SiolNET. Novice Svet
1,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

WHO: Nova različica koronavirusa je skrb vzbujajoča

1,67

termometer

Covid-19, cepivo, cepljenje
Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covid-19: cepivi mRNK podjetij Pfizer/BioNTech in Moderne ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson. Foto: Unsplash

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Vsebuje veliko število mutacij

Novo odkrita različica, ki se je doslej pojavila v več afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi, vsebuje veliko število mutacij, od katerih so zlasti nekatere skrb vzbujajoče, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila WHO.

Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta.

koronavirus, covid-19 Novice V Evropi prvi primer nove različice virusa. Članice EU sprožile zasilno zavoro. #video

Doslej so jo potrdili pri manj kot sto primerih 

Glede na navedbe WHO so novo različico v Južni Afriki odkrili na podlagi genetske analize, ki sega v 9. november. Vsega skupaj so jo doslej dokazali v manj kot sto primerih. Njeno veliko število mutacij bi lahko pomenilo lažjo prenosljivost, a kot poudarja WHO, bi lahko trajalo še več tednov, preden bo povsem jasno, kakšni so njihovi točni učinki.

Doslej je WHO za skrb vzbujajoče označila že štiri različice: alfo, beto, gamo in nazadnje delto, ki je zaradi svoje velike prenosljivosti bistveno prispevala k četrtemu valu pandemije covid-19.

Obenem sta še dve različici, ki so ju ob lanskem prelomu leta potrdili v Južni Ameriki, predmet opazovanja.

Prvi primer potrdili pri necepljeni državljanki Belgije, ki ni bila v Južni Afriki

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice, o kateri so znanstveniki v Južni Afriki javnost obvestili v četrtek, danes že odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja južne Afrike. Svetovna zdravstvena organizacija je sicer posvarila pred prehitrim omejevanjem potovanj.

Prvi primer različice B.1.1.529 v Evropi je danes potrdila Belgija. Po poročanju tamkajšnjih medijev gre za žensko, ki ni bila cepljenja proti covid-19 in ni bila v Južni Afriki.

Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covid-19: cepivi mRNK podjetij Pfizer/BioNTech in Moderne ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson.

BioNTech je danes sporočil, da podatke o tem, kako dobro njegovo cepivo ščiti pred novo različico, pričakuje najkasneje v dveh tednih.

V Sloveniji še ni potrjenega primera okužbe z različico omikron 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe z novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki.

Slovensko zunanje ministrstvo je danes slovenskim državljanom, ki so v Južni Afriki, svetovalo, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, pa MZZ svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo, da pa pozorno spremlja novo različico B.1.1.529. 

Ema je še sporočila, da potrebuje več podrobnosti, da bi ugotovila, ali so štiri cepiva proti covid-19, ki so dovoljena v EU, učinkovita tudi proti novi različici, ki ima "številne mutacije", poroča AFP.

"Trenutne informacije so nezadostne, da bi ugotovili, ali se bo ta različica znatno širila in v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja," so še sporočili pri Emi. Dodali so, da menijo, da je "trenutno še prezgodaj predvidevati potrebo po cepivu z drugačno sestavo, da bi zaustavili širjenje te različice".

ECDC bo kratko oceno nove različice podal že danes 

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) pa je sporočil, da bo še danes podal kratko oceno nove različice novega koronavirusa. Po napovedih naj bi jo objavil okoli 19. ure, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

borza Posel danes Zaradi novega seva koronavirusa svetovne borze v rdečem intenziva 3 Novice Znane so nove številke okuženih v Sloveniji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin