Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 12. 2023,
9.23

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

napad Gaza Palestina Izrael

Ponedeljek, 25. 12. 2023, 9.23

4 mesece, 1 teden

80. dan vojne v Izraelu

Netanjahu: Vojna v Gazi še ni blizu koncu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51
Izraelski premier Benjamin Netanjahu | "Pravkar sem se vrnil iz Gaze. (...) Ne ustavljamo se, nadaljujemo boj in ga bomo v prihodnjih dneh še okrepili. To bo dolga vojna, ki še ni blizu koncu," je Netanjahu povedal v izjavi, ki jo je objavila njegova skrajno desna stranka Likud. | Foto Reuters

"Pravkar sem se vrnil iz Gaze. (...) Ne ustavljamo se, nadaljujemo boj in ga bomo v prihodnjih dneh še okrepili. To bo dolga vojna, ki še ni blizu koncu," je Netanjahu povedal v izjavi, ki jo je objavila njegova skrajno desna stranka Likud.

Foto: Reuters

Vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas še ni blizu koncu, je danes po obisku v Gazi izjavil predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu. Hamas in njegov zaveznik Islamski džihad naj bi medtem zavrnila egiptovski predlog o predaji nadzora nad območjem Gaze v zameno za trajno prekinitev ognja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poudarki dneva:

19.05 Izraelska vojska in Hezbolah z novo izmenjavo ognja ob libanonski meji
16.32 Netanjahu: Vojna v Gazi še ni blizu koncu
9.20 V Gazi v zadnjih 12 urah ubitih najmanj sto ljudi

19.05 Izraelska vojska in Hezbolah z novo izmenjavo ognja ob libanonski meji

Izraelska vojska in pripadniki libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah so se danes ob izraelsko-libanonski meji znova medsebojno obstreljevali, sta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdili obe strani. Nobena od njiju sicer ni poročala o smrtnih žrtvah.

Gibanje Hezbolah je sporočilo, da so iz južnega Libanona streljali na izraelske enote v Misgavu na severu Izraela in Beit Hilelu na okupirani Golanski planoti. Izraelske sile pa so sporočile, da so z bojnimi letali ponoči in zgodaj davi napadle položaje in infrastrukturo Hezbolaha v južnem Libanonu.

Izraelski tanki so kasneje čez dan obstreljevali položaje Hezbolaha, v njihovem poročilu pa je navedeno še, da so se popoldne v Roš Hanikri na sredozemski obali oglasile sirene za zračni napad, poroča dpa. Nobena od strani sicer ni poročala o smrtnih žrtvah.

Od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra je na izraelsko-libanonski meji že večkrat potekalo obstreljevanje med izraelsko vojsko in različnimi oboroženimi skupinami, med njimi zlasti gibanjem Hezbolah, ki ga podpira Iran.

Obstreljevanje je terjalo smrtne žrtve že na obeh straneh meje. Gre za najhujšo zaostritev konflikta na območju od druge libanonske vojne leta 2006, številni pa so v zadnjih mesecih izrazili skrb pred širjenjem konflikta v celotni regiji.

16.32 Netanjahu: Vojna v Gazi še ni blizu koncu

"Pravkar sem se vrnil iz Gaze. (...) Ne ustavljamo se, nadaljujemo boj in ga bomo v prihodnjih dneh še okrepili. To bo dolga vojna, ki še ni blizu koncu," je Netanjahu povedal v izjavi, ki jo je objavila njegova skrajno desna stranka Likud.

Izraelski premier je od začetka vojne že večkrat izjavil, da bo ta dolgotrajna in da se vojska ne bo ustavila, dokler Hamas ne bo uničen. Po njegovih besedah sicer Izrael plačuje visoko ceno za vojno, a nima druge izbire, kot da z vojaškimi operacijami nadaljuje.

Hamas in skupina Islamski džihad sta medtem po navedbah egiptovskih virov zavrnila predlog Kaira o predaji nadzora nad Gazo v zameno za trajno prekinitev ognja. Edina koncesija, ki naj bi jo bili skupini pripravljeni izpolniti v zameno za prekinitev sovražnosti, je izpustitev več kot sto izraelskih talcev, ki jih še vedno zadržujejo v Gazi.

Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi pa je danes sporočilo, da je število smrtnih žrtev izraelskih napadov v enklavi naraslo na 20.674, še 54.536 ljudi je ranjenih. Na izraelski strani je bilo 7. oktobra v napadu pripadnikov Hamasa ubitih nekaj manj kot 1.200 ljudi, v ofenzivi na Gazo pa je doslej umrlo 157 vojakov, kažejo podatki izraelskih oblasti.

9.20 V Gazi v zadnjih 12 urah ubitih najmanj sto ljudi

Oblasti v Gazi ocenjujejo, da je bilo samo v zadnjih 12 urah v izraelskih zračnih napadih na palestinsko enklavo ubitih najmanj sto ljudi, večinoma žensk in otrok. Ob nadaljevanju napadov na severu Gaze narašča tudi število žrtev med izraelskimi vojaki. Združeni narodi medtem še naprej opozarjajo na pomanjkanje hrane, vode in zdravil.

V izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Al Magazi v središču območja Gaze je bilo ponoči ubitih najmanj 70 ljudi, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Tiskovni predstavnik ministrstva je dejal, da bo število smrtnih žrtev verjetno še naraslo zaradi velikega števila družin, ki živijo na tem območju.

Bombe so padale na stanovanjske stavbe, uničevale celotne soseske in infrastrukturo, kot so ceste, ki vodijo v begunska taborišča in iz njih. V zadnjih 12 urah je bilo v Gazi skupno ubitih več kot sto ljudi, večinoma žensk in otrok, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca so zaradi intenzivnih izraelskih zračnih napadov zaprte glavne ceste med Magazijem in dvema drugima begunskima taboriščema Al Burej in Al Nuseirat, kar ovira delo reševalnih ekip, poroča britanski BBC.

Odkar je Varnostni svet ZN minuli petek sprejel resolucijo, ki poziva k hitri, varni in povečani dostavi pomoči prebivalcem Gaze ter vzpostavitvi pogojev za trajno prekinitev sovražnosti, se je intenzivnost izraelskih napadov na območje le še povečala.

Izraelska vojska medtem napoveduje nadaljevanje operacij in ocenjuje, da bi lahko trajalo več mesecev, preden bodo prevzeli nadzor nad mestom Han Junis na jugu Gaze. Ta konec tedna je bilo v palestinski enklavi ubitih najmanj 16 izraelskih vojakov, ki se soočajo z gverilskimi napadi pripadnikov gibanja Hamas.

Izraelski vojni kabinet naj bi danes razpravljal o načrtu za vzpostavitev premirja, ki ga je predlagal Egipt. Ta predvideva od sedem do deset dni prekinitve ognja, v tem času pa naj bi izvedli nove izmenjave ujetnikov in osvobodili vse talce, ki jih v Gazi še vedno zadržuje Hamas.

V Gazi je bilo od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med Hamasom in izraelskimi silami, ubitih 20.424 ljudi, nekaj več kot 54 tisoč je ranjenih, kažejo zadnji podatki palestinskega ministrstva za zdravje. Na izraelski strani je bilo 7. oktobra v napadu Hamasa ubitih nekaj manj kot 1.200 ljudi, v ofenzivi na Gazo pa je doslej umrlo 157 vojakov, kažejo podatki izraelskih oblasti.

Tanker MV Chem Pluto
Novice Tanker v Indijskem oceanu napadel iranski dron #video
Ladjo zadel pred indijski obalo dron
Novice Trgovsko ladjo pred obalo zadel dron
Tanja Fajon, varnostni svet
Novice Varnostni svet ZN po tednu dni pogajanj sprejel resolucijo o Gazi
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Hamas naj bi zavrnil predlog nove prekinitve spopadov v Gazi
Ne spreglejte