Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2019,
7.28

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Sergio Mattarella kriza predčasne volitve Italija

Torek, 27. 8. 2019, 7.28

4 leta, 7 mesecev

Se bodo Italijani vendarle izognili predčasnim volitvam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Luigi Di Maio | Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka poskušata v Italiji oblikovati novo vladno koalicijo. Na fotografiji vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. | Foto Reuters

Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka poskušata v Italiji oblikovati novo vladno koalicijo. Na fotografiji vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio.

Foto: Reuters

Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka (PD) v Italiji še vedno nista dosegla dogovora o oblikovanju nove vlade. Gibanje je danes celo zagrozilo s propadom pogajanj, če socialdemokrati ne bodo privolili v to, da Giuseppe Conte ostane na čelu vlade.

Če v Demokratski stranki ne bodo privolili v zahtevo Gibanja petih zvezd, da Guiseppe Conte ostane na čelu vlade, nova srečanja nimajo smisla, so sporočili iz Gibanja pet zvezd, v katerem trdijo, da se želijo socialdemokrati pogovarjati le o imenih, ne pa o vsebini. Predstavniki obeh strank so se nazadnje sestali v ponedeljek zvečer, a niso dosegli dogovora. Novo srečanje naj bi bilo danes ob 11. uri, a so ga odpovedali.

Matteo Salvini
Novice Preiskava proti Salviniju zaradi domnevne ugrabitve in zlorabe položaja

Vladno krizo sprožila Salvinijeva Liga, premier Conte odstopil

V Demokratski stranki sicer ostajajo optimisti. Vodja stranke Nicola Zingaretti je dejal, da verjame, da je dogovor mogoč, senatorka Laura Garavini pa je dejala, da končne odločitve še ni, a da po ponedeljkovem sestanku stranke kaže, da bi lahko oblikovali vlado.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella bo sicer popoldne začel drugi krog pogovorov o rešitvi vladne krize, ki jo je sprožila Liga pod vodstvom notranjega ministra Mattea Salvinija z vložitvijo nezaupnice premierju Conteju. Ta je minuli teden nato odstopil, Mattarella pa je po prvem krogu posvetov strankam dal čas za morebitno oblikovanje vladne koalicije.

Politično krizo v Italiji je z vložitvijo nezaupnice proti premierju Guiseppeju Conteju sprožila stranka Liga pod vodstvom Mattea Salvinija (na fotografiji). | Foto: Reuters Politično krizo v Italiji je z vložitvijo nezaupnice proti premierju Guiseppeju Conteju sprožila stranka Liga pod vodstvom Mattea Salvinija (na fotografiji). Foto: Reuters

Pogajanja o morebitni koaliciji tečejo med populističnim Gibanjem pet zvezd, ki je bilo minulih 14 mesecev v vladi z Ligo, in opozicijsko PD. Mattarella naj bi se s predstavniki omenjenih dveh strank sestal v sredo zvečer, tako da imata do takrat čas za dogovor. Nato bo italijanski predsednik sporočil, ali bo država dobila novo vlado ali pa bodo volivci morali predčasno na volišča. Predčasne volitve naj bi bile predvidoma konec oktobra ali v začetku novembra.

Giuseppe Conte
Novice Italijanski premier: Salviniju se gre le za nabiranje političnih tok
Ne spreglejte