Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
14.34

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

7

Natisni članek

Slovaška Češka zapiranje javnega življenja COVID-19

Sreda, 24. 11. 2021, 14.34

2 leti, 4 mesece

Slovaška uvedla dvotedensko zaprtje, Italija zaostruje ukrepe za necepljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

7

Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT. | Na Slovaškem razmišljajo o uvedbi strogih ukrepov za zajezitev epidemije. Vlada bo predvidoma danes odločila o uvedbi splošnega zaprtja javnega življenja za tri tedne. | Foto Getty Images

Na Slovaškem razmišljajo o uvedbi strogih ukrepov za zajezitev epidemije. Vlada bo predvidoma danes odločila o uvedbi splošnega zaprtja javnega življenja za tri tedne.

Foto: Getty Images

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 25.864 novih okužb z novim koronavirusom, na Slovaškem pa 10.315. Za obe državi je to rekordno število. Zaradi razmer so na Slovaškem sprejeli odločitev za dvotedensko zaprtje javnega življenja, na Češkem pa razpravljajo o obveznem cepljenju proti covid-19.

Slovaška vlada je danes sprejela odločitev za dvotedensko zaprtje javnega življenja, ki bo začelo veljati v četrtek. Kot je pojasnil podpredsednik slovaške vlade in minister za gospodarstvo Richard Sulik, v nasprotju s prvotnimi načrti ne bo izjem za tiste, ki so že cepljeni proti covid-19, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

"Čez deset dni bomo ocenili ukrep," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še napovedal Sulik.

Šole ostajajo odprte 

Slovaške šole po načrtih vlade ostajajo odprte, vendar je pogoj za prisotnost v šolah redno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Kot je pojasnil Sulik, šole ostajajo odprte po zaslugi njegove stranke Svoboda in solidarnost (SaS), ki je zagrozila, da bo znotraj koalicije uporabila pravico veta. Slovaška strokovna skupina je sicer priporočila zaprtje šol. Iz stranke SaS prihaja tudi slovaški minister za izobraževanje.

Vrata pa bodo po navedbah Sulika zaprli vsi gostinski lokali ter trgovine, razen tistih, ki prodajajo osnovne življenjske dobrine.

Od prihodnjega ponedeljka bo poleg tega na Slovaškem obvezno testiranje za vse, ki bodo prihajali na delo.

Danes prvič potrdili več kot deset tisoč okužb

Na Slovaškem s 5,5 milijona prebivalci so danes prvič potrdili več kot deset tisoč novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni.

"Trenutno smo najslabša država na svetu, kar se tiče števila novih okužb na število prebivalcev," je povedala predsednica države Zuzana Čaputova. Opozorila je še, da so bolnišnice na koncu svojih zmogljivosti.

Franc Vindišar
Novice Vindišar: V tem trenutku niti ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo #video

Na Češkem je sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev narasla na 1.061. V bolnišnicah se trenutno zdravi več kot 5.600 covidnih bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razprave o uvedbi obveznega cepljenja za starejše od 60 let

Trenutno v državi razpravljajo o uvedbi obveznega cepljenja za starejše od 60 let, kar zagovarja premier v odhodu Andrej Babiš, češ da je to predlagala strokovna skupina. Ministrstvo za zdravje tako pripravlja zakonodajo, ki bi omogočila obvezno cepljenje tudi za določene poklicne skupine. Na drugi strani pa Babiš nasprotuje vnovični razglasitvi izrednih razmer zaradi epidemije.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice V torek potrjenih 3.144 okužb

Naslednik Babiša Fiala: Moramo se naučiti živeti s covid-19

Podobno razglasitvi izrednih razmer ni naklonjen predvideni naslednik Babiša Petr Fiala, ki pa obenem nasprotuje tudi obveznemu cepljenju. Prepričan je, da se trenutnega vala ne da več ustaviti, ampak se lahko le še omili posledice. "Moramo se naučiti živeti s covid-19," je povedal.

Kristjan Musek Lešnik
Novice Slovenski psiholog priča primitivnega napada: "Naslednjih 20 minut sem preklinjal"

Italija zaostruje ukrepe za necepljene

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija je danes zaostrila omejitvene ukrepe za necepljene proti covid-19. Ti bodo poslej izključeni iz številnih dejavnosti. Ukrep z možnostjo podaljšanja bo sprva v veljavi od 6. decembra do 15. januarja. Vlada je tudi razširila obvezno cepljenje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pogoj PCT (prebolel, cepljen proti covid-19 in testiran na okužbo) bo od 6. decembra veljalo zgolj za javni potniški promet in hotele. Za udeležbo na družbenih, kulturnih in športih dejavnostih bo veljal pogoj PC (prebolel, cepljen proti covid-19).

Italijanska vlada je tudi razširila obvezno cepljenje proti covid-19 na vse zaposlene v šoli, policiji in vojski. Zdravstveni delavci, za katere je že veljalo obvezno cepljene proti covid-19, bodo zdaj potrebovali še poživitveni odmerek, če bodo želeli ostati na svojem delovnem mestu, še poroča APA.

cepljenje Italija
Novice Italijanom poživitveni odmerek že po petih mesecih
Ne spreglejte