SiolNET. Novice Svet
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švicarji sprejeli pokojninsko reformo: ženske bodo delale dlje

0,91

termometer

Starejša ženska | Fotografija je simbolična. | Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Švicarji so na današnjem referendumu s tesno večino sprejeli pokojninsko reformo, ki jo je spričo spopadanja s staranjem prebivalstva in posledičnimi finančnimi težavami pokojninske blagajne predlagala vlada in ki predvideva zvišanje upokojitvene starosti za ženske.

Glede na končne izide glasovanja, objavljene popoldne, je za glasovalo 50,6 odstotka volivcev. To je bilo prvič po več kot četrt stoletja, da so Švicarji glasovali za reformo pokojninskega sistema. Ta predvideva zvišanje upokojitvene starosti za ženske s 64 na 65 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več fleksibilnosti pri odločanju, kdaj se posameznik upokoji

Obenem naj bi nov sistem omogočal več fleksibilnosti pri odločanju, kdaj se posameznik upokoji – tisti, ki bi se želeli upokojiti predčasno, bi posledično prejemali nižjo pokojnino, tisti, ki bi delali dlje, pa višjo. Prav tako naj bi se davek na dodano vrednost zvišal s 7,7 na 8,1 odstotka (oziroma v primeru nižje stopnje z 2,5 na 2,6 odstotka), z razliko pa bi v prihodnje krili primanjkljaj v pokojninski blagajni.

Po navedbah inštituta je na ločenem glasovanju okoli 65 odstotkov volivcev podprlo predlog o zvišanju davka, navaja AFP. Bern že dolgo zagovarja potrebo po stabilizaciji državnega sistema varnosti za starejše, ki je pod pritiskom, saj se pričakovana življenjska doba daljša, velika generacija t. i. babyboomerjev pa dosega upokojitveno starost.

Nasprotniki reforme izpostavljajo diskriminacijo med spoloma

Švicarski parlament je ključne ukrepe, ki vključujejo dvig DDV, odobril že lani, vendar so levo usmerjene stranke in sindikati kritizirali reformo, ki naj bi se izvajala "na plečih žensk" in vprašanje dali na referendum v okviru švicarskega sistema neposredne demokracije. Napovedani rezultat "je boleč za levico in sindikate, predvsem pa za ljudi, ki jih bo prizadel," je za javno radiotelevizijo RTS povedal poslanec socialistične stranke Samuel Bendahan.

Nasprotniki reforme namreč trdijo, da se ženske v Švici soočajo s precejšnjo diskriminacijo in veliko razliko v plačah med spoloma, kar pomeni, da prejemajo veliko nižje pokojnine kot moški. Po njihovem mnenju je nepravično zvišati njihovo upokojitveno starost brez predhodne rešitve teh vprašanj.

Tovarniško kmetovanje ostaja

Po podatkih švicarskega ministrstva za gospodarstvo so leta 2020 Švicarke v povprečju prejemale skoraj 35 odstotkov nižje pokojnine od Švicarjev. Prvi današnji rezultati so pokazali tudi razkorak med različnimi regijami, pri čemer je nemško govoreči del države jasno podprl reformo, francosko govoreči del pa ji je nasprotoval. Po predvidevanjih pa na referendumu ne bo sprejeta prepoved tovarniškega kmetovanja. Prvi rezultati so namreč pokazali, da je 63 odstotkov volivcev zavrnilo pobudo organizacij za pravice in zaščito živali, so po navedbah AFP še sporočili iz inštituta gfs.bern.

Vlada in parlament sta pobudi nasprotovala že prej in vztrajata, da v Švici že zdaj veljajo najstrožji zakoni o dobrem počutju živali na svetu. Opozorila sta tudi, da bi nadaljnje zaostrovanje pravil znatno zvišalo cene, kot tudi, da bi lahko uvozna klavzula vplivala na odnose s švicarskimi trgovinskimi partnerji. Podporniki pobude so danes dejali, da bi si sicer želeli, da bi bil njihov predlog sprejet, vendar so zadovoljni, da je kampanja vsaj povečala ozaveščenost o tem vprašanju. "Za nas je to v vsakem primeru zmaga," je za RTS povedala vodja fundacije Franz Weber Vera Weber.

Pijani ruski vojaki Novice So v vojsko vpoklicani ruski vojaki mrtvo pijani? #video truplo, Švica, ledenik Novice Truplo planinca na ledeniku odkrili po tridesetih letih Nant de Drance Avtomoto Vpliv na ceno elektrike? Švicarji končali velik projekt.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin