Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2021,
9.55

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Natisni članek

Koronavirus Brazilija Nigerija omikron okužba

Sreda, 1. 12. 2021, 9.55

2 leti, 4 mesece

Različico omikron potrdili v enajstih državah EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Omikron različica koronavirus | Nova koronavirusna različica omikron, o kateri je pred tednom dni Svetovno zdravstveno organizacijo prva obvestila Južna Afrika, se je razširila že po vsem svetu. Številne države so zaprle meje ali omejile potovanja z juga Afrike.  | Foto Guliverimage

Nova koronavirusna različica omikron, o kateri je pred tednom dni Svetovno zdravstveno organizacijo prva obvestila Južna Afrika, se je razširila že po vsem svetu. Številne države so zaprle meje ali omejile potovanja z juga Afrike.

Foto: Guliverimage

V 11 državah Evropske unije so do danes potrdili 59 primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron, je razvidno iz podatkov Evropskega centra za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (ECDC). Zaenkrat je najbolj prizadeta Nizozemska, kjer so potrdili 16 okužb, sledi Portugalska s 14 okužbami. Okužbe z novo različico so potrdili tudi v Nigeriji in Braziliji ter v ZDA.

V Avstriji so po podatkih ECDC potrdili tri okužbe. Pri dveh novih primerih gre za stike prve okužene osebe z omikronom v Avstriji, ki je bila pred tem v Južni Afriki. Kot sumljive medtem obravnavajo še štiri okužbe na Dunaju.

V Nemčiji so medtem potrdili devet primerov omikrona. Po štiri primere imajo na Danskem in v Italiji, tri na Švedskem, v Španiji in Belgiji so potrdili dva, na Češkem pa enega. Še enega so potrdili na francoskem otoku Reunion.

Pri ECDC so še dodali, da trenutno pri več vzorcih iz EU in evropskega gospodarskega območja še preučujejo, ali gre za okužbe z omikronom.

Tako so ravno danes na Norveškem potrdili dve okužbi z omikronom in v Švici tri, ki jih ECDC še nima med svojimi podatki. V primeru Norveške sta bili okuženi osebi pred tem v Južni Afriki.

Pri Švici pa je sledenje okužbam bolj zapleteno. En primer so potrdili pri 19-letniku med rednim testiranjem v šoli, vir okužbe je neznan. Še en primer so potrdili v kantonu Basel, več informacij ni na voljo. Kje so potrdili tretji primer, pa ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večina potrjenih primerov nove koronavirusne različice v EU je sicer povezanih s potovanji na jug Afrike. Zaenkrat pa pri okuženih še niso zabeležili težjega poteka bolezni ali smrti, so dodali pri ECDC.

Zaskrbljenost zaradi omikrona narašča 

ZDA so potrdile prvi primer nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili v Kaliforniji pri osebi, ki se je 22. novembra vrnila iz Južne Afrike, je danes sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Oseba je bila polno cepljena. Trenutno je v karanteni in ima blage simptome. Vse tesne stike so že testirali in so bili negativni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi pojava omikrona že pred dnevi posvaril pred prevelikim strahom in znova pozval k cepljenju. ZDA so tako kot mnoge druge države uvedle tudi omejitev potovanj iz držav na jugu Afrike.

Iz nigerijskega centra za nadzor bolezni so v sredo zjutraj v sporočilu za javnost, ki ga je podpisal generalni direktor Ifedayo Adetifa, sporočili, da so potrdili prvi primer različice omikron v državi.

Pojasnili so še, da iščejo stike okuženih oseb, ki so jim odredili izolacijo. Bojijo se, da bo okužb še več, saj je omikron razširjen že po vsem svetu. 

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19.
Novice Na Nizozemskem prvi primer omikrona že 19. novembra
Avstrija koronavirus
Novice Prva uradna okužba z omikronom tudi v Avstriji #vŽivo
covid
Novice Omikron: v Italiji potrdili prvi primer močno mutiranega seva

V Nigeriji, kjer živi okoli 206 milijonov prebivalcev, so do zdaj sicer potrdili več kot 214 tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj tri tisoč covidnih bolnikov. Vendar so v resnici številke verjetno precej višje, saj opravijo malo testiranj.

Kampanija cepljenja proti covid-19 v Nigeriji poteka počasi. Prvi odmerek je prejelo nekaj več kot 6,5 milijona prebivalcev, oba pa okoli 3,5 milijona. Do konca prihodnjega leta želijo cepiti 112 milijonov oziroma 70 odstotkov odraslih.

Prva primera okužbe v Latinski Ameriki

Prva primera okužbe z omikronom v Braziliji, ki so ju odkrili v torek, bi lahko bila tudi prva primera v Latinski Ameriki. 

Okužbo z različico omikron so potrdili na testiranju v ugledni bolnišnici Alberta Einsteina v Sao Paulu. Testa so sicer poslali še na dodatno laboratorijsko analizo, je sporočila pristojna brazilska agencija, po navedbah STA poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Sao Paulu so februarja lani potrdili tudi prvo okužbo z novim koronavirusom v Braziliji. Mestne oblasti so sicer pred kratkim sporočile, da je v Sao Paulu delež precepljenosti proti covid-19 nekaj več kot stoodstoten. Razlog za to nenavadno statistiko je, da so v Sao Paulu cepili tudi tiste, ki živijo drugje.

V Braziliji, ki ima okoli 210 milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili več kot 22 milijonov okužb. Umrlo je skoraj 614 tisoč covidnih bolnikov, s čimer ta država zaostaja le za ZDA. V Latinski Ameriki pred Brazilijo niso potrdili še nobenega primera.

V Avstriji naraslo število bolnikov na intenzivni negi 

V sosednji Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 10.367 okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 61 covidnih bolnikov. V bolnišnicah trenutno zdravijo 3.376 covidnih bolnikov, kar je 106 manj kot dan prej, je pa sedem bolnikov več na intenzivni negi, skupno 649, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so novembra razdelili 2,4 milijona odmerkov cepiva proti covid-19, s čimer je prejšnji mesec najboljši glede na število cepljenj po juniju, ko so razdelili 2,6 milijona odmerkov. Ob tem so novembra razdelili največ poživitvenih odmerkov, teh je bilo 1,6 milijona. Prvič pa se je cepilo 427 tisoč ljudi.

Do zdaj so v Avstriji cepili tudi skoraj 44 tisoč otrok, starih od pet do 12 let.

Pri naših severnih sosedih je polno cepljenih 67 odstotkov prebivalcev. Glede na ocene bi se po trenutnem tempu do februarja, ko bo začelo veljati obvezno cepljenje, najmanj enkrat cepilo malo manj kot 80 odstotkov prebivalcev.

Vstop v Slovenijo iz članic EU, kjer so potrdili omikron, še vedno mogoč brez karantene

Vstop v Slovenijo brez karantene je za slovenske državljane še vedno mogoč tudi iz območij znotraj Evropske unije, kjer so potrdili novo koronavirusno različico omikron, so danes za STA pojasnili pri notranjem ministrstvu. Glede na odlok namreč še vedno velja, da je karantena obvezna le ob vrnitvi iz sedmih afriških držav.

Glede na odlok, ki je v veljavi od sobote, je zaradi pojava nove koronavirusne različice obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah ali na območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali so se v 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na teh območjih. Za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico, vstop ni dovoljen.

Kot so povedali pri ministrstvu za notranje zadeve, so na seznamu teh območij države, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za varovanje zdravje (NIJZ). To pa ostajajo Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija, Zimbabve in Mozambik. Pri NIJZ so pojasnili, da gre za seznam držav, ki je nastal glede na informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega centra za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (ECDC).

Pri MNZ so še zagotovili, da omejitve trenutno ne veljajo za države članice Evropske unije, tudi če so tam že potrdili prisotnost omikrona. Po njihovem to še niso tvegana območja.

Potem ko so o omikronu prvič poročali prejšnji teden iz Južne Afrike, so prisotnost nove koronavirusne različice potrdili tudi v 11 državah EU, med njimi so Avstrija, Belgija, Češka, Nemčija in Italija, piše ECDC na svoji spletni strani.

koronavirus
Novice Kaj že vemo in česa še ne o omikronu?
kitajska OI
Sportal Nov virus za olimpijske igre predstavlja določen izziv, jih pa ne ogroža
Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice Beovićeva: Po prvih podatkih se omikron širi hitreje od prejšnjih različic #video
univerzijada
Sportal Zaradi omikrona odpovedali zimsko univerzijado
Janez Janša
Novice Karantena za tiste, ki prihajajo v državo z območij z omikronom

Ne spreglejte