Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 12. 2023,
8.41

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Gaza Palestina Izrael

Sobota, 23. 12. 2023, 8.41

4 mesece

78. DAN VOJNE V IZRAELU

Trgovsko ladjo pred obalo zadel dron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Brezpilotno letalo je pred indijsko obalo poškodovalo trgovsko ladjo, napad pa ni zahteval žrtev. Britanska družba Ambrey je sporočila, da je bilo napadeno plovilo povezano z Izraelom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Izrael je medtem nadaljeval napade na Gazo. Posnetek enega od napadov si oglejte zgoraj. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

18.44 
V Gazi danes več kot 200 mrtvih, skupno že več kot 20.200
12.20 Trgovsko ladjo pred indijsko obalo zadel dron
8.35 Izrael nadaljuje napade na Gazo

18.44 V Gazi več kot 200 mrtvih, skupno že več kot 20.200

 V zadnjih 24 urah je bilo po navedbah palestinskih virov v izraelskih napadih v Gazi ubitih več kot 200 Palestincev, skupaj pa od 7. oktobra, ko je začela izraelska vojska po napadu Hamasa napadati palestinsko enklavo, že 20.258, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je po navedbah palestinskih virov danes napadala cilje na severu in jugu Gaze, zlasti begunsko taborišče Nusejrat, kjer je bilo v nočnem napadu ubitih 18 ljudi, ter tudi območje Džabalije, kjer naj bi našli trupla več deset usmrčenih Palestincev.

Tiskovni predstavnik Hamasovega ministrstva za zdravje je danes po poročanju AFP dejal, da so izraelske sile v zadnjem tednu zagrešile več pobojev. "Okupacijske sile so na ulicah usmrtile več deset ljudi," je dejal.

12.20 Trgovsko ladjo pred indijsko obalo zadel dron

Brezpilotno letalo je pred indijsko obalo poškodovalo trgovsko ladjo, napad pa ni zahteval žrtev. Britanska družba Ambrey je sporočila, da je bilo napadeno plovilo povezano z Izraelom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Napad se je zgodil 200 morskih milj jugozahodno od Veravala v Indiji. Po podatkih britanske agencije za pomorsko trgovino UKMTO je zaradi napada na ladji zagorelo, a so požar že pogasili. Podjetje Ambrey je medtem sporočilo, da je bila ladja za prevoz kemikalij, ki je plula pod liberijsko zastavo, povezana z Izraelom in je bila na poti iz Savdske Arabije v Indijo.

Agencija UKMTO, ki jo vodi britanska mornarica, je sporočila, da pristojni organi izvajajo preiskavo incidenta.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče. Incident se je zgodil v času povečanih napetosti v Rdečem morju zaradi vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Jemenski hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, so namreč napadli več ladij ter zajeli z Izraelom povezano tovorno ladjo Galaxy Leader.

Po podatkih Pentagona so hutijski uporniki izvedli več kot sto napadov z brezpilotnimi letali in raketami ter napadli deset trgovskih plovil iz več kot 35 različnih držav, še poroča AFP. Napadi na ladijski promet so od začetka vojne med Izraelom in Hamasom velike pomorske družbe spodbudili, da so kljub višjim stroškom goriva svoje tovorne ladje preusmerile na daljšo pot okoli Afrike namesto skozi Sueški prekop.

8.35 Izrael nadaljuje napade na Gazo

Izrael je ponoči nadaljeval napade na Gazo. V napadu na begunsko taborišče Nusejrat je bilo po navedbah palestinskih medijev ubitih najmanj 18 ljudi, več deset pa ranjenih, poroča BBC. Izraelske sile so po lastnih navedbah napadle tudi poveljstvo Hamasa.

Po navedbah palestinske tiskovne agencije Vafa je bil v izraelskem zračnem napadu uničen tudi obrat za oskrbo z vodo v kraju Džabalija. Prebivalcem taborišča Burejdž so izraelske sile ukazale, naj območje zaradi lastne varnosti takoj zapustijo in se premaknejo južneje, poroča BBC.

Izraelska vojska je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila, da so v napadu na poslopje v Gazi ubili več deset pripadnikov palestinskega terorističnega gibanja Hamas. Kot so pojasnili, so najprej s streljanjem prisili pripadnike Hamasa, da so se zatekli v poslopje, ki so ga nato napadli iz zraka. Po navedbah izraelske vojske je šlo za poveljstvo Hamasa, uničenih pa je bilo še več stavb v bližini, ki naj bi jih prav tako uporabljalo gibanje.

Varnostni svet ZN je sicer v petek po tednu dni pogajanj med diplomati v New Yorku sprejel resolucijo o Gazi, ki so jo predlagali Združeni arabski emirati ter ki zahteva varno in neovirano dostavo humanitarne pomoči v velikem obsegu ter ustvarjanje pogojev za trajno prekinitev sovražnosti. Resolucija naj bi sicer sprva vsebovala zahtevo po takojšnji prekinitvi spopadov, vendar so to na vztrajanje ZDA izključili.

Medtem se je generalni sekretar ZN Antonio Guterres spomnil sodelavcev ZN, ki so bili ubiti v Gazi. "V 75 dneh je v Gazi umrlo 136 naših kolegov – česa takega v zgodovini ZN še ni bilo," je zapisal na omrežju X in dodal, da je morala večina sodelavcev zapustiti domove v Gazi.

Vojna v Gazi je izbruhnila 7. oktobra, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas v napadu na Izrael ubili okoli 1140 ljudi in zajeli 250 talcev, večinoma civilistov. Silovit izraelski odgovor je na palestinski strani na območju Gaze zahteval že več kot 20 tisoč življenj, kjer so med ubitimi večinoma ženske in otroci.

Tanja Fajon, varnostni svet
Novice Varnostni svet ZN po tednu dni pogajanj sprejel resolucijo o Gazi
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Hamas naj bi zavrnil predlog nove prekinitve spopadov v Gazi
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: To ni mogoče, dokler ne uničimo Hamasa
Ne spreglejte