Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 9. 2022,
6.57

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Natisni članek

referendum Volodimir Zelenski Rusija vojna Ukrajina

Sobota, 24. 9. 2022, 6.57

1 leto, 7 mesecev

So v vojsko vpoklicani ruski vojaki mrtvo pijani? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

212. dan vojne v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, s katerim je zaostril kazni za prostovoljno predajo in zavračanje odhoda v boj, potem ko je v sredo uvedel delno mobilizacijo 300.000 rezervistov. Ruskim dezerterjem sedaj namesto pet let grozi do deset let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

21.34 Po družbenih omrežjih se širijo posnetki v vojsko vpoklicanih mrtvo pijanih Rusov
20.59 Kitajski zunanji minister pozval k diplomatski rešitvi konflikta v Ukrajini
19.11 V Rusiji zaradi mobilizacije znova protesti in beg iz države
18.10 Rusija zaostrila kazen vojakom za prostovoljno predajo in zavrnitev boja
17.23 Vpoklicani ruski vojaki prejeli zarjavele kalašnikove
15.25 Ruske oblasti odredile zamenjavo svojega najvišjega generala
14.30 Litovski minister: Rusi bi morali ostati in se boriti. Proti Putinu.
12.33 EU zahteva objavo poročila ZN o škodi na telekomunikacijski infrastrukturi v Ukrajini
9.45 Ukrajina odvzela akreditacijo iranskemu veleposlaniku
9.10 Berlusconi: Mojega prijatelja Putina so prepričali, naj gre v vojno
8.51 Ljudi silijo, da volijo
7.40 V Izjumu izkopali 447 trupel, med njimi veliko žensk in otrok
7.22 Zelenski pozval svet, naj obsodi ruske "psevdoreferendume"

21.34 Po družbenih omrežjih se širijo posnetki v vojsko vpoklicanih mrtvo pijanih Rusov

Te dni se po družbenih omrežjih širijo posnetki domnevno v vojsko vpoklicanih Rusov, ki so, kot je razvidno iz njihovega videza in obnašanja, mrtvo pijani, poroča hrvaški Index.

Mobilizacija sicer poteka po vsej državi, več posnetkov pa prihaja iz regij osrednje Rusije in Daljnega vzhoda. Nekateri ukrajinski politiki menijo, da Rusi z mobilizacijo izvajajo etnično čiščenje naroda, saj so rekrutirali veliko število pripadnikov manjšin iz oddaljenih delov države.

20.59 Kitajski zunanji minister pozval k diplomatski rešitvi konflikta v Ukrajini

Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes v svojem nagovoru svetovnim voditeljem na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku pozval Rusijo in Ukrajino, naj ne dopustita, da se "posledice njune vojne razširijo", ob tem pa pozval k diplomatski rešitvi konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vse vpletene strani pozivamo, naj preprečijo, da bi se kriza razširila, ter zaščitijo legitimne pravice in interese držav v razvoju," je dejal zunanji minister Wang Yi v govoru na Generalni skupščini ZN.

Pozval je k "poštenim in pragmatičnim" mirovnim pogovorom, ne le glede vojne v Ukrajini, temveč vseh svetovnih vprašanj. "Kitajska podpira vsa prizadevanja za mirno rešitev ukrajinske krize. Nujna prednostna naloga je omogočiti mirovne pogovore," je dejal Wang. "Temeljna rešitev je obravnavanje legitimnih varnostnih pomislekov vseh strani ter vzpostavitev uravnotežene, učinkovite in trajnostne varnostne arhitekture," je dodal.

Wang Yi je spregovoril tudi o Tajvanu in ob tem zagotovil, da bo njegova država "odločno ukrepala proti vsakemu zunanjemu vmešavanju". "Moramo se boriti proti tajvanskim separatističnim dejavnostim in odločno ukrepati proti zunanjemu vmešavanju. Vsako oviranje ponovne združitve Kitajske bo padlo pod kolesje zgodovine," je dodal.

19.11 V Rusiji zaradi mobilizacije znova protesti in beg iz države

V Rusiji so v današnjih novih protestih zaradi odrejene mobilizacije rezervistov za bojevanje v Ukrajini pridržali okrog 100 ljudi. Medtem z določenih območij ob meji z Gruzijo in Finsko poročajo o povečanem prometu. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel meni, da bi morali bežečim ruskim državljanom omogočiti vstop v EU.

V Rusiji je bilo med novimi protesti zaradi mobilizacije rezervistov pridržanih več ljudi, navajajo aktivisti za državljanske pravice. Po navedbah britanskega BBC naj bi danes aretirali okrog 100 ljudi, približno 60 samo v mestu Novosibirsk v Sibiriji. Fotografije in videoposnetki, ki so jih objavili neodvisni mediji, prikazujejo demonstracije v mestih Habarovsk, Irkutsk, Tomsk in Čita, načrtovali naj bi jih tudi v Moskvi in Sankt Peterburgu.

Protesti po vsej državi so se začeli zaradi ukaza ruskega predsednika Vladimirja Putina o mobilizaciji rezervistov, ki ga je izdal v sredo. Prvi protesti so potekali že na dan objave ukaza, po podatkih portala za državljanske pravice OVD-Info je bilo skupno doslej pridržanih več kot 1.300 ljudi.

Medtem ruski moški še naprej bežijo iz države, da bi se izognili vpoklicu v vojsko. "Na eni od kontrolnih točk ob meji je precejšnja gneča, beležimo približno 2.300 osebnih vozil," so sporočile oblasti v ruski regiji, ki meji na Gruzijo, in ljudem odsvetovali potovanje. Povečan je tudi promet na meji s Finsko. Po besedah vodje regionalnih oblasti v južni Kareliji na Finskem Satu Sikanen se je število prihodov iz Rusije od prejšnjega tedna podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem danes za portal Politico izrazil prepričanje, da bi morala EU dovoliti vstop ruskim državljanom, ki želijo pobegniti iz države. Dejal je, da bi morala EU načeloma "sprejeti ljudi, ki so v nevarnosti zaradi svojih političnih stališč".

18.10 Rusija zaostrila kazen vojakom za prostovoljno predajo in zavrnitev boja

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, s katerim je zaostril kazni za prostovoljno predajo in zavračanje odhoda v boj, potem ko je v sredo uvedel delno mobilizacijo 300.000 rezervistov. Ruskim dezerterjem sedaj namesto pet let grozi do deset let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je Putin danes podpisal poseben zakon, s katerim olajšuje dostop do ruskega državljanstva vsem tujcem, ki se želijo pridružiti ruski vojski. Do zaostritev prihaja po poročilih, da so nekateri ruski vojaki v Ukrajini zavrnili boj, in poročilih o nabornikih, ki so pobegnili iz države, da bi se izognili napotitvi na fronto, poroča BBC.

Putin je v sredo odredil delno vojaško mobilizacijo 300.000 rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Ob tem je zatrdil, da je Moskva pripravljena uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, tudi jedrska, za zaščito "ruskega" ozemlja, potem ko so regije v Ukrajini, ki so pod nadzorom ruskih in proruskih sil, razglasile referendume o priključitvi k Rusiji.

17.23 Vpoklicani ruski vojaki prejeli zarjavele kalašnikove

Po spletu so zaokrožili posnetki orožja, ki so ga v roke dobili vpoklicani ruski vojaki. "V Primorju so sveže mobilizirani ruski naborniki dobili stare zarjavele kalašnikove," je ob posnetku, ki ga je delila, zapisala ameriška novinarka kritična do Rusije Julia Davis. 

Pod posnetkom so se pojavili številni komentarji, kot so "Srečno s tem orožjem", "To se ne bo dobro končalo za vsaj 300 tisoč ljudi" in "Putin mora res sovražiti svoj narod".

15.25 Ruske oblasti odredile zamenjavo svojega najvišjega generala

Ruske oblasti so danes odredile zamenjavo svojega najvišjega generala, zadolženega za logistiko, le nekaj dni po napovedi delne mobilizacije in tudi v luči uspehov ukrajinske vojske na bojišču. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne v Ukrajini. "General Dmitrij Bulgakov je bil razrešen s položaja namestnika ministra za obrambo, nadomestil pa ga bo generalpolkovnik Mihail Mizincev," je na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Invazija in tudi nedavni uspehi ukrajinske vojske so razkrili pomembne logistične pomanjkljivosti ruskih sil. Mnogi analitiki menijo, da je ravno logistika najšibkejši člen ruske vojske, ki ji povzroča težave že od samega začetka ofenzive, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Delna mobilizacija pa je sedaj še dodaten velik logistični izziv za oborožene sile. Več sto tisoč rezervistov, ki prihajajo iz vse Rusije, bo treba vpoklicati, opremiti in usposobiti, preden bodo napoteni na bojišče.

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne v Ukrajini. Po navedbah ameriških uradnikov, ki jih navaja New York Times, je Putin denimo zavrnil umik vojske iz južnega mesta Herson, poroča britanski BBC.

Putinova večja strateška vpletenost naj bi domnevno povzročila tudi napetosti na relaciji z vojaškimi poveljniki, saj naj bi jim dejal, da so vse odločitve na terenu v njegovi pristojnosti. S tem si Putin želi izogniti kakršni koli ukrajinski zmagi, ki bi lahko še dodatno zmanjšala priljubljenost vojne doma, Kremelj pa skuša z napovedjo delne mobilizacije vojakov ta teden ponovno prevzeti vodilno vlogo v konfliktu.

Tudi po navedbah britanskega obrambnega ministrstva so poveljniki ruskih sil vse bolj zaskrbljeni zaradi neuspehov v operacijah, zato se zdi, da pozornost med drugim usmerjajo na razstreljevanje jezov, da bi z njimi poplavili možne prehode ukrajinske vojske.

V zadnjih desetih dneh so ruske rakete zadele jez Karačunov v osrednji Ukrajini in jez Pečenihi na severovzhodu države. Zaradi oddaljenosti vseh poškodovanih jezov od bojnih območij pa je po mnenju britanskega ministrstva malo verjetno, da bi napadi povzročili večje motnje v ukrajinskih operacijah.

14.30 Litovski minister: Rusi bi morali ostati in se boriti. Proti Putinu.

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je dejal, da država ne bo odobrila azila Rusom, ki bežijo iz države.

"Rusi bi morali ostati in se boriti. Proti Putinu," je na Twitterju zapisal Landsbergis.

12.59 BBC: Rusi množično bežijo, kolona na meji z Gruzijo dolga deset kilometrov

Na različnih mejnih prehodih so dolge kolone avtomobilov, ki poskušajo zapustiti Rusijo. BBC poroča, da je na meji z Gruzijo deset kilometrov dolga kolona.

Prejšnji teden je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal delno mobilizacijo okoli tristo tisoč vojaških rezervistov.

12.33 EU zahteva objavo poročila ZN o škodi na telekomunikacijski infrastrukturi v Ukrajini

Evropska unija je danes Združenim narodom poslala pisno zahtevo po objavi poročila o škodi na telekomunikacijski infrastrukturi v Ukrajini od začetka ruske invazije. Poudarili so, da je ocena konkretne škode na področju telekomunikacij ključnega pomena, da se lahko sprejmejo utemeljene odločitve glede pomoči Ukrajini.

Člani Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) pri ZN so že aprila sprejeli resolucijo, v kateri so se strinjali, da bodo Ukrajino podprli pri obnovi njenega telekomunikacijskega sektorja. Odločili so se tudi, da izvedejo oceno vpliva vojne v Ukrajini na programe in dejavnosti ITU v regiji ter o tem pripravijo poročilo.

Nekaj mesecev pozneje, julija, je ITU na svojem spletišču zapisala, da bo končno poročilo o oceni škode "kmalu na voljo", vendar je EU kljub znakom, da je poročilo pripravljeno, danes izrazila obžalovanje, da še ni bilo objavljeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU je v pismu ITU zapisala, da je resolucijo, ki poziva k pripravi celovitega poročila o razmerah, podprlo 46 držav iz vseh regij, in poudarila, da je treba poročilo nujno objaviti. Podpisala sta ga veleposlanica EU v Ženevi Lotte Knudsen in Vaclav Balek, veleposlanik Češke, ki predseduje EU.

V julijski posodobitvi je ITU sicer navedla, da vsaj 3.700 baznih postaj mobilnih operaterjev na zasedenih ozemljih v Ukrajini ne deluje. Hkrati je opozorila na vse večjo izgubo mobilnega širokopasovnega dostopa v državi, samo v prvih štirih mesecih vojne pa so poročali o skoraj 800 kibernetskih napadih na Ukrajino.

9.45 Ukrajina odvzela akreditacijo iranskemu veleposlaniku

Ukrajina je odvzela diplomatsko akreditacijo iranskemu veleposlaniku zaradi uporabe iranskih brezpilotnih letal v ruski vojski, je v petek zvečer poročala ukrajinska državna agencija Ukrinform. Napovedali so tudi znatno zmanjšanje števila diplomatskega osebja na iranskem veleposlaništvu v Kijevu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz Kijeva so v petek sporočili, da bodo zmanjšali diplomatsko prisotnost Irana v Ukrajini zaradi pošiljanja orožja Rusiji.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je dobava iranskega orožja Rusiji "v neposrednem nasprotju s stališčem nevtralnosti, spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine" in da gre za "sovražno dejanje, ki je resen udarec za ukrajinsko-iranske odnose".

"Kot odgovor se je ukrajinska stran odločila, da iranskemu veleposlaniku v Ukrajini odvzame akreditacijo in znatno zmanjša število diplomatskega osebja iranskega veleposlaništva v Kijevu," je sporočilo ministrstvo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem pozval k "nujnim ukrepom, s katerimi bi se odzvali na dejstvo, da so ruske enote na ozemlju Ukrajine uporabile orožje iranske izdelave", je zapisano v izjavi zunanjega ministrstva.

Oblasti v Kijevu so v petek sporočile, da je bil med ruskim napadom z brezpilotnimi letali na južno pristaniško mesto Odesa ubit en civilist, ukrajinske sile pa so sestrelile eno brezpilotno vozilo iranske izdelave. Kasneje so ukrajinske oborožene sile sporočile, da je bilo na jugu države čez dan skupno sestreljenih šest dronov iranske izdelave.

9.10 Berlusconi: Mojega prijatelja Putina so prepričali, naj gre v vojno

Silvo Berlusconi, nekdanji italijanski premier, čigar stranka bi se po jutrišnjih splošnih volitvah v Italiji lahko vrnila v vlado, je za italijansko TV povedal, da so Putina, njegovega starega prijatelja, v invazijo na Ukrajino prepričali Rusi in ministri, ki so želeli zamenjavo administracije Volodimirja Zelenskega.

Berlusconi je sicer obsodil rusko invazijo na Ukrajino. 

"Rusko prebivalstvo, njegova stranka in njegovi ministri so Putina prisilili, da si je izmislil to posebno operacijo. Vojaki naj bi vstopili, dosegli Kijev v enem tednu, zamenjali vlado Zelenskega s spodobnimi ljudmi in nato odšli. Namesto tega so naleteli na odpor, ki ga je nato Zahod podprl z vsemi vrstami orožja," je dejal Berlusconi.

8.51 Ljudi silijo, da volijo

Guverner Sergej Gajdaj je dejal, da je bilo prebivalcem bližnjega Starobilska prepovedano zapustiti mesto in so bili ljudje prisiljeni iti na referendum.

Dodal je, da je v mestu Bilovodsk direktor podjetja zaposlenim povedal, da je glasovanje obvezno in da bodo vse, ki se ne bodo želeli udeležiti referenduma, odpustili, njihova imena pa predali varnostnim službam, poroča Reuters. 

7.40 V Izjumu izkopali 447 trupel, med njimi veliko žensk in otrok

Včeraj je bil v osvobojenem mestu Izjum v ​​Harkovski oblasti končan izkop umorjenih. Skupno je bilo izkopanih 447 trupel, vključno z otroki, poroča Ukrainska Pravda. 

"Izkop trupel na množičnem grobišču v Izjumu je končan. Delo je brez prekinitev potekalo v preteklem tednu. Skupno je bilo iz grobov izkopanih 447 trupel. Med njimi je 215 žensk, 194 moških, pet otrok in 22 vojaških uslužbencev. Poleg tega so izkopali ostanke 11 drugih oseb, vendar njihovega spola ni bilo mogoče ugotoviti," je na Facebooku objavil Ihor Klimenko, vodja Nacionalne policije Ukrajine. 

Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters Oleh Sinjehubov, vodja vojaške uprave Harkovske oblasti, je povedal, da večina izkopanih trupel kaže znake nasilne smrti, 30 pa sledi mučenja. Našli so trupla z vrvmi okoli vratu, zvezanimi rokami, zlomljenimi okončinami in s strelnimi ranami. Več moških ima amputirane genitalije.

Dodal je, da je bilo 11 trupel tako pohabljenih, da policija ni mogla določiti njihovega spola. Natančen vzrok smrti vsakega državljana bodo ugotavljali z dodatnimi strokovnimi raziskavami.

Dodal je, da takšen množični pokop žal ni edini v Izjumu, na tem območju so že našli vsaj tri takšne kraje, pokopi pa so tudi v drugih osvobojenih mestih Harkovske oblasti.

Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

7.22 Zelenski pozval svet, naj obsodi ruske "psevdoreferendume"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek pozval svet, naj obsodi "psevdoreferendume", ki jih organizira Rusija in ki trenutno potekajo na štirih ozemljih, ki so jih Rusi osvojili v Ukrajini od začetka invazije.

Zelenski je v dnevnem nagovoru narodu dejal, da je prepričan, da se bo "svet pravilno odzval na psevdoreferendume" in da jih bo "jasno obsodil".

V provincah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje od 23. do 27. septembra potekajo referendumi o priključitvi teh delov Ukrajine k Rusiji. Slednja skoraj v celoti obvladuje Lugansk in Herson, le delno pa Zaporožje in Doneck.

Otroci
Novice Preiskovalci niso potrdili sumov nasilja nad ukrajinskimi sirotami pri Postojni
Milčakov
Novice Moskovski pesek v oči: to so grozljiva navodila ruskega mesarja
Mihajlo Dianov
Novice Strašljive fotografije ukrajinskega vojaka, ki spominjajo na grozote druge svetovne vojne #foto
NE UPORABI
Novice Prisilna mobilizacija? "Seveda grem v vojno," je dejal, preden so ga aretirali. #video

 

Ne spreglejte