Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
22.22

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Indija ZDA Joe Biden Narendra Modi

Četrtek, 22. 6. 2023, 22.22

10 mesecev, 1 teden

Voditelja ZDA in Indije: Demokracija je v genskem zapisu obeh držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Narendra Modi in Joe Biden | Joe Biden in Narendra Modi nameravata naznaniti dogovor o prodaji brezpilotnih letal Indiji v vrednosti treh milijard dolarjev.  | Foto Guliverimage

Joe Biden in Narendra Modi nameravata naznaniti dogovor o prodaji brezpilotnih letal Indiji v vrednosti treh milijard dolarjev.

Foto: Guliverimage

Ameriški predsednik Joe Biden in indijski premier Narendra Modi sta danes na novinarski konferenci v Beli hiši zagotovila, da je demokracija prisotna v genskem zapisu obeh držav. Modi je dejal še, da njegova vlada nikogar ne diskriminira, Biden pa med drugim ni ovrgel svoje opredelitve kitajskega predsednika Xi Jinpinga za diktatorja.

ZDA in Indija si po navedbah voditeljev obeh držav prizadevata za zavezništvo, ki bo protiutež ambicijam Kitajske v jugovzhodni Aziji in po svetu, pri čemer je Joe Biden na novinarski konferenci ob državniškem obisku Narendra Modija uvodoma poudaril, da sta obe državi zvesti demokraciji.

Prvo vprašanje na današnji novinarski konferenci se je sicer nanašalo na Bidnovo opazko, ko je v torek na dogodku za donatorje demokratske stranke v Kaliforniji med opisom februarske sestrelitve domnevnega kitajskega vohunskega balona Xi Jinpinga opredelil za diktatorja, kar je razburilo Peking.

Predsednik ZDA je danes izrazil mnenje, da njegova izjava ne bo vplivala na odnose s Kitajsko, in izrazil prepričanje, da se bosta s kitajskim voditeljem še vedno v kratkem srečala. "Ne verjamem, da bo to imelo resne posledice," je dejal Biden.

ZDA in Indija sta sicer med Modijevim obiskom naznanili številne nove sporazume in dogovore o sodelovanju na različnih področjih, kar sta oba voditelja izpostavila na novinarski konferenci.

Modi je dejal, da gre za novo poglavje v celovitem globalnem strateškem partnerstvu. Napovedal je, da bosta državi razvili nove globalne dobavne verige, omenil sodelovanje pri izdelavi motorjev za vojaška letala in na področju vesoljske tehnologije ter dejal, da "niti nebo ni meja" za odnose med Indijo in ZDA.

Vojne v Ukrajini nista omenila

ZDA ostro obsojajo rusko agresijo in Ukrajino izdatno zalagajo z orožjem in drugo pomočjo, Indija pa se ni pridružila mednarodnim sankcijam proti Moskvi.

V senci strateškega povezovanja držav ostajajo kritike na račun Modija zaradi odnosa njegove vlade do muslimanov v Indiji in kritikov njegove politike. To je bila sicer prva novinarska konferenca, ki se je je indijski premier udeležil od leta 2014.

Biden je dejal, da sta imela dober odkrit pogovor o demokratičnih vrednotah, ob tem pa namignil na razlike v primerjavi s Kitajsko in dejal, da sta ZDA in Indija demokraciji z raznolikostjo in različnimi kulturami, kjer lahko poteka robustna debata. "Demokracija je prisotna v DNK zapisu ZDA in Indije, naš uspeh je pomemben za ves svet," je dejal Biden.

Modi je ob podobnem vprašanju ponovil Bidnov odgovor o genskem zapisu in zagotovil, da je demokracija del indijske ustave, ter da v Indiji ni prostora za diskriminacijo na podlagi kaste, vere ali spola. "Absolutno ni nobene diskriminacije. Demokracije ni brez človekovih pravic, svobode tiska in izražanja," je zagotovil.

ZDA nameravajo pomagati Afriki

Voditelja sta nato še nanizala ukrepe glede boja proti podnebnim spremembam, pri čemer je Biden posebej omenil, da ZDA nameravajo pomagati Afriki, da se razvije brez takšnega onesnaževanja okolja, kot ga je povzročil razvoj njegove države. Biden je po besedah Modija podprl tudi njegovo zamisel, da Afriška unija postane del skupine G20.

Obe strani sta poročali, da je bil Modijev državniški obisk namenjen utrjevanju strateškega sodelovanja na področju obrambe, vesolja, čiste energije in ključnih novih tehnologij. ZDA bodo v Indiji kmalu odprle dva nova konzulata, Indija pa bo prav tako odprla še en konzulat v ZDA. Ob tem je več ameriških podjetij napovedalo, da bodo okrepila investicije v Indiji.

Ameriška vesoljska agencija Nasa in Indijska organizacija za raziskovanje vesolja (Isro) razvijata strateški okvir za sodelovanje pri človeških poletih v vesolje, Indija pa pristopa k sporazumu za miroljubno raziskovanje vesolja Artemis.

Sklenila tri milijardni posel

ZDA bodo Indiji prodale brezpilotne letalnike v vrednosti treh milijard dolarjev, med dogovori pa je tudi to, da bo ameriška mornarica lahko v indijskih pristaniščih popravljala vojaške ladje, in skupna izdelava več kot 400 motorjev naslednje generacije vojaških letal za obe državi.

Indija se bo pridružila tudi ameriškim prizadevanjem za zamenjavo kitajske telekomunikacijske opreme, hkrati pa si bo prizadevala za nadgradnjo svojih brezžičnih omrežij na 5G in višje tehnologije. ZDA bodo ob tem podprle Indijo pri izdelavi akumulatorjev, čipov, električnih omrežij in modulov za sončno energijo v okviru industrije redkih mineralov, v kateri trenutno prevladuje Kitajska.

Narendra Modi, ki je ZDA nazadnje obiskal septembra 2021, je tokratni obisk začel v torek na sedežu ZN v New Yorku, kjer se je med drugim udeležil množične vaje joge na trati palače ZN, nato pa ga je Biden v sredo zvečer sprejel na zasebni večerji.

Modija je danes gostila tudi podpredsednica ZDA indijskega rodu Kamala Harris, na programu pa ima še nagovor obeh domov ameriškega kongresa in državniško večerjo v Beli hiši. Po odhodu iz Washingtona bo indijski premier odpotoval v Kairo na državniški obisk k egiptovskemu predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju.

Ne spreglejte