Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 11. 2021,
13.11

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

89

Natisni članek

Bojana Beović COVID-19 cepivo

Torek, 23. 11. 2021, 13.11

2 leti, 5 mesecev

Tudi Beovićeva dopušča možnost petega vala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

89

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je po poročanju Radia Slovenija povedala, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covid-19. Za veljavnost covidnih potrdil bi lahko bilo obvezno cepljenje s poživitvenim odmerkom. Beovićeva je pojasnila, da gre za zdaj le za razmišljanje. 

"Večjih sprememb v zadnjem obdobju ni. Opazujemo razmere, učinkovitost bazičnega cepljenja traja določen čas, potem so potrebni poživitveni odmerki. Obstaja verjetnost, da se bo s časom cepilna shema spremenila. To pomeni, da bo oseba morala biti cepljena tudi s poživitvenim odmerkom. Mi smo zagotovo med tistimi državami, ki bomo tako shemo sprejeli, vendar še ne vemo natanko, kdaj," je povedala Bojana Beović

"Učinkovitost cepljenja od začetka do danes je upadla, kar se najbolj kaže pri prenosu okužbe. Tudi cepljeni zbolevajo, blago zbolevajo in širijo virus naprej," je dejala in dodala, da je pametno, da se s tretjim odmerkom cepijo vsi, ki so bili polno cepljeni. Tretji odmerek je odobren. Nobenega govora o kancerogenosti tretjega odmerka ni."

Tudi Beovićeva je potrdila izjavo ministra za zdravje Janeza Poklukarja, da je mogoče, da bomo februarja doživeli peti val, saj zaščita po preboleli bolezni polagoma ugaša. Raziskava iz Izraela je namreč pokazala, da so osebe, ki so se okužile lani, pogosteje zbolevale za covidom-19 kot tiste, ki so se okužile letos. Poudarila je, da prebolevnost sicer daje zaščito, vendar ta ni trajna. 

Prebolevniki poživitvenega odmerka ne potrebujejo, če so bili dvakrat cepljeni. Prebolevnost pomeni tretji stik z virusom.

S cepljenjem in tretjimi odmerki zmanjšujemo zdravstveno škodo v prebivalstvu, nižamo pritisk na bolnišnice, število mrtvih ter ohranjamo družbo, kolikor je le mogoče, odprto.

"Glede na kužnost virusa se bomo z njim srečali vsi. Izjava nemškega zdravstvenega ministra preboleli, cepljeni ali mrtvi je sicer zelo groba, ampak je kar blizu resnici," je še povedala Beovićeva in dodala, da ima vsak človek možnost, da se zaščiti.

S poživitvenim odmerkom je bilo do zdaj po navedbah vlade proti bolezni covid-19 cepljenih 242.219 ljudi. 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.222.459 ljudi, to je 58 odstotkov vsega prebivalstva. Z enim odmerkom je sicer cepljenih 68 odstotkov starejših od 68 let in 78 odstotkov starejših od 50 let. Z vsemi potrebnimi odmerki pa je cepljenih 1.139.108 ljudi oziroma 54 odstotkov prebivalstva. To pomeni, da je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 64 odstotkov starejših od 18 let in 75 odstotkov starejših od 50 let.

Priporočeno cepljenje s poživitvenim odmerkom

Poživitveni odmerek posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) trenutno posebej priporoča starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

V skupino zadnjih po besedah Beovićeve spadajo predvsem zdravstvo, socialno varstvo, šolstvo, sem pa spadajo tudi gostinstvo in športniki, ki so v stiku s številnimi ljudmi. Vsak naj zase presodi, ali spada v takšno skupino, in se gre cepit, je pred časom poudarila Beovićeva.

Intenzivna nega
Novice Poglejte, kako je videti dan na intenzivnem covidnem oddelku #video
Covid-19. Koronavirus. Zdravstveni delavci.
Novice Koronavirus v Sloveniji: včeraj umrlo 23 ljudi
Ne spreglejte