SiolNET. Novice Svet
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So bili požari v Atenah posledica pretrgane električne napeljave?

0,52

termometer

Grčija, požar
Foto: Reuters

Uničujoče gozdne požare vzhodno od Aten je zakrivila potrgana električna napeljava, je danes izjavil župan kraja Penteli, ki leži na pobočju nad uničenimi letovišči na polotoku Atika. Število smrtnih žrtev požarov je medtem naraslo na 82, še vedno je veliko pogrešanih. Požari, ki bi lahko ogrožali naselja, so pod nadzorom ali pogašeni.

"Videl sem potrgano napeljavo. S tem se je vse začelo," je za grški radio 24/7 dejal župan Dimitris Stergiu in pojasnil, da je to sprožilo iskre, ki so zanetile ogenj. Gasilci medtem niso podali mnenja o tem, kaj je povzročilo požare, je pa pravosodje že v sredo odprlo preiskavo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Grčija, požar Novice Grčija: požari pod nadzorom, številni še pogrešani #foto #video

Grški obrambni minister Panos Kamenos, ki so ga med današnjim obiskom v prizadetem letovišču Mati prebivalci obtožili, da so jih oblasti pustile na cedilu, je za britanski BBC za katastrofalne posledice požara obtožil nezakonite gradnje na območju, zaradi katerih so bile zaprte poti do morja, preko katerih bi se ljudje lahko rešili.

"To je zločin iz preteklosti. Ta obala Aten, vsa ta posestva, ki so nastala večinoma brez dovoljenj, so zasedla obalo brez pravil," je izpostavil.

Gasilci niso vedeli, da je na območju požar

Minister je tudi zavrnil obtožbe prebivalcev Matija, da so jih pustili na cedilu. Eden od prebivalcev je dejal, da je gasilce zaprosil za pomoč, a sploh niso vedeli, da je na območju požar. Drugi je izpostavil, da so jim svetovali, naj se rešijo z odhodom v morje, vendar pa večina starejših ljudi do morja ni mogla niti priti.

Mnogi preživeli so se sicer rešili prav v morju, veliko žrtev v Matiju pa je ostalo ujetih blizu roba pečine in niso uspeli priti do morja, spominja BBC.

Grčija Novice V Grčiji že pet požarov, umrlo je 74 ljudi. #video #foto

Župan kraja Rafina Evangelos Burnus je povedal, da je bila v požaru povsem uničena četrtina hiš, več kot polovica pa resno poškodovana. Na satelitskih posnetkih je videti uničujoče posledice požarov, pa tudi to, da so na več kot polovici od 12.760 hektarjev, ki so bili prizadeti v požaru, stanovanjska območja.

Število smrtnih žrtev naraslo, mnogi še vedno pogrešani

Predstavnica civilne zaščite je medtem sporočila, da je število umrlih v ognjenih zubljih še naraslo in da še vedno številne pogrešajo. Te še vedno iščejo po požganih hišah v letoviščih Mati, Rafina, Nea Makri in Neos Vucas. "Preiskali bomo vsako hišo," je poudarila za grško televizijo. Dodala je, da so požari, ki bi lahko ogrožali poseljena območja, pod nadzorom ali popolnoma pogašeni.

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14

Poleg tega si prizadevajo za identifikacijo umrlih. Sorodniki so zato v mrtvašnici v Atenah oddali vzorce DNK. Po ocenah naj bi pogrešali okoli 30 ljudi.

Grčija požar avtocesta Novice So slovenski gozdovi varni pred požari? #video

Najhujši požari v zadnjem desetletju so izbruhnili vzhodno in zahodno od grške prestolnice. Zahodno je požar najprej izbruhnil v obalnem kraju Kineta, severovzhodno pa v obalnem območju Rafina.

Tamkajšnje letovišče Mati je popolnoma uničeno, ljudje govorijo o "katastrofi bibličnih razsežnosti". Posnetki razkrivajo, da je od letovišča, priljubljenega med lokalnimi turisti, predvsem med upokojenci in otroci na poletnih taborih, ostalo le pogorišče hiš in avtomobilov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin