SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Evropi prvi primer nove različice virusa. Članice EU sprožile zasilno zavoro. #video

10

termometer

V Belgiji so potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa B.1.1.529, ki prihaja iz Južne Afrike. Novico je sporočil belgijski minister za zdravje Frank Vandenbroucke, ki je tudi pozval k previdnosti, a ne k paniki. Belgijski premier Alexander De Croo je že napovedal omejitve potovanj z juga Afrike. Evropska komisija je zaradi nevarnosti širjenja nove različice virusa državam članicam danes predlagala sprožitev zasilne zavore za potovanja z območja južne Afrike in drugih prizadetih držav.

Države članice EU so se zaradi nove različice novega koronavirusa danes dogovorile, da začasno ustavijo lete iz sedmih držav z območja južne Afrike, so potrdili pri Evropski komisiji. Za potnike iz teh držav naj bi veljala stroga pravila karantene in testiranja.

Omejitve bodo veljale za Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve, je na Twitterju sporočil govorec komisije Eric Mamer.

Odločitev o tem je bila sprejeta na popoldanskem srečanju v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize. Tega je na pobudo Evropske komisije sklicalo slovensko predsedstvo Sveta EU.

Kot so pri tem zapisali na Twitterju, so se na srečanju dogovorili o sprožitvi zasilne zavore in uvedbi začasnih omejitev za vsa potovanja v EU iz južne Afrike. Evropska komisija je namreč zaradi nevarnosti širjenja nove različice novega koronavirusa državam članicam danes predlagala sprožitev zasilne zavore za potovanja z območja južne Afrike in drugih prizadetih držav

V Evropi prvi primer nove različice virusa

Belgija se je sicer že pred tem zaradi slabih epidemioloških razmer odločila za zaostritev protikoronskih ukrepov. Stroge omejitve tako veljajo za gostinske lokale, nočno življenje in tudi zasebne zabave, deloma je obvezno delo od doma.

"Razmere so slabše od vseh scenarijev, ki so jih predvidevali strokovnjaki," je stanje v Belgiji opisal De Croo. Kljub zaostrenim ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom Belgija z 11,5 milijona prebivalci beleži veliko število novih okužb. Glede na zadnje podatke so zabeležili več kot 25.000 novih okužb dnevno, kar je največ od začetka pandemije covida-19.

Premier Janša je že tvitnil, da gre za novo skrb v prihodnjih tednih in mesecih. Potovanja so medtem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija. Nova različica znanstvenike zelo skrbi, saj se zaradi nenavadno velikega števila mutacij širi izjemno hitro. O prvih primerih okužbe poročajo tudi iz Hongkonga in Singapurja.    

Omejitve za potnike uvaja tudi Velika Britanija in Izrael

V Veliki Britaniji danes uvajajo omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Popoldne bodo prekinili polete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja.

Omejitve uvajajo tudi v Izraelu, kjer so okužbo z novo različico potrdili pri treh osebah, ki so se vrnile iz tujine, ena od njih iz Malavija. Vse tri osebe so cepljene proti covidu-19 in so trenutno v karanteni, poroča STA. V Izrael zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija, so sporočili iz urada premierja Naftalija Beneta. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti 14 dni v karanteni.

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so po odkritju nove različice B.1.1.529 sporočili, da še preučujejo, kako nevarna je in ali jo morajo uvrstiti na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče. Na seznamu je med drugim koronavirusna različica delta, ki je med drugim prevladujoča tudi v Sloveniji.

Različico so potrdili tudi v Bocvani, v njej pa odkrili več kot trideset mutacij, kar povzroča veliko zaskrbljenost, da bodo obstoječa cepiva manj učinkovita. 

O potrjenih primerih okužbe poročajo tudi iz Hongkonga, in sicer pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike.

Prepoved vstopa potnikom iz južnoafriških držav so zaradi velike zaskrbljenosti zaradi nove različice uvedli tudi v Singapurju.

MZZ Slovencem v Južni Afriki svetuje čimprejšnjo vrnitev v domovino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nove različice novega koronavirusa B.1.1.529, ki se je pojavila v Južni Afriki, slovenskim državljanom, ki so v tej državi, svetuje, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja.

V Sloveniji še ni potrjenega primera okužbe z različico omikron.

ZDA uvaja prepoved potovanj za osem afriških držav 

Ameriška vlada predsednika Josepha Bidna po nasvetu zdravstvenih svetovalcev, med katerimi je tudi Anthony Fauci, od ponedeljka uvaja prepoved potovanj za Južno Afriko, kjer so odkrili novo nevarno različico koronavirusa, in še sedem drugih držav juga Afrike. Podoben ukrep je že uvedla tudi Kanada.

Gre za države Bocvana, Esvatini, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik in Malavi. Prepoved potovanj tako kot predhodne ne veljajo za državljane ZDA in za tiste z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA.

Kanadska prepoved potovanj pa velja za omenjene države razen za Malavi. Vsi, ki so v zadnjih 14 dneh prileteli v Kanado iz omenjenih držav, bodo morali v karanteno.

Mutacije bi lahko zaobšle imunost

Novico o prvih 22 odkritih primerih okužbe z novo različico je v četrtek sporočil Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD. Znanstvenike skrbi, da bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu.

Različica kaže "izjemno veliko" število mutacij, je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira in dodal: "Vidimo, da se lahko zelo hitro širi." Njegova ekipa z raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta. 

cepljenje otroci Novice Evropska agencija priporočila cepljenje otrok proti covid-19 #video potniki meja ZDA Novice V ZDA od januarja le še z dokazilom o cepljenju proti covid-19 Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. Novice Slovaška uvedla dvotedensko zaprtje, Italija zaostruje ukrepe za necepljene Alfi Nipič Trendi Alfi Nipič zaradi covid-19 v bolnišnici

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin