SiolNET. Novice Svet
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvič po 150 letih kmetje na jugu Francije molili za dež

0,53

termometer

Francija, molitev za dež | Okoli sto udeležencev je s seboj nosilo relikvije svetega Galderika, zavetnika kmetov, in z njimi molilo v skoraj povsem suhi rečni strugi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. | Foto: Reuters
Okoli sto udeležencev je s seboj nosilo relikvije svetega Galderika, zavetnika kmetov, in z njimi molilo v skoraj povsem suhi rečni strugi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Foto: Reuters

Prvič po 150 letih so se kmetje in katoliški duhovniki v mestu Perpignan na jugu Francije podali na procesijo in zavetnika kmetov prosili za dež. V že tako suhi regiji blizu španske meje je namreč v zadnjih mesecih padlo le malo dežja, zaloge podtalnice pa so izčrpane. Vlado v Parizu skrbi, da bo tudi letošnje leto tako sušno kot lansko.

Na cerkev v Perpignanu se je s prošnjo po procesiji za dež obrnil eden od tamkajšnjih vinogradnikov. "Dežuje povsod po Franciji, v moji regiji pa ne," je potožil.

Od začetka beleženja količine padavin v Franciji leta 1959 pozimi še nikoli ni padlo tako malo padavin kot to zimo, je sporočila vremenska služba Meteo France. To je povzročilo izjemno izsušitev tal, ki jih je že tako oslabila lanska poletna suša.

Meteorologi trdijo, da je neposreden vzrok za sušno območje visokega zračnega pritiska, ki je padavine več tednov zadrževalo stran od juga Francije. Po podatkih iz študije, ki jo je februarja predstavil francoski nacionalni center za znanstvene raziskave (CNRS), dvig temperature ozračja, ki je povezan s podnebnimi spremembami, povzroča širjenje območij visokega zračnega pritiska, kar ima za posledico vse hujše suše.

Procesija, ki oživlja vizigotsko tradicijo iz srednjega veka, je v soboto vodila od mestne katedrale skozi zgodovinska mestna vrata do reke Tet.  | Foto: Reuters Procesija, ki oživlja vizigotsko tradicijo iz srednjega veka, je v soboto vodila od mestne katedrale skozi zgodovinska mestna vrata do reke Tet.  Foto: Reuters

V državi že številne omejitve porabe vode 

Nekateri departmaji, zlasti na jugu Francije, so zato že uvedli omejitve v porabi vode. Prepovedano je zalivanje vrtov in športnih stadionov, polnjenje bazenov ali pranje avtomobilov, kar je za ta letni čas nenavadna omejitev.

K varčevanju z vodo na nacionalni ravni je pozval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Imamo suho zimo in v ključnem trenutku premalo dežja, da bi se naše zaloge podtalnice lahko napolnile," je dejal in dodal, da je zato pomembno, da namesto kratkoročnega urejanja vprašanja pomanjkanja vode v državi raje razmišljajo vnaprej.

Piran Novice Nazaj v 18. stoletje: Tako bi rešili pomanjkanje pitne vode na Primorskem #video Golob v Prekmurju Novice Golob napovedal pomoč kmetom: Ne bomo ostali pri obljubah Gardsko jezero Novice Jezero, močno priljubljeno tudi med Slovenci, je popolnoma neprepoznavno #video Novice Zalog vode le še za deset dni: "Prosim, ne hodite gor, če nimate rezervacije" #video Benetke Novice Beneški kanali ostali brez vode #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin