Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
10.58

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

48

Natisni članek

cepivo Slovenija Koronavirus COVID-19

Sreda, 24. 11. 2021, 10.58

2 leti, 4 mesece

Vindišar: V tem trenutku niti ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

48

"Bojim se, da smo zelo blizu temu, da ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi lahko uspaval bolnika za operacijo. V tem trenutku niti ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo, kjer bi imeli večje število ponesrečencev," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in ob tem državljane pozval, naj se izogibajo adrenalinskim športom in drugih dejavnosti, kjer bi se lahko zgodile poškodbe. 

"Pred epidemijo smo v Sloveniji imeli na voljo 233 postelj intenzivne terapije. S popolno reorganizacijo smo danes prišli do 448 postelj. Zmogljivosti smo skoraj podvojili, danes zagotavljamo 302 postelji za covidne bolnike in 146 za necovidne bolnike," je pojasnil Vindišar in dodal, da 15 covidnih bolnišnic deluje kot enotna covidna bolnišnica na državni ravni po načelu kriznega upravljanja.

Zmogljivosti na intenzivni terapiji bodo po napovedih državnega sekretarja še povečevali predvsem v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS) UKC Ljubljana, kjer načrtujejo centralno intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo iz DTS začeli umikati akutne bolnike ter do konca tedna v prvi fazi zagotovili dodatnih 15 intenzivnih postelj.

Kader za centralno intenzivno terapijo že zbirajo, tam naj bi pomagali tudi zdravstveni delavci iz tujine. Po Vindišarjevih informacijah naj bi v Slovenijo prišlo 30 zdravstvenih delavcev iz tujine, čeprav pogodba še ni podpisana, pa si na ministrstvu želijo, da bi bilo to osebje v Sloveniji do konca tedna.

Intenzivne postelje | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

"Intenzivna postelja ni samo ležišče. To je postelja, ob kateri so ventilator, kup druge medicinske opreme, en zdravnik in štiri intenzivne medicinske sestre," je dejal Vindišar.

Bolnišnice aktivno sklepajo dogovore z drugimi zavodi glede premeščanja kadrov. UKC na primer poroča, da ima sklenjen dogovor s 27 zavodi, s čimer so lahko na covidne oddelke razporedili dodatnih 54 diplomiranih in 22 srednjih medicinskih sester.

Intenzivna nega
Novice Poglejte, kako je videti dan na intenzivnem covidnem oddelku #video

V tem trenutku je vse ustavljeno

Vsak dan se v bolnišnicah usklajujejo in prerazporejajo zmogljivosti in kader. "Ko prerazporedimo zdravnika in medicinsko sestro na covidni oddelek, ju odvzamemo z drugega delovišča. To pomeni, da delo tam ni opravljeno. Zato v zdravstvu, razen obravnave nujnih primerov, v tem trenutku vse stoji. Nenujni posegi se ne izvajajo."

Vindišar je spomnil tudi na možnost, da ob pozitivnem hitrem testu ob predložitvi fotografije hitrega testa in osebnega dokumenta opravite bolj zanesljivi PCR-test.

V zadnjih sedmih dneh smo v povprečju vsak dan potrdili skoraj tri tisoč novih primerov okužbe. Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 8.618 PCR-testih potrdili 3.144 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 36,5 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 46,2 odstotka. V primerjavi s prejšnjim tednom je to več 1.339 okužb manj, potem ko je bilo pretekli torek potrjenih 4.282 okužb. 

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice V torek potrjenih 3.144 okužb

Inšpektorji začasno zaprli devet prodajaln in gostinski lokal 

"Tržni inšpektorat je v preteklih dveh tednih nadaljeval poostreni nadzor s poudarkom na preverjanju PCT-zahtev. Ob tem so inšpektorji zaradi nepreverjanja pogoja začasno zaprli devet prodajaln in en gostinski lokal v Ljubljani," je pojasnila Martina Gašperlin, vršilka dolžnosti glavne tržne inšpektorice. 

Inšpektorat je opravil nadzore pri približno 1.200 subjektih, manjše nepravilnosti so bile ugotovljene pri 265 subjektih. Od tega je bilo samo med obema koncema tedna opravljenih 263 nadzorov. "Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je bilo pri opravljanju trgovinske dejavnosti izrečenih 183 upravnih opozoril, s katerimi je bila naložena njihova odprava. V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, je bilo izdanih 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 83.200 evrov, in sicer ker zavezanci niso preverjali pogoja PCT pri strankah," je povedala Gašperlinova. 

Testiranje otroci
Novice Inšpektorat: Zaradi neupoštevanja odločbe zaprli ljubljansko šolo #video

O tem razmišljajo v posvetovalni skupini za cepljenje

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je po poročanju Radia Slovenija povedala, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covid-19. Za veljavnost covidnih potrdil bi lahko bilo obvezno cepljenje s poživitvenim odmerkom. Beovićeva je včeraj v izjavi za javnost znova pojasnila, da gre za zdaj le za razmišljanje. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je na včerajšnjem obisku vlade v Pomurju v soboški bolnišnici opozoril, da je hrbtenica slovenskega zdravstva napeta do skrajnih meja, da se ne zlomi, pa lahko dosežemo le skupaj z izvajanjem ukrepov v podporo zdravstvu. Izhod iz epidemije vidi v cepljenju, tudi že tretjem odmerku, sicer bomo imeli februarja nov val.

Bojana Beović
Novice Tudi Beovićeva dopušča možnost petega vala #video
sAMOTESTIRANJE
Novice Civilna iniciativa staršev zaradi samotestiranja na ustavno sodišče
ventilator covid-19
Novice Že 5.103 smrti zaradi covid-19. Starost umrlih nižja tudi zaradi precepljenosti starejših.
Janez Poklukar
Novice Poklukar: Izhod je v cepljenju, sicer bomo imeli februarja nov val

 

 

Ne spreglejte