Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2023,
11.43

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Izrael Gaza

Sreda, 20. 12. 2023, 11.43

4 mesece, 1 teden

75. dan vojne v Izraelu

Netanjahu: To ni mogoče, dokler ne uničimo Hamasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Benjamin Netanjahu | "Vsakdo, ki misli, da se bomo ustavili, nima stika z realnostjo," je dejal Netanjahu.  | Foto Reuters

"Vsakdo, ki misli, da se bomo ustavili, nima stika z realnostjo," je dejal Netanjahu.

Foto: Reuters

V Gazi ne bo prekinitve ognja, dokler Izrael ne bo dosegel vseh svojih ciljev, ki vključujejo uničenje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, izpustitev vseh talcev in konec groženj za Izrael iz Gaze, je izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

21.00 Varnostni svet ZN znova preložil glasovanje o resoluciji za konec spopadov v Gazi
17.45 Netanjahu izključil možnost prekinitve ognja v Gazi pred uničenjem Hamasa
11.34 Izraelske sile v zadnjem dnevu napadle več kot 300 ciljev v Gazi
11.02 Vodja Hamasa v Egiptu na pogovorih o novi prekinitvi ognja v Gazi

21.00 Varnostni svet ZN znova preložil glasovanje o resoluciji za konec spopadov v Gazi

Države članice Varnostnega sveta ZN so se danes dogovorile, da bodo nadaljevale pogajanja o predlogu resolucije o Gazi. Po navedbah diplomatskih virov je to dobro znamenje za morebiten uspeh resolucije, saj se največji podpornik Izraela Washington pogaja naprej in ni kategorično zavrnil možnosti zahteve po prekinitvi spopadov.

"Varnostni svet se je strinjal, da se bodo pogajanja nadaljevala," je novinarjem povedal predsedujoči Varnostnemu svetu veleposlanik Ekvadorja Jose Javier De La Gasca Lopez-Dominguez in dodal, da bo glasovanje o resoluciji razpisal za četrtek.

Najnovejši predlog resolucije so pripravili Združeni arabski emirati. Pred začetkom intenzivnih pogajanj je pozival k trajni prekinitvi ognja v Gazi, kjer se spopadata palestinsko gibanje Hamas in izraelske varnostne sile. Izrael to odklanja in ZDA, ki zagovarjajo njegove interese v Varnostnem svetu, so takoj povedale, da to ni sprejemljivo.

Washington pa se strinja, da je potrebno omogočiti dostavo več humanitarne pomoči v Gazo in ni proti začasni prekinitvi ognja, zato so se pogajanja nadaljevala in ZDA se nameravajo vzdržati, če bo besedilo sprejemljivo. Predloga resolucije Washington ne bo podprl, ker ponovno ne obsoja napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Diplomatski viri navajajo, da se pogajanja vrtijo tudi okoli nekaterih drugih podrobnostih glede dostave humanitarne pomoči v Gazo, kjer jo nujno potrebuje dva milijona ljudi.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v času pogajanj danes izrazil upanje, da bodo ZDA lahko podprle nov predlog resolucije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Pojasnil je, da je sedaj problem nadzor nad humanitarno pomočjo za Gazo, pri čemer Izrael zahteva popoln nadzor.

Napad pripadnikov Hamasa na Izrael je 7. oktobra po izraelskih podatkih zahteval 1140 smrtnih žrtev, izraelski odgovor pa po podatkih oblasti v Gazi že več kot 20.000.

Blinken je Izrael ponovno pozval, naj zmanjša škodo za civiliste, vendar dodal, da je treba pritisniti na Hamas.

"Zadnja dva meseca sta bila grozna. Vidimo trpljenje moških, žensk in še posebej otrok v Gazi. To tudi mene globoko prizadene. Vendar pa obsojam molk glede tega, kaj mora storiti Hamas za prenehanje trpljenja. Bilo bi dobro, če bi se svet poenotil tudi glede tega," je dejal.

17.45 Netanjahu izključil možnost prekinitve ognja v Gazi pred uničenjem Hamasa

V Gazi ne bo prekinitve ognja, dokler Izrael ne bo dosegel vseh svojih ciljev, ki vključujejo uničenje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, izpustitev vseh talcev in konec groženj za Izrael iz Gaze, je izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Poudaril je, da izraelske sile borce Hamasa napadajo povsod po enklavi, napade pa izvajajo tudi na njihove sodelavce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vsakdo, ki misli, da se bomo ustavili, nima stika z realnostjo," je še dodal.

Svoje izjave je Netanjahu podal na dan, ko je vodja Hamasa Ismail Hanija prispel v Egipt, kjer naj bi se s predstavniki države pogovarjal o morebitni novi prekinitvi ognja v Gazi. Prav tako naj bi Varnostni svet Združenih narodov danes glasoval o predlogu resolucije Združenih arabskih emiratov za premor v spopadih.

11.34 Izraelske sile v zadnjem dnevu napadle več kot 300 ciljev v Gazi

Izraelske sile so v zadnjem dnevu izvedle napade na več kot 300 ciljev na območju Gaze, ki so pripadali skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, je danes sporočila izraelska vojska. Po navedbah Hamasa je bilo v torek v izraelskih napadih na enklavo ubitih okoli sto Palestincev, še več sto pa je bilo ranjenih, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Tarče izraelskih napadov so bila predvsem mesta Rafa, Han Junis in Deir El Balah. Med drugim naj bi Izrael napadel poveljniške centre Hamasa, skladišča orožja in izstrelišče, od koder so bile v torek izstreljene rakete proti Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Rafi so izraelske letalske sile v zadnjih 24 urah izvedle pet napadov in uničile več stanovanjskih stavb. Številne stavbe so bile uničene tudi v kraju Deir El Balah. Tarča izraelskega obstreljevanja pa naj bi bila tudi skupina ljudi, ki se je poskušala evakuirati iz bolnišnice Naser v Han Junisu.

Iz več palestinskih krajev so poročali o smrtnih žrtvah. Skupno pa je bilo v izraelskih napadih v torek ubitih okoli sto Palestincev, več sto pa je bilo ranjenih, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, ki ga nadzira Hamas.

Po podatkih izraelske vojske je bil v spopadih s palestinskimi oboroženimi skupinami na jugu Gaze ubit tudi izraelski vojak, še en pa je bil ranjen.

Tiskovni predstavnik izraelskih sil je v torek potrdil, da je vojska okrepila svojo prisotnost na območju Han Junisa, poroča britanski BBC. "Operaciji na območju smo dodali celotno brigado in dodatne inženirske sile. V oporiščih Hamasa v Han Junisu krepimo sile, da bi uničili Hamas, in to bomo še naprej odločno počeli, kjerkoli bo to potrebno," je dodal.

Območje Gaze je medtem glede na navedbe telekomunikacijskega podjetja Paltel danes znova ostalo brez internetnih in telefonskih povezav. Od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom je Gaza večkrat ostala brez internetnih in telefonskih povezav.

11.02 Vodja Hamasa v Egiptu na pogovorih o novi prekinitvi ognja v Gazi

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija je danes prispel v Egipt, kjer naj bi se s predstavniki države pogovarjal o morebitni novi prekinitvi ognja v Gazi, potem ko je Izrael pokazal pripravljenost na to. Glede na poročila naj bi izraelski predlog vključeval enotedensko premirje in izpustitev 40 talcev.

Hanija naj bi se v Egiptu, ki je skupaj s Katarjem pripomogel že k izpogajanju o prekinitvi ognja minuli mesec, sestal z vodjo tamkajšnjih obveščevalcev. Tema srečanja naj bi bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dogajanje v Gazi, kjer si Hamas glede na navedbe vira blizu pogovorov želi ustavitve izraelskih napadov, in izpustitev novih palestinskih zapornikov.

Konec novembra sta strani, ki se sicer ne pogajata neposredno, že dosegli dogovor o premoru v vojskovanju, ki je prinesel tudi izpustitev 240 palestinskih zapornikov v zameno za 80 talcev, ki jih je Hamas ugrabil med napadom 7. oktobra.

Po vse intenzivnejših pozivih izraelskemu vodstvu, naj zagotovi izpustitev preostalih 129 talcev, je izraelski predsednik Jicak Hercog v torek nakazal možnost, da se Izrael vrne za pogajalsko mizo. Pripravljeni so na pogovore o novem humanitarnem premoru in dostavi dodatne humanitarne pomoči, da bi dosegli izpustitev talcev, je dejal.

V prizadevanjih, da bi dosegli njihovo osvoboditev, je izraelski premier Benjamin Netanjahu, kot je nedavno priznal, na pogovore v Evropo poslal vodjo izraelske obveščevalne agencije Mosad.

Glede na poročanje ameriške spletne strani Axios se je vodja Mosada David Barnea v ponedeljek v Varšavi na pogovorih o tem sestal s katarskim premierjem, šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, in direktorjem ameriške obveščevalne agencije Cia Williamom Burnsom. Izrael naj bi glede na poročilo ponudil enotedensko ustavitev spopadov v zameno za izpustitev 40 talcev.

Obenem pa naj bi po poročanju ameriškega časnika Wall Street Journal (WSJ) potekali tudi pogovori med političnimi voditelji Hamasa, ki vlada na območju Gaze, in njihovimi palestinskimi tekmeci na Zahodnem bregu o prihodnosti tako Gaze kot Zahodnega brega po vojni.

"Želimo, da se vojna konča," je za časnik dejal Husam Badran, vodja političnega biroja Hamasa s sedežem v Dohi, in dodal, da si želijo vzpostavitve palestinske države v Gazi, na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu.

Vojaško krilo Hamasa, ki ga vodi Jahja Sinvar, medtem tovrstnim pogovorom ni naklonjeno in naj bi vztrajalo pri nadaljevanju spopadov z Izraelom, poročanje časnika povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska
Novice Izraelska vojska: Ubili smo financerja Hamasa
Hamasov tunel
Novice Izraelska vojska odkrila največji Hamasov predor doslej #video
Gaza v dimu
Novice Nemčija in Velika Britanija pozvali k trajni prekinitvi ognja v Gazi #video

 

Ne spreglejte