Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 3. 2020,
15.11

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,34

9

Natisni članek

Rusija Koronavirus

Ponedeljek, 30. 3. 2020, 15.11

4 leta

Številke opozarjajo: v tem mestu 40 odstotkov, ki je na respiratorjih, mlajših od 40 let

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,34

9

Moskva | V Rusiji je številka okuženih majhna glede na velikost države, a v zadnjih dneh beležijo občuten porast. | Foto Reuters

V Rusiji je številka okuženih majhna glede na velikost države, a v zadnjih dneh beležijo občuten porast.

Foto: Reuters

Koronavirus ima po novem vse več lovk tudi v Rusiji, kjer je vlada že sprejela določene ukrepe. Prav tako je treba vzeti v obzir podatek o starosti tistih, ki so okuženi s sars-cov-2 in imajo resne težave.

Čeprav je Rusija največja država na svetu, je število okuženih s koronavirusom za zdaj na celotno površino še zelo majhno. V ponedeljek je bilo tako okuženih nekaj več kot 1.800 ljudi, umrlo pa jih je le devet – z nedelje na ponedeljek se jih je okužilo nekaj več kot 300, kar je največ v zadnjem obdobju.

Številke okuženih so v preteklih dneh začele naraščati, zaradi česar so v državi sprejeli določene ukrepe. Omejitev gibanja je že uvedena. V Moskvi lahko od danes naprej zapustijo hišo le v nujnih primerih – nakupi v trgovinah z živili, lekarnah … Starejši od 65 let so v izolaciji od 26. marca, dva dneva pozneje so denimo omejili zadrževanje v parkih, nakupovalnih središčih, zabaviščnih centrih, restavracijah, bifejih ... A se nekateri tega niso držali, zato so se tudi v Rusiji odločili za bolj rigorozne ukrepe.

easyJet
Novice Easyjet prizemljil celotno floto letal
Piazza delle Erbe
Novice Fotografije s tržnice, ki so razburile ljudi v Italiji
koronavirus Italija
Novice Italijo čaka "zelo dolga" karantena. Ukrepi v veljavi do junija?

Pomoč tistim, ki so izgubili službo

V moskovski regiji, kjer je pričakovano največ obolelih, bodo prav tako priskočili na pomoč nezaposlenim. S prvim aprilom bodo prejeli 15 tisoč rubljev, kar znaša približno 170 evrov.

Moskva | Foto: Reuters Foto: Reuters Prav v Moskvi je tamkajšnji župan Sergej Sobjanin obljubil pomoč v višini 220 evrov tistim, ki so zaradi koronavirusa izgubili službo.

In iz Moskve prihaja novica, ki jo je treba jemati skrajno resno. Vse več primerov okuženih s koronavirusom po svetu je mlajših in tudi ti so priključeni na respiratorje. Še pred kratkim je veljalo, da so ogroženi le starejši, vendar podatki kažejo drugačno sliko.

upokojenec
Novice Upokojenci lahko nakupujejo le še zjutraj #video
airbus A310 MedEvac Luftwaffe
Avtomoto Pomoč Nemcev: osupljiva notranjost letala, "leteče intenzivne enote"
Detroit avtomobilsk salon
Avtomoto Nova odpoved: namesto razstave bo zrasla bolnišnica

40 odstotkov okuženih in priključenih na respiratorje je mlajših od 40

V glavnem mestu Rusije, kot poročajo tamkajšnji mediji, je skoraj 40 odstotkov okuženih, ki so priključeni na respiratorje, mlajših od 40 let.

V Rusiji imajo tudi mlajši resne težave in so priključeni na respiratorje. | Foto: Getty Images V Rusiji imajo tudi mlajši resne težave in so priključeni na respiratorje. Foto: Getty Images

"Statistika kaže, da virus ne prizadene huje le starejših. Skoraj polovica pacientov z resnimi pljučnimi težavami je mlajših od 60 let. Njihov delež znaša 45 odstotkov. Kar 15 odstotkov pacientov z resnimi težavami je mlajših od 40 let," pišejo.

V Moskvi naj bi bilo okuženih nekaj malega več kot tisoč ljudi, od tega je 46 odstotkov oseb starih med 35 in 64 let. Druga največja skupina je starih med 18 in 34 let. Teh je 33,5 odstotka. Starejših od 65 let je 15, otrok pa do 5,5 odstotka. V večini primerov imajo blažje simptome.

A poročajo, da nekateri okuženi prebivalci karantene ne jemljejo resno. Policija naj bi kaznovala 200 ljudi, ki so kršili odlok. Kršitelje so dobili na delu s pomočjo kamer, ki so nameščene po mestu. Kot pravi šef policije v Moskvi Oleg Baranov, bodo postavili še dodatnih devet tisoč kamer, da v mestu ne bo mrtvih kotov - že zdaj je nameščenih 170 tisoč kamer, ki zaznajo obraze ljudi.

Rusija je medtem že zaprla tudi svoje meje.

ljudje sprehod narava
Novice Strožje prepovedi: kje in kako se lahko giba posameznik? #video
maske razkužilo koronavirus blago
Novice Maske so obvezne! Iz česa in kako jih izdelati?
športna psihologija mentalna priprava šport
Sportal Dragocena priporočila za športnike v času karantene: Naj to izkoristijo kot priložnost
Ne spreglejte