Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 11. 2021,
10.57

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

85

Natisni članek

šola Matjaž Vogrin UKC Maribor COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 10.57

2 leti, 5 mesecev

Inšpektorat: Zaradi neupoštevanja odločbe zaprli ljubljansko šolo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

85

Preteklo sredo se je v šolah začelo obvezno samotestiranje učencev. Od takrat je inšpektorat za šolstvo in šport izvedel 43 nadzorov, v petih primerih so ugotovili nepravilnosti, ki so se nanašale na organizacijo pouka in samotestiranja, in so zdaj večinoma odpravljene. "V enem primeru šola naše odločbe ni upoštevala, zaradi česar smo na podlagi Sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo z odredbo inšpektorata odredili, da šola do 3. 12. 2021 oziroma do ureditve nepravilnosti izvaja šolanje na daljavo," je na današnji novinarski konferenci o covid-19 v Sloveniji pojasnil glavni šolski inšpektor Simon Slokan. Gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport že ves čas epidemije covid-19 na dnevni ravni izvaja nadzor nad spoštovanjem normativnih okvirjev, ki urejajo preprečevanje širjenja virusa, tako v šolskem kot v športnem prostoru. Na področju šolstva so v novembru izvedli 121 nadzorov, v 11 primerih so ugotovili nepravilnosti in izdali odločbe o njihovem urejanju. Na področju športa pa so izvedli 382 nadzorov, odkrili so dve nepravilnosti, zato je pohvalil športno panogo.

Učencev, ki se niso samotestirali v šoli, niso pošiljali domov

V enem primeru šola odločbe inšpektorata ni upoštevala, zato so odredili pouk na daljavo. Da gre za Waldorfsko osnovno šolo v Ljubljani, v kateri za vseh 450 učencev poteka pouk na daljavo, so za STA potrdili v tajništvu te šole. "Šolski inšpektorat je za našo šolo odredil šolanje na daljavo, ker učencev, ki se niso samotestirali v šoli, nismo pošiljali domov. Zadevo intenzivno rešujemo in upamo, da se bodo lahko učenci v šolo vrnili že v sredo," so navedli za STA. 

"Dejstvo je, da se posamezni starši z ukrepi in samotestiranjem kljub vsem informacijam in razlagam ne strinjajo. Toda šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti dolžni spoštovati in izvajati," je dejal Slokan in ob tem znova pozval starše, da naj bodo odgovorni in otrokom omogočijo, da se izobražujejo v šolah.

Ob tem je poudaril, da so se šole v večini odlično pripravile na izvajanje ukrepov ter da so ravnatelji skupaj z zaposlenimi, starši in otroki naredili odlično delo. 

Novice Otročje lahek postopek, ki med nekaterimi starši povzroča paniko #video
Simona Kustec
Novice Samotestiranje otrok v šolah je steklo gladko, tudi pri najmlajših #video
motorna žaga
Novice Oče nad ravnatelja z motorno žago #video

UKC Maribor: Osebje je izmučeno. Na bolniškem dopustu je 450 zaposlenih. 

"Število intenzivnih postelj je točka, na kateri se lahko vse prelomi, čeprav upam, da se to ne bo zgodilo. Položaj je še težji, ker epidemija traja že leto in pol, osebje je izmučeno. Trenutno je pri nas v bolniškem staležu kar 450 zaposlenih. Najbolj nas je strah, ker ne vemo, kako dolgo lahko zaposleni še zdržijo v takšnem tempu," je na novinarski konferenci stanje v UKC Maribor opisal strokovni direktor Matjaž Vogrin. "V Sloveniji smo zelo blizu Bergama," je še posvaril.

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je trenutno zaradi navala bolnikov s covidom-19 in posledičnega krčenja obravnav preostalih bolnikov na najbolj kritični točki v svojem obstoju, je na današnji seji sveta zavoda opozoril direktor Anton Crnjac.

Od skupno 3677 zaposlenih v UKC Maribor jih trenutno iz različnih razlogov manjka 821, dodatnih 421 je bolniško odsotnih, tudi zaradi izgorelosti, kar pomeni, da jih v resnici  dela nekaj več kot 2.400. Na covidne oddelke je prerazporejenih okoli 450 zaposlenih, zato so se čakalne dobe na preostalih programih podaljšale. "Samo na ortopediji čaka tisoč ljudi več kot prej," je povedal Vogrin. "Za covidne bolnike je odlično poskrbljeno, a kolateralna škoda je ogromna," je dodal.

Število bolnikov v intenzivnih enotah je najvišje od začetka epidemije, kmalu bodo presegli tudi doslej najvišje število bolnikov v akutni obravnavi. Ker je mariborski po velikosti in številu zaposlenih manjši od ljubljanskega kliničnega centra, je po besedah Vogrina proporcionalno mnogo bolj obremenjen.

V UKC Maribor intenzivni oddelek na robu zmogljivosti

V UKC Maribor je trenutno hospitaliziranih 191 pacientov, od tega 53 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo.

"Pred koronakrizo so imeli za vse bolnike na voljo 27 intenzivnih postelj, to število se je zdaj zmanjšalo za tri. To je ogromen napor za vse naše zaposlene. Približujemo se svoji zgornji meji. Število intenzivnih postelj je tisto, na katerem se lahko vse prelomi," je poudaril Vogrin in dejal, da bodo sicer enega bolnika premestili v Slovenj Gradec, da bi izpraznili mesto za morebitne nove bolnike iz urgentnega centra. 

Po njegovih besedah se zavedajo, da bo treba povečati število intenzivnih postelj, a da so v UKC Maribor sposobni zagotoviti le še posteljo ali dve. Ena možnost pri tem so tudi operacijske dvorane, kjer je vsa potrebna oprema za intenzivno oskrbo bolnikov, a je težava pomanjkanje ustrezno usposobljenega osebja. 

Kot je pojasnil Vogrin, je bistvena razlika med drugim in tretjim valom epidemije ta, da smo imeli v drugem valu v Sloveniji zaprtje države, zato so bili oddelki, kot je na primer klinika za interne bolezni in drugi, razmeroma prazni. 

"Zdaj smo zmanjšali druge programe, da lahko oskrbujemo covidne bolnike, operiramo na primer samo še onkološke in nujne bolnike, drugih pa ne," je povedal Vogrin. 

Včeraj so v Sloveniji ob 2.730 opravljenih PCR-testih potrdili 1.389 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 50,8 odstotka in je še nekoliko višji kot dan pred tem, ko je ta znašal 47,4 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 1.162 ljudi, od tega 276 bolnikov na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 17 covidnih bolnikov, 16 v bolnišnicah in eden v DSO.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Najnovejši podatki: pozitivnih več kot polovica opravljenih testov #video

 

Lockdown
Novice Avstrija zaprla javno življenje, na Slovaškem in Češkem zaprtje za necepljene

 

Ne spreglejte