SiolNET. Novice Slovenija
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samotestiranje otrok v šolah je steklo gladko, tudi pri najmlajših #video

1,13

termometer

Učenci in dijaki se bodo od danes v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Po do zdaj zbranih podatkih je samotestiranje steklo gladko. Tisti, ki niso cepljeni ter niso preboleli covid-19, se začasno izobražujejo na daljavo. Kot so povedali ravnatelji, takih učencev ni veliko. Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec poudarjata, da gre za nujen ukrep, če želimo, da šole ostanejo odprte. Na območju celotne države so po doslej zbranih podatkih Generalne policijske uprave ugotovili tri kršitve javnega reda.

Simona Kustec je pred sredinim začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v videonagovoru prosila, naj vsi pomagajo ter zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, še naprej obiskovali pouk v šolah.

Samotestiranje otrok je steklo gladko, tudi najmlajših 

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po navedbah povprašanih ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.

Policija zaznala nekaj kršitev

Policija je ob današnjem začetku izvajanja samotestiranj na novi koronavirus v šolah preko javno dostopnih medijskih vsebin in z zbiranjem obvestil spremljala dogajanje v okolici osnovnih in srednjih šol ter cepilnih centrov. Na območju celotne države so po doslej zbranih podatkih Generalne policijske uprave ugotovili tri kršitve javnega reda.

Kot so za STA navedli na policiji, večina zbiranj staršev v jutranjem času ob prihodu in oddaji otrok pred šolami ni imela elementov javnega zbiranja, tam kjer je vendarle šlo za javne shode, pa je policija kršitve zakona o javnih zbiranjih, torej organiziranja shoda brez prijave, ugotovila v treh primerih.

Skupine staršev so se pred šolami zadrževale krajši čas, se pogovarjale s predstavniki šol, predvsem pa so iskali pojasnila o uveljavljanju novih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ob tem so nekateri izražali tudi nestrinjanje z njimi.

Na območju celotne države so doslej ugotovili tri (posamične) kršitve javnega reda, od tega dve na območju Policijske uprave Koper in eno na območju Policijske uprave Maribor.

- OŠ Lava Celje: Ravnateljica Marijana Kolenko je povedala, da je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo tako na razredni kot na predmetni stopnji. Po njenih besedah je dobra priprava prispevala k uspešnemu poteku samotestiranja, večina staršev pa je ravnala izjemno odgovorno. "Z učitelji smo se kakovostno pripravljali, z učenci predhodno pogledali videoposnetke samotestiranja, razložili in verjetno razblinili strahove. Na razredni stopnji sicer traja dalj časa, na predmetni stopnji pa so priprave in samotestiranje stekli zelo hitro. V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili okrog trije odstotki staršev," je dejala.

Dodala je, da je deset staršev prišlo pred šolo izrazit nestrinjanje s samotestiranjem, a so bili tudi na to pripravljeni ter zadevo uredili po protokolu.

- OŠ Danila Lokarja Ajdovščina: Samotestiranje je steklo brez težav, tudi pri najmlajših učencih, je povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna. Mnogi so postopek v preteklih dveh dneh vadili že doma. "Učenci, s katerimi sem se pogovarjala, so z nestrpnostjo pričakovali začetek samotestiranja, vendar brez strahu pred njim," je povedala.

Ravnateljica je sicer dobila nekaj, kot se je izrazila, nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Drugi so jih le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. "Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo kljub temu, da se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka," je povedala. Podatke o številu otrok, ki danes niso prišli v šolo zaradi samotestiranja, še zbirajo. Na ajdovski osnovni šoli so v karanteni trije od skupaj 36 oddelkov, nekaj zaposlenih ali učencev pa je covid-19 tudi prebolelo.

- OŠ Toneta Čufarja Maribor: Po besedah ravnateljice Eve Raušl so prvi dan samotestiranja prestali brez večjih pretresov. "Pogledali so si filmček, pogovorili so se, učiteljice so jim pokazale, kako se to naredi. Veliko učencev je dejalo, da to že znajo, saj to redno delajo doma, tako da ni bilo nobenih težav. Vsi izvidi so bili negativni."  Učence, ki niso imeli podpisanega soglasja staršev za samotestiranje, so razredniki pozvali, naj naslednji dan izjavo prinesejo, sicer bodo morali domov. Danes so še lahko bili pri pouku.

- Druga osnovna šola Slovenj Gradec, ki je skupaj s podružnico Pameče-Troblje največja v Mislinjski dolini: Obiskuje jo skupno 587 otrok, težav s samotestiranjem ni bilo. Se je pa zjutraj pred šolo zbralo od deset do 15 staršev, ki so mirno izrazili nestrinjanje s tem. Prisotna je bila tudi policija, je povedala ravnateljica Nada Duler. Po do zdaj znanih podatkih pozitivnih rezultatov testov danes ni bilo. Le nekaj otrok je bilo takšnih, ki jim starši niso podali soglasja za samotestiranje. Zanje so uredili poseben prostor in starše obvestili, da jih morajo prevzeti, saj ne izpolnjujejo pogoja PCT. Organizirali jim bodo pouk na daljavo. 

OŠ Ribnica: Obiskuje jo 962 učencev. Po besedah ravnateljice Andreje Modic je samotestiranje steklo "kar dobro", natančne podatke sicer še zbirajo. Pozitivni so bili štirje učenci, ki so jih starši že odpeljali domov. Nihče od četverice ni imel znakov okužbe. Njihovih razredov niso poslali v karanteno, saj so bili v razredu le kratek čas. Sicer je v karanteni pri njih trenutno pet razredov. Podatke o učencih, ki zaradi samotestiranja niso prišli v šolo, še zbirajo, po oceni ravnateljice pa jih je okoli 30. V šolo sta danes prišla tudi učenca iz iste družine brez soglasja za samotestiranje. 

- OŠ Ljudski vrt skupaj s podružnico v Grajeni: Obiskuje jo okoli 900 otrok, večjih težav niso imeli, čeprav so glede na zapise in grožnje s tožbami na družabnih omrežjih po besedah ravnateljice Tatjane Vaupotič Zemljič dan pričakovali s strahom. Na starše se je s prošnjo dodatno obrnila zvečer in jih pozvala, naj ne izvajajo protestov vpričo svojih otrok in da naj jih tisti, ki imajo z ukrepi resnične težave, obdržijo doma, šola pa se bo za preostale potrudila, da bo samotestiranje čim manj boleče. Starši so otroke v veliki večini pripeljali v šolo s podpisanimi soglasji. Takih, ki soglasja niso dali, je bilo okoli pet odstotkov. Pozitivne izvide testiranja so imeli pri šestih učencih v treh oddelkih, za katere so poskrbeli po predvidenem protokolu. Za dva oddelka tako pričakujejo odhod v karanteno, medtem ko je bil v enem izvid pozitiven pri učenki, ki je v šolo prišla šele danes, zato karantene zanje ne bo.

- Gimnazija Nova Gorica: Ravnatelj Andrej Šušmelj je povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali, kje so ozka grla, kje lahko pospešijo in kje poenostavijo postopek, da bi vzel čim manj časa.

Kakšnih nasprotovanj ali ostrega odziva staršev ali dijakov niso doživeli. "Težavo pa predstavlja to, da se je kakšen posamezen dijak testiral kje drugje. Tak test mu velja 48 ur, kar pomeni, da je danes lahko v šoli, jutri pa bo potreboval drug test, zato se bo moral samotestirati. Časa za samotestiranje pa v četrtek ne bo," je dejal Šušmelj.

Gimnazijo Nova Gorica obiskuje 625 dijakov, zato je vedno nekaj težav zaradi karanten ali obolelosti. Najhuje je bilo prejšnji teden, ko je bila v karanteni kar tretjina razredov, je povedal Šušmelj. Sicer pa so šola z enim od najvišjih deležev cepljenih zaposlenih, precej je cepljenih tudi dijakov.

- Gimnazija in srednja šola Kočevje: Samotestiranje je dijakov po besedah ravnatelja Tomaža Markoviča steklo brez težav. "Bili smo kar presenečeni, da je vse steklo tako gladko, in upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je dejal. Dejstvo, da večjih težav ni bilo, med drugim pripisuje temu, da se je večina dijakov že navajena samotestirati.

Podatke o tem, koliko dijakov ni bilo navzočih na samotestiranju, ker mu nasprotujejo ali pa mu nasprotujejo njihovi starši, še zbirajo. "Glede na število dijakov, ki so se udeležili samotestiranja, pa ocenjujem, da gre za posamezne primere," dodaja.

- Prva Gimnazija Maribor: Samotestirali so se vsi dijaki, ki morajo izpolnjevati ta pogoj. "Dijaki so bili pripravljeni na to in so izpolnili svoj del obveznosti. Samotestiranje smo izvedli 15 minut pred poukom, kar je zahtevalo določene prilagoditve," je povedal ravnatelj Herman Pušnik.

Na mariborski policijski upravi so za STA povedali, da so edino kršitev, pri kateri so izdali plačilni nalog obravnavali pred eno od mariborskih osnovnih šol. Po poročanju Večera se je nekaj nasprotnikov najnovejših ukrepov zjutraj zbralo pred Osnovno šolo Martina Konšaka, okoli 25 pa tudi pred OŠ Tabor I. Nekaj staršev se je v jutranjih urah zbralo tudi na mirnem protestu pred ptujsko OŠ Mladika.

Na območju Policijske uprave Celje so prav tako zabeležili nekaj zbiranj staršev pred šolami, vendar kršitev javnega reda in miru v nobenem primeru niso zaznali. Kot so ob tem pojasnili za STA, so bili v preteklih dneh z vodstvi šol v rednih kontaktih.

V Celju so zabeležili zbiranje staršev pred štirimi osnovnimi šolami, v vseh primerih se je zbralo okoli 20 staršev, ki so izrazili nestrinjanje s samotestiranjem. Mirna zbiranja so zaznali še na območju policijskih postaj Velenje, Slovenj Gradec, Rimske Toplice in Raven na Koroškem. Povsod je šlo za manjše število staršev, ki so mirno izražali svoje nezadovoljstvo z ukrepi.

Velik pritisk na ravnatelje. Kaj storiti, če otrok nima soglasja staršev?

Ukrepom sicer nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni številnim pritiskom.

Ministrstvo je po torkovem ponovnem pogovoru z ravnatelji šolam poslalo dodatna pojasnila. Če bi v šolo prišel otrok brez soglasja staršev za samotestiranje, mu šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa pozove, da nemudoma pridejo ponj, so zapisali v okrožnico. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, ga starši lahko podajo tudi ustno.

Pri testiranju najmlajših dovoljena prisotnost staršev 

Ravnatelji so ministrstvo sicer ponovno pozvali, naj se najmlajši samotestirajo v domačih okoljih, a ministrstvo predlogu ni sledilo. Lahko pa šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri samotestiranju pri učencih prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. V primeru pozitivnega testa mora ravnatelj o tem obvestiti starše učenca. Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj do rezultata PCR-testa učenca normalno nadaljujejo pouk, učenec pa mora biti do izvida testa v izolaciji.

Simona Kustec Novice Kustečeva: Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah Simona Kustec Novice Ministrica Kustec: Kdor se s tem ne strinja, naj prevzame konkretne posledice #video Starejši Novice IJS: V skupini nad 65 let število okužb s koronavirusom predvidoma že doseglo vrh sAMOTESTIRANJE Novice Otročje lahek postopek, ki med nekaterimi starši povzroča paniko #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin