SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanski premier: Salviniju se gre le za nabiranje političnih tok

0,32

termometer

Giuseppe Conte
Foto: Reuters

Migrante z ladje Open Arms španske nevladne organizacije Proactiva so pripravljeni sprejeti Francija, Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija in Luksemburg, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte v pismu notranjemu ministru Matteu Salviniju. Ladja s 147 rešenimi migranti je trenutno blizu italijanskega otoka Lampedusa, a ne sme pristati.

Conte je v pismu, ki so ga danes objavili na Facebooku, tudi kritičen do Salvinija, češ da se glede vprašanja migracij osredotoča le na zaprtje pristanišč, da bi s tem nabiral politične točke v javnosti. "Če resnično hočemo ščititi naše nacionalne interese, se ne moremo omejiti na zastopanje neomajnih stališč," je zapisal.

Ladja je trenutno pred Lampeduso, potem ko je upravno sodišče v Rimu v sredo odločilo, da lahko vpluje v italijanske teritorialne vode. Še vedno pa ne sme vpluti v pristanišče.

Ministrstvo se bo pritožilo

Open Arms Italijansko notranje ministrstvo je že napovedalo, da se bo na odločitev sodišča pritožilo. Salvini, ki odločno nasprotuje priseljevanju, je v sredo dejal, da se bo boril proti temu, da ladja Open Arms pristane v Italiji, saj da "noče biti pajdaš tihotapcev".

Open Arms že skoraj dva tedna čaka na dovoljenje za vplutje v katero od pristanišč v Sredozemskem morju. Brez dovoljenja za vplutje v teritorialne vode pa je še vedno ladja Ocean Viking nevladnih organizacij SOS Meditarranee in Zdravniki brez meja (MSF), na krovu katere je 356 rešenih migrantov.

Italija vztraja pri politiki zaprtih pristanišč in ne dovoli vplutja reševalnih ladij nevladnih organizacij, razen kadar druge države članice obljubijo, da bodo sprejele rešene migrante. Vstopa ladjam ne dovoli niti Malta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin