Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 12. 2023,
7.50

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Hamas Gaza Palestina Izrael

Nedelja, 24. 12. 2023, 7.50

4 mesece

79. DAN VOJNE V IZRAELU

Tanker v Indijskem oceanu napadel iranski dron #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Tanker, ki je plul ob obali Indije, je v soboto napadel dron, izstreljen iz Irana, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo ameriško ministrstvo za obrambo. V incidentu ni bilo smrtnih žrtev ali ranjenih. Od začetka vojne na območju Gaze so ladje v Rdečem morju sicer vse pogosteje tarče napadov jemenskih Hutijev, ki jih podpira Iran. V mestu Betlehem na okupiranem Zahodnem bregu, so medtem danes zaradi vojne odpovedali božična praznovanja. Nekaj ur pred božičnim večerom je trg, kjer se dan pred božičem zbere na tisoče vernikov in turistov, skoraj prazen, poroča AFP. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je opozoril, da je zdravstveni sistem na območju Gaze zdesetkan, in ponovil poziv k prekinitvi ognja.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:
18.00 
WHO obsodil uničenje zdravstvenega sistema v Gazi
14.44 Izraelska vojska krepi operacije na jugu območja Gaze
10.05 Tanker v Indijskem oceanu napadel iranski dron
8.18 V Jemnu dogovor o prekinitvi ognja
7.46 Biden pozval k zaščiti civilistov v Gazi

18.00 WHO obsodil uničenje zdravstvenega sistema v Gazi

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes opozoril, da je zdravstveni sistem na območju Gaze zdesetkan, in ponovil poziv k prekinitvi ognja. "Uničenje zdravstvenega sistema v Gazi je tragedija," je sporočil na družbenem omrežju X.

"Kljub nenehni negotovosti in dotoku ranjenih pacientov vidimo, da si zdravniki, medicinske sestre, vozniki reševalnih vozil in drugi še naprej prizadevajo rešiti življenja," je zapisal Tedros.

WHO že od začetka izraelskega obleganja območja Gaze opozarja na katastrofalne razmere v tamkajšnjih bolnišnicah. Do 20. decembra je WHO zabeležila 246 napadov na zdravstveno oskrbo v Gazi, vključno z bolnišnicami in reševalnimi vozili.

Od 36 jih delno deluje le še devet, vse so na jugu in vse so preobremenjene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Osebje WHO je prejšnji teden po misijah v dveh v obstreljevanju močno poškodovanih bolnišnicah na severu Gaze, Al Šifa in Al Ali, opisalo neznosne prizore večinoma zapuščenih bolnikov, vključno z majhnimi otroki, ki prosijo za hrano in vodo.

WHO je opozorila, da je na palestinskem ozemlju ostalo na voljo le 38 odstotkov bolnišničnih postelj pred spopadi, čeprav potrebe po zdravstveni oskrbi naraščajo.

Izraelska vojska obtožuje Hamas, da ima predore pod bolnišnicami in uporablja zdravstvene ustanove kot poveljniške centre, kar Hamas zanika.

14.44 Izraelska vojska krepi operacije na jugu območja Gaze

Izraelska vojska je danes sporočila, da krepi operacije proti Hamasu na jugu območja Gaze. Pri tem je priznala, da je vojna dolgotrajna in težka, od začetka spopadov pa je bilo v Gazi ubitih 153 izraelskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da država plačuje visoko ceno za vojno, potem ko je od petka na območju Gaze umrlo 14 izraelskih vojakov. "Vojna bo dolga," je na seji vlade dejal Netanjahu. "Plačujemo zelo visoko ceno zanjo, vendar nimamo druge izbire, kot da se še naprej borimo," je dejal izraelski premier.

V Gazi je bilo od začetka izraelskega obleganja ubitih več kot 20.400 Palestincev, med njimi je večina žensk in otrok. V zadnjem dnevu je bilo ubitih 166 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje pod nadzorom Hamasa.

V mestu Betlehem na okupiranem Zahodnem bregu, kjer se je po krščanskem izročilu rodil Jezus Kristus, so medtem danes zaradi vojne odpovedali božična praznovanja. Nekaj ur pred božičnim večerom je trg, kjer se dan pred božičem zbere na tisoče vernikov in turistov, skoraj prazen, poroča AFP. Dostop do mesta je izjemno omejen zaradi cestnih zapor izraelske vojske. Tudi v Jeruzalemu tako rekoč ni božičnega okrasja.

10.05 Tanker v Indijskem oceanu napadel iranski dron

Tanker, ki je plul ob obali Indije, je v soboto, kot smo poročali, napadel dron, izstreljen iz Irana, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo ameriško ministrstvo za obrambo. V incidentu ni bilo smrtnih žrtev ali ranjenih. Od začetka vojne na območju Gaze so ladje v Rdečem morju sicer vse pogosteje tarče napadov jemenskih Hutijev, ki jih podpira Iran.

Tanker MV Chem Pluto, ki pluje pod liberijsko zastavo, je zadel dron iz Irana, je sporočil Pentagon. Incident se je zgodil okoli 200 navtičnih milj od indijske obale. Indijsko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je tanker prevažal surovo nafto in je bil na poti iz Savdske Arabije v mesto Mangaluru na jugu Indije. Kljub incidentu je nadaljeval pot proti Indiji.

Ameriška vojska je danes sporočila, da je v Rdečem morju sestrelila štiri brezpilotna letala, ki naj bi bila izstreljena z območja v Jemnu, ki ga nadzorujejo hutijski uporniki.

Ladjo zadel pred indijski obalo dron
Novice Trgovsko ladjo pred obalo zadel dron

8.18 V Jemnu dogovor o prekinitvi ognja

Sprti strani v Jemnu sta se zavezali k novi prekinitvi ognja in pristali na sodelovanje v mirovnem procesu pod vodstvom Združenih narodov za končanje vojne, je v soboto sporočil posebni odposlanec ZN za Jemen Hans Grundberg, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do dogovora prihaja ob naraščanju števila napadov jemenskih hutijskih upornikov na ladje v Rdečem morju v znak solidarnosti s Palestinci na območju Gaze. Po navedbah Pentagona so izvedli več kot sto napadov z brezpilotnimi letali in raketami, ki so ciljali na deset trgovskih ladij, poroča AFP.

Dogovor sledi nedavnim srečanjem Grundberga v Savdski Arabiji in Omanu s predstavniki obeh sprtih strani. Grundberg je dejal, da "pozdravlja zavezanost obeh strani nizu ukrepov za izvajanje prekinitve ognja ... in za vključitev v priprave za nadaljevanje vključujočega političnega procesa", so sporočili iz njegovega urada. Odposlanec bo zdaj sodeloval s stranema pri oblikovanju načrta pod okriljem ZN, ki bo vključeval te zaveze in podpiral njihovo izvajanje, so dodali.

Jemen že vse od leta 2014 pretresa državljanska vojna, v kateri se uporniški Hutiji na zahodu države, ki jih podpira Iran, borijo proti mednarodno priznani vladi na vzhodu, ki jo podpira vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

V nasilju je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, milijoni pa so se znašli na robu lakote. Zaradi kaosa, ki vlada v državi, so se na ozemlju Jemna okrepile tudi skrajne islamistične skupine.

7.46 Biden pozval k zaščiti civilistov v Gazi 

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem govoril o izraelski vojaški operaciji na območju Gaze ter pozval k zaščiti civilistov v Gazi, so sporočili iz Bele hiše. Izrael medtem nadaljuje napade na območje palestinske enklave, poročajo tuje tiskovne agencije.

Biden je v telefonskem pogovoru z Netanjahujem poudaril, da je treba civilno prebivalstvo, vključno s humanitarnimi delavci, zaščititi za vsako ceno. Pomembno je omogočiti civilistom, da se varno umaknejo z območij, kjer se boji nadaljujejo, je dejal. V izjavi Bele hiše je navedeno, da sta voditelja razpravljala o ciljih in fazah izraelske vojaške akcije ter o nujnosti izpustitve vseh preostalih talcev, ki jih je zajel Hamas.

Netanjahu pa je dejal, da bo Izrael nadaljeval napade, dokler ne bo dosegel vseh svojih ciljev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Biden je ob odhodu iz Bele hiše proti Camp Davidu, kjer bo preživel božič, novinarjem dejal, da sta imela z Netanjahujem dolg pogovor, v odgovoru na vprašanje pa je pojasnil, da "ni prosil za prekinitev ognja".

ZDA pozivajo k bolj usmerjenim vojaškim operacijam Izraela na območju Gaze, ki naj bi se osredotočile na cilje Hamasa. Če se bo to zgodilo, se bo zmanjšalo tudi število civilnih žrtev, je pred dnevi dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Tanja Fajon, varnostni svet
Novice Varnostni svet ZN po tednu dni pogajanj sprejel resolucijo o Gazi
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Hamas naj bi zavrnil predlog nove prekinitve spopadov v Gazi
Ne spreglejte