Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
19.33

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

G20 Narendra Modi BJP Barat Indija

Četrtek, 7. 9. 2023, 19.33

7 mesecev, 3 tedne

Se bo Indija preimenovala? To naj bi bilo njeno novo ime.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56
Narendra Modi | V stranki BJP, ki jo vodi indijski premier Narendra Modi, številni zagovarjajo črtanje imena Indija iz ustave.  | Foto Guliverimage

V stranki BJP, ki jo vodi indijski premier Narendra Modi, številni zagovarjajo črtanje imena Indija iz ustave.

Foto: Guliverimage

Indija ima v ustavi zapisani dve uradni imeni. Prvo ime je Indija, drugo pa Barat (Bharat v izvirniku). Zlasti predstavniki indijske vladajoče stranke BJP bi želeli ustavo spremeniti tako, da bi bilo uradno ime zgolj Barat.

V indijskem glavnem mestu New Delhi bo konec tedna srečanje držav skupine G20. Ker je indijska vlada, ki jo vodi Narendra Modi iz stranke BJP, v torkovih vabilih tujim gostom vrha G20 besedo Indija zamenjala z besedo Barat, je to sprožilo velike polemike v Indiji.

Barat je sanskrtska beseda

Na noge je skočila zlasti opozicija, ki je vladajočo hindujsko nacionalistično stranko BJP obtožila, da skuša ime države iz Indije spremeniti v Barat (Bharat), piše katarska Al Džazira.

Vladimir Putin in Narendra Modi
Novice Je ta velika država skrivna Putinova zaveznica v boju proti Zahodu?

Ime Barat je sanskrtski izraz, ki ga najdemo v hindujskih svetih spisih, napisanih pred več tisoč leti. Najprej kot oznaka za indoarijsko govoreče ljudstvo Barata (Bharata), pozneje pa kot zemljepisna oznaka Baratavarša oziroma Bhārata-varṣa. Ta naj bi se izvirno nanašala le na del območja današnje Indije.

Hindujski nacionalisti uporabljajo ime Barat

Barat je v hindijskem jeziku (eden od indoarijskih jezikov, ki se je razvil iz zdaj že izumrlega sanskrta) pogosto oznaka za Indijo. Tudi kratica vladajoče stranke BJP je sestavljena iz začetnic besed Baratija džanata parti (izvirno Bharatiya Janata Party), kar pomeni Indijska ljudska stranka. V imenu stranke hindujskih nacionalistov je torej različica Barat in ne Indija.

"Vsi rečemo Barat. Kaj je novega pri tem? Toda ime Indija je znano v svetu. Kaj se je nenadoma zgodilo, da je morala vlada spremeniti ime države?" je vlado vprašala ena od glavnih opozicijskih voditeljic Mamata Banerdži.

Je ime Indija simbol kolonializma?

Na drugi strani poslanec BJP v indijskem parlamentu Nareš Bansal trdi, da je ime Indija ostanek kolonialne preteklosti države oziroma simbol kolonialnega suženjstva in bi ga zato morali črtati iz ustave. "Britanci so spremenili ime Barat v Indijo," je na parlamentarni seji dejal Bansal.

Indijska vlada je sklicala posebno parlamentarno zasedanje za 18. in 22. september, vendar ni objavila dnevnega reda, kar je povzročilo ugibanja, da bo uporabljeno za preimenovanje države. Vendar so nekateri vladni uradniki, kot je minister za informiranje Arunag Takur, ta ugibanja zavrnili kot govorice, ki jih širi opozicija.

BJP je že preimenoval nekatere indijske kraje

BJP je že preimenoval nekatera mesta in območja, ki so bili povezani z mogulskim ali kolonialnim obdobjem. Lani so na primer mogulski vrt v predsedniški palači v New Delhiju preimenovali v Amrit Udjan. Kritiki pravijo, da so nova imena poskus izbrisa Mogulov, ki so bili muslimani in so podcelini vladali skoraj 300 let, iz indijske zgodovine, še piše Al Džazira.

Že leta 1995 so uradno spremenili ime mesta Bombaj v Mumbaj, potem ko je na oblast v mestu prišla regionalna hindujska nacionalistična stranka Šiv Sena. Ta stranka, ki predstavlja indoarijsko govoreče indijsko ljudstvo Marati, vidi ime Bombaj kot dediščino britanskega kolonializma. Ime Mumbaj je posvetilo boginji Mumbadevi.

Ime pa je spremenila tudi indijska soseda Burma, ki je leta 1989 postala Mjanmar.
Narendra Modi in Joe Biden
Novice Voditelja ZDA in Indije: Demokracija je v genskem zapisu obeh držav
meč, Tipu Sultan
Novice Za vrtoglavo ceno prodali meč indijskega vladarja, ki so ga ubili Britanci #foto
Vladimir Putin
Novice So to Putinovi tihi zavezniki?
Gautam Adani
Novice Je ta multimilijarder avtor največje prevare v zgodovini človeštva?
Ne spreglejte