Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
9.04

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

9

Natisni članek

Kanada COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 9.04

2 leti, 4 mesece

Prva uradna okužba z omikronom tudi v Avstriji #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

9

Avstrija koronavirus | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Avstriji so po sumu, o katerem so poročali že pretekli konec tedna, danes tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron.

12:25

10:43

08:39

08:34

08:33

08:32

  • 12:25

    WHO: Omikron predstavlja globalno tveganje

    Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja "zelo visoko" globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem je poudarila, da še vedno ostaja nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica.

    Omikron se bo verjetno razširil po svetu, kar predstavlja "zelo visoko" globalno tveganje za porast okužb, ki bi lahko imel "hude posledice" na nekaterih območjih, je opozorila WHO.

    Države je pozvala, naj pospešijo cepljenje proti covid-19 za prednostne skupine in v pričakovanju povečanega števila okužb krepijo zdravstvene sisteme.

    "Če se zaradi omikrona zgodi še en velik porast okužb z novim koronavirusom, bodo posledice lahko hude," je opozorila WHO. Pri tem je dodala, da "do danes niso poročali o smrtnih primerih", povezanih z različico omikron, vendar pa negotovost glede stopnje imunosti te različice na cepivo proti covid-19 ostaja.

  • 10:43

    Vse več držav se zapira pred tujci zaradi omikrona

    Po Izraelu se je za zaprtje meja za tujce odločila tudi Japonska. Medtem vsak dan nove države potrjujejo prve odkrite primere okuženih z omikronom.

    Zaradi pojava nove različice novega koronavirusa tujci od torka ne bodo mogli vstopati na Japonsko, je danes napovedal premier Fumio Kišida. Pred tem je v strahu pred različico omikron država že pretekli konec tedna za potnike iz devetih držav z juga Afrike uvedla obvezno desetdnevno karanteno. Meje Japonske so bile za tuje državljane zaprte velik del pandemije covid-19, pri čemer v določenem trenutku v državo niso mogli niti tujci z bivališčem na Japonskem. V začetku novembra so nato omejitve nekoliko sprostili ter dovolili vstop poslovnežem, tujim študentom in drugim imetnikom vizuma, za turiste pa ohranjali meje zaprte.

    Zapiranje meja tudi v Izraelu

    V Izraelu, kjer so novo različico prvič potrdili v petek, od včeraj zvečer velja prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, so danes po navedbah AFP sporočili iz urada izraelskega premierja.

  • 08:39

    Azijske borze zaradi nove različice koronavirusa v rdečem

    Azijske borze so v nov trgovalni teden vstopile s padci. Med vlagatelji namreč vlada zaskrbljenost glede nove različice novega koronavirusa, poimenovane omikron, ki je Japonsko in druge države spodbudila k okrepitvi mejnega nadzora.

    Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, danes nazadoval za 1,63 odstotka na 28.751,62 točke.

    V Seulu je osrednji borzni indeks Kospi izgubil 0,92 odstotka, indeks borze v Sydneyju All Ordinaries je medtem ob 0,49 odstotka vrednosti. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,25 odstotka.

    Tudi kitajski borzi sta v negativnih gibanjih. V Šanghaju je indeks Shanghai Composite izgubil 0,12 odstotka in v Hongkongu indeks Hang Seng 1,01 odstotka vrednosti. V Singapurju je indeks STI odstotek pod izhodiščem.

  • 08:34

    WHO na izrednem zasedanju o sklenitvi dogovora o pandemijah

    Članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se bodo v Ženevi sešle na izrednem zasedanju glede pandemije covid-19. Na njem bodo odločale o pobudi za sklenitev mednarodnega dogovora o pandemijah, ki bi urejal boljšo pripravljenost sveta in sodelovanje med prihodnjimi pandemijami.

    Na dnevnem redu zasedanja bo ena sama točka, in sicer preučitev dobrobiti, ki bi jih prinesla sklenitev konvencije, sporazuma ali druge vrste mednarodnega instrumenta o pripravljenosti na pandemije in odzivanje nanje, so zapisali na spletni strani WHO. Na tej podlagi bi zagnali medvladni proces za oblikovanje tovrstnega dogovora.

    To bo šele drugo izredno zasedanje v zgodovini WHO, trajalo pa bo predvidoma do 1. decembra.

    Pandemija covid-19 je svetovni skupnosti prinesla številne izzive. V zadnjih dneh so se razmere znova zaostrile ob pojavu nove koronavirusne različice omikron, ki jo je WHO razglasila za skrb vzbujajočo.

  • 08:33

    Južnoafriški predsednik poziva k takojšnji odpravi omejitev potovanj

    Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v nedeljo pozval k takojšnji odpravi omejitev potovanj iz Južne Afrike in njenih sosed, ki so jih v preteklih dneh zaradi nove različice koronavirusa uvedle številne države po svetu. Prepričan je, da gre za diskriminacijo regije.

    "Pozivamo vse tiste države, ki so uvedle prepoved potovanj za našo državo in naše sestrske države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve," je Ramaphosa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v svojem prvem televizijskem nagovoru naroda po potrditvi nove različice novega koronavirusa, ki so jo pretekli teden prvič zaznali prav v Južni Afriki.

    Napovedal je še, da bo vlada začela razpravljati o morebitni uvedbi obveznega cepljenja za določene aktivnosti in storitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    V državi so prepričani, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi svoje napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. "Odlično znanost bi morali hvaliti, ne pa kaznovati. Globalna skupnost potrebuje sodelovanje in partnerstvo v obvladovanju pandemije covid-19," so že pred tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Ob tem so spomnili, da so omikron odkrili tudi v drugih državah, ki niso povezane z Južno Afriko.

  • 08:32

    Kanada potrdila prvi okužbi z omikronom

    Kanada je v nedeljo sporočila, da je odkrila prva primera nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Nigerije.

    Oba bolnika sta v izolaciji, medtem ko še odkrivajo vse njune morebitne stike, so sporočile kanadske oblasti. Obe okužbi so za zdaj potrdili v prestolnici Ottawa. Minister za zdravje Jean-Yves Duclos pričakuje, da bodo odkrili še več primerov te različice.

Omikron – kaj vemo?
Kje so že potrdili okužbe z omikronom?

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu in Kanadi. V Evropi so jo poleg Avstrije do zdaj potrdili še v Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.
Omejitve potovanj:
Japonska in Izrael
sta edini državi, ki sta zaprli meje za tujce.
Vsaj 44 držav (med njimi tudi vse članice EU) je prekinilo neposredne letalske povezave z Južnoafriško republiko, kjer so potrdili prve okužene z omikronom.
Japonska, Ruanda, Hongkong in Tajvan so zaprli meje za državljane šestih afriških držav, v katerih so tudi že potrdili okužene z omikronom.  

Gre za osebo na Tirolskem, ki je bila na testiranju na novi koronavirus ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike pozitivna, trenutno pa nima simptomov bolezni. Kot so danes sporočili z avstrijskega zdravstvenega ministrstva, so dobili vse potrebne podatke, na podlagi katerih lahko zdaj z gotovostjo potrdijo, da gre pri osebi za okužbo z novo različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529.

Covid-19, cepivo, cepljenje
Novice WHO: Nova različica koronavirusa je skrb vzbujajoča

 

covid
Novice Omikron: v Italiji potrdili prvi primer močno mutiranega seva
Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Omikron se hitro širi, sum na prvi primer tudi v Avstriji
Ne spreglejte