Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2022,
18.53

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

preiskava zloraba varstvo otrok Postojna Ukrajina otroci

Petek, 23. 9. 2022, 18.53

1 leto, 7 mesecev

Preiskovalci niso potrdili sumov nasilja nad ukrajinskimi sirotami pri Postojni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Otroci | Koordinatorka projekta Cvetka Kernel je povedala, da anonimne prijave niso navajale nobenih imen in da že omenjenih dveh vzgojiteljic niso umaknili zaradi nasilja, sta pa odšli iz Slavine. | Foto Getty Images

Koordinatorka projekta Cvetka Kernel je povedala, da anonimne prijave niso navajale nobenih imen in da že omenjenih dveh vzgojiteljic niso umaknili zaradi nasilja, sta pa odšli iz Slavine.

Foto: Getty Images

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s centrom za socialno delo in drugimi državnimi ustanovami končali preiskavo prijav domnevnega nasilja nad ukrajinskimi otroki v sirotišnici v Slavini pri Postojni. Kot so pojasnili na Policijski upravi Koper, niso potrdili utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja.

Julija so na centru za socialno delo v Postojni prejeli več anonimnih prijav o tem, da naj bi se ukrajinske vzgojiteljice fizično znašale nad otroki brez staršev, s katerimi so skupaj pribežale z vojnega območja.

Na ministrstvu za delo so se hitro odzvali na prijave. Mediji so takrat poročali, da so se z vodstvom ustanove dogovorili za umik dveh ukrajinskih vzgojiteljic od dela z otroki in da so v Slavino napotili dve slovenski vzgojiteljici.

Preiskava ni potrdila navedb iz prijav. Kriminalisti so na koncu le poslali poročilo o vseh zbranih obvestilih na okrožno tožilstvo v Kopru.

V Slavini je še vedno 20 otrok, devet vzgojiteljic, zdravnica in upravnica iz sirotišnice Lugansk 2, ki je delovala v Severodonecku. Zdaj jim pomagajo še tri slovenske vzgojiteljice in tri pomočnice. Otroke so razdelili na tri skupine. Dva sta dopolnila sedem let in sta začela obiskovati slovensko osnovno šolo. Deset otrok želijo vključiti v otroške vrtce, o tem se dogovarjajo z ministrstvom za šolstvo, je povedala Kernelova.

Koordinatorka je potrdila, da je ukrajinska sirotišnica že pred koncem preiskave podala kazensko ovadbo zaradi obrekovanja proti neznancem, ki so prijavili nasilje.

Novice Ukrajinske sirote prispele v Postojno #video
Šahtar Doneck 2022
Sportal Hajduk s pomočjo Čeferina zbral več kot 60.000 evrov za ukrajinske sirote
Ne spreglejte