SiolNET. Novice Slovenija
8,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski psiholog priča primitivnega napada: "Naslednjih 20 minut sem preklinjal"

8,47

termometer

Kristjan Musek Lešnik
"Vsak sam odloča, ali bo na ulici, pred trgovino, na FB počel stvari, zaradi katerih bo sam in tudi drugi živeli malo lepše; ali bo pa samo izkoristil vse te priložnosti za razkazovanje širnemu svetu, koliko greznice, sovraštva in strupa nosi v sebi," poudarja psiholog Kristijan Musek Lešnik. Foto: STA

"Eni ljudje v času, ko jim ni dobro, premorejo voljo in moč, da naredijo nekaj za sebe in za skupnost, da bi jim šlo bolje. Drugi ljudje v času, ko jim ne gre dobro, naredijo vse, da bi se drugi okrog njih počutili še slabše - ker ne znajo narediti nič, da bi šlo njim samim bolje, je edina pot, da se v svoji koži počutijo malo manj slabo, če poskrbijo, da gre komu še slabše od njih," je na svojem profilu na Facebooku zapisal psiholog Kristijan Musek Lešnik.

Musek je na Facekooku opisal napad na študenta, ki je na bencinski črpalki preverjal izpolnjevanje pogoja PCT. 

"Včeraj na bencinski črpalki, niti ni pomembno, kateri in kje ... Medtem ko sem tankal, v slabih dveh minutah, sta se nad dijakom/študentom, ki je na vratih preverjal PCT, izživljali dve veliki riti na dveh nogah. Niti ne vem, kako in s čim sta dvonogi zverini mrcvarili nič krivega fanta, ki je stal na vratih za tistih nekaj evrov prek napotnice - vem pa, da ko sem prišel do njega, onih dveh ni bilo več nikjer, pred mano je pa stal mlad fant z rdečimi očmi nad masko," je zapisal in dodal:

"'Je hudo, a ne?' sem mu rekel. Ni odgovoril, le prikimal je. 'Ljudje so postali res žleht,' sem rekel. Prikimal je. 'Z njimi je nekaj narobe, ne s tabo. Ne si pustiti do živega,' sem mu rekel. Ko sem se vračal k avtu, sem se še enkrat ustavil pri njem in mu zaželel lep dan. 'Lep dan tudi vam,' mi je rekel nazaj. Z malo manj rdečimi očmi, vsaj tako se mi je zdelo. Naslednjih 20 minut v avtu sem preklinjal."

Petr Fiala Novice Mož, čigar oče je preživel holokavst, bo zavladal najbogatejši višegrajski državi

Kaj ga najbolj preseneča?

Kot je poudaril, je že na začetku epidemije nekje napisal, da pričakuje, da bo ta sprožila nekaj podobnega kot vse velike krize v zgodovini: "Pri ljudeh bo slej ali prej udarilo ven tisto, ker je najbolj notri v njih, najbolj osrednji - pa obenem tudi najbolj skriti - del njihove identitete. Pri enih so to srčnost, empatija, vztrajnost, pogum, hvaležnost - pri drugih pač ena sama mrakoba."

Po njegovih besedah so nekateri ljudje med epidemijo pokazali več srca, kot so ga imeli priložnosti pokazati prej, pri drugih pa je postalo jasno, da so v predepidemičnih letih dokaj uspešno prikrivali, "kako ogromne in sovraštva polne riti so do vsega. To me ne preseneča - kar me preseneča, je, koliko se jih je skrivalo v skupnosti in kako uspešno so nekateri pred tem skrivali svojo toksičnost in grezničnost."

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. Novice V torek potrjenih 3.144 okužb

"Vsak ima danes priložnost komu polepšati dan"

"Eni ljudje v času, ko jim ni dobro, premorejo voljo in moč, da naredijo nekaj za sebe in za skupnost, da bi jim šlo bolje. Drugi ljudje v času, ko jim ne gre dobro, naredijo vse, da bi se drugi okrog njih počutili še slabše - ker ne znajo narediti nič, da bi šlo njim samim bolje, je edina pot, da se v svoji koži počutijo malo manj slabo, če poskrbijo, da gre komu še slabše od njih. Tudi to me ne preseneča - kar me preseneča, je, koliko jih je, ki so to svojo toksičnost in grezničnost pred izbruhom epidemije tako uspešno skrivali," je v nadaljevanju zapisal Musek Lešnik in poudaril še:

"Vsak ima danes priložnost komu polepšati dan. Vsak sam odloča, ali jo bo izkoristil. Vsak ima danes priložnost komu narediti nekaj slabega in nanj zmetati svojo jezo, frustracije in gnev. Vsak sam odloča, ali jo bo izkoristil. Od tega, katerih odločitev bo danes, jutri, pojutrišnjem več, je pa odvisno - v kakšnih skupnostih in v kakšni družbi bomo živeli. Vsak sam odloča, ali bo na ulici, pred trgovino, na FB počel stvari, zaradi katerih bo sam in bodo drugi živeli malo lepše; ali bo pa samo izkoristil vse te priložnosti za razkazovanje širnemu svetu, koliko greznice, sovraštva in strupa nosi v sebi."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin