasom in se obnašal kot običajni moški, piše švicarski medij.

Skoraj nihče ne ve, da je uradno ženska

Na srečanju z občinsko uradnico mu ni bilo treba odgovoriti na nobeno vprašanje, celoten postopek pa je trajal le dve minuti. Od takrat je v uradni evidenci vpisan kot ženska. Lahko pa je obdržal svoje moško ime.

V zasebnem življenju zaradi uradne spremembe spola ni imel težav. Nihče ne ve za to, niti njegov delodajalec ne. S starši je govoril samo o morebitnih prihodnjih težavah s spremembo spola, je Max povedal za SonntagsZeitung.

Prepozno spremenil spol, da bi se izognil vpoklicu

Maxovo dejanje pa je bilo neuspešno glede služenja vojaške obveznosti: ker je mladenič šele po vpoklicu spremenil spol, je še vedno dobil ukaz za prihod na vojaško služenje.

zapor
Novice V ženskem zaporu po spolnem odnosu s transspolnimi sojetniki zanosili dve zapornici

Po besedah ​​tiskovnega predstavnika švicarske vojske Mathiasa Volkena obveznega služenja ni le v primeru, če se sprememba spola spremeni med naborom ali pred njim. V tem primeru, ko je prišlo do spremembe spola po naboru in vpoklicu, pa je potreben osebni pogovor z osebo, ki je spremenila spol.

Max je kršil zakon

Švicarska ministrica za pravosodje Karin Keller-Sutter je primer, kot je Maxov, v parlamentarni razpravi ob sprejemanju zakona o spremembi spola opisala kot nemogoč, češ da so učinki spremembe spola na zasebno življenje preveliki. Max pa temu oporeka in pravi, da ni bilo nikakršnih učinkov spremembe spola na njegovo zasebno življenje.

Nekaj ​​pa je jasno: Max je s svojimi dejanji kršil zakone, piše watson.ch. Kot navaja švicarski zvezni urad za pravosodje, zlorabe ali nepremišljene izjave o spremembi spola nimajo pravnega učinka in se kaznujejo. Če obstaja sum zlorabe, se raziščejo okoliščine in se po potrebi uvede tudi razveljavitveni postopek spremembe spola, še trdi zvezni urad za pravosodje.

Max pravi, da je skušal tudi opozoriti na absurdnost predpisa

Nasprotnik vojaškega služenja Max, ki je sicer član Švicarske ljudske stranke (SVP), je po lastnih besedah s svojim dejanjem želel opozoriti tudi na absurdnost predpisa o uradni spremembi spola, še piše watson.ch.

Atletika, dvoranska, splošna
Sportal Tudi britanska atletika transspolnim ženskam prepovedala nastope
Sebastian Coe, Svetovna atletika
Sportal Preklic dopinške kazni ruskim atletom, brez tekmovanj tudi transspolne ženske
Menstruacija, trebuh, ženska, bolečina
Novice Španija: potrjen zakon o bolniški odsotnosti med bolečo menstruacijo in "transspolni" zakon
Fina plavanje bazen
Sportal Nova pravila za transspolne športnike
Laverne Cox Barbie
Trendi Predstavili prvo transspolno barbiko
Ne spreglejte