SiolNET. Novice Svet
1,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija zaprla javno življenje, na Slovaškem in Češkem zaprtje za necepljene

1,97

termometer

Lockdown
V Avstriji bodo odprte le trgovine z nujnim blagom, zaprti bodo gostinski obrati in hoteli ter kulturne ustanove. Foto: Reuters

V Avstriji od danes za vse velja ponovno zaprtje javnega življenja, ki bo predvidoma veljalo 20 dni. Avstrija od danes tudi zaostruje pogoje za vstop v državo. V zadnjem trenutku so iz zaprtja izvzeli žičniške naprave. Ostrejši protikoronski ukrepi veljajo tudi na Slovaškem in Češkem, v Belgiji je obvezno delo od doma štiri dni na teden. V Nemčiji se incidenca okužb s koronavirusom še naprej viša. Nekatere nemške dežele, zlasti tiste z najvišjim številom okužb, že danes uvajajo strožje ukrepe.

V Avstriji od danes velja popolno desetdnevno zaprtje javnega življenja in gospodarstva z možnostjo podaljšanja za dodatnih deset dni. V Avstriji bodo lahko ljudje od današnjega ponedeljka domove zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Odprte bodo le trgovine z nujnim blagom, zaprti pa bodo gostinski obrati in hoteli ter tudi kulturne ustanove.

Za prehod meje je obvezno potrdilo o cepljenju proti covid-19 ali prebolelosti oziroma negativen izvid testa PCR. Izjema so dnevni migranti, ki lahko predložijo antigenske teste uradnih izvajalcev. Veljavnost testa PCR je po novem 72 ur, veljavnost antigenskih hitrih testov 24 ur.

V zadnjih 24 urah so potrdili 13.806 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 27 covidnih bolnikov. Skupno je v avstrijskih bolnišnicah 3.054 covidnih bolnikov, od tega je na intenzivni negi 562 bolnikov. Število covidnih bolnikov na intenzivni negi se je povečalo za 34. 
Oktoberfest Novice Bavarska necepljenim prepovedala vstop v gostilne in hotele

Do sredine decembra zaprtje velja za vse 

Za cepljene proti bolezni covid-19 in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra, ko se bo samodejno izteklo. Od sredine decembra bo v javnem življenju znova veljalo pravilo preboleli, cepljeni (PC). Za tiste, ki se proti covid-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

V vseh javnih zaprtih prostorih bo od ponedeljka obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Tam bo še naprej veljalo pravilo 3G oziroma PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Obiski v bolnišnicah ali domovih za starejše bodo po novem mogoči samo za tiste, ki bodo izpolnjevali pogoj PC. Poleg tega bodo morali predložiti negativen izvid testa PCR.

Šole in vrtci bodo odprti, a oblasti svetujejo, da otroci ostanejo doma 

Kljub zaprtju bodo šole in vrtci načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna. Oblasti ljudi pozivajo, naj otroci ostanejo doma, če je le mogoče.

V nasprotju s prvotnim predlogom pa bo kljub zaprtju dovoljena uporaba žičniških naprav. Smučarji bodo morali predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PC. V zaprtih žičniških napravah bodo morali nositi maske tipa FFP2.

V Avstriji med zaprtjem odločitev o načinu šolanja v rokah staršev

V Avstriji od danes do 12. decembra, z izjemo Zgornje Avstrije do 17. decembra, velja zaprtje javnega življenja. Šole so iz tega izvzete. Pouk ob obvezni nošnji zaščitne maske in obveznem testiranju na okužbo z novim koronavirusom poteka po urniku. Pouka na daljavo v organizirani obliki na avstrijskih šolah tokrat ni.

Kdor se šolanja ne želi udeležiti, potrebuje opravičilo staršev. Končna odločitev je tako v njihovih rokah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Direktorji in predstavniki učiteljev so zaradi tega že pozvali, da bi šolam dali možnost, da se lahko same odločijo, ali bodo zaprle razrede in prešle na izobraževanje na daljavo neposredno na lokaciji šole. Medtem nekateri starši že poudarjajo, da jih obremenjuje odločitev, ali naj otroka pošljejo v šolo ali ne.

Številni že zastavljajo vprašanja, kako je s šolskimi nalogami in testi, kako je s pomočjo pri posamezni snovi tistim, ki so ostali doma. Avstrijsko ministrstvo za šolstvo je izdalo zelo prilagodljiva priporočila, na primer, "če je le mogoče", naj ne bo testov in šolskih nalog, pouk posameznih predmetov naj bo "prilagojen okoliščinam". Kdor ne sodeluje pri pouku v šoli, "mora dobiti naloge za učenje in domače naloge", učitelji pa morajo biti na voljo za odgovore na vprašanja, "ali je to izvedljivo".

Po besedah enega od ravnateljev avstrijskih šol gre za "nerazumno odločitev" za starše, priporoča jim, naj se njihovi otroci "za zdaj" udeležijo pouka v živo, drugi se odločno izogibajo kakršnim koli priporočilom staršem.

Večina šol naj bi sicer pripravila "pakete za učenje in domače naloge", kar se nanaša predvsem na podatke o poglavjih ali primerih v knjigah, ki so načrtovane ali dokončane za obdobje zaprtja. Učitelji poleg tega lahko pouk prenašajo v živo, vendar jih k temu nihče in nič ne obvezuje. Skoraj vse avstrijske šole poudarjajo, da je učenje na daljavo za tiste, ki so ostali doma, pravzaprav nemogoče, saj je trenutno predvideno običajno izobraževanje v učilnicah, za kar so potrebni tudi vsi učitelji.

Sindikati učiteljev so se načeloma že zavzeli, da šole ostanejo odprte. Hkrati so zahtevali, da mora biti popoln prehod na učenje na daljavo mogoč tudi na šolski ravni. Prav tako podpirajo pogostejše testiranje na okužbo z novim koronavirusom s testi PCR.

Cepljenje Novice Avstrija se zapira, od februarja 2022 obvezno cepljenje

Ostrejši ukrepi tudi na Slovaškem in Češkem

Na Slovaškem in Češkem pa od danes velja zaprtje javnega življenja za necepljene. Pravilo PC, torej preboleli in cepljeni proti bolezni covid-19, velja za hotele, gostinske lokale, storitve in prireditve.

V Belgiji je obvezno delo od doma štiri dni na teden, covidno potrdilo je obvezno za vse javne prireditve.

V Nemčiji se še naprej viša incidenca okužb s koronavirusom

V Nemčiji je sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev dosegla za državo rekordno raven in znaša 386,5 okužbe, je danes sporočil inštitut Roberta Kocha. V več zveznih deželah danes že veljajo deloma zaostreni ukrepi za omejitev širjenja virusa.

Še dan prej je incidenca v Nemčiji znašala 372,7, pred tednom dni pa 303, kar potrjuje hitro širjenja virusa. Največ okužb na dnevni ravni so v Nemčiji potrdili sredi preteklega tedna, ko je to število prvič v pandemiji covida-19 preseglo 60 tisoč.

V zadnjem dnevu so potrdili 30.643 novih primerov, kar je precejšen porast v primerjavi s tednom dni prej, ko so poročali o 23.607 okužbah. Umrlo je še 62 covidnih bolnikov. Skupno so doslej v Nemčiji uradno potrdili približno 5,4 milijona okužb, umrlo je 99.124 covidnih bolnikov.

Tudi v Nemčiji ostrejši ukrepi

Nemške zvezne dežele in nemška vlada so se pretekli četrtek dogovorile za ostrejše ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki prinašajo omejitve za necepljene, ter uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine. Dogovor vključuje tristopenjski načrt protikoronskih ukrepov, ki bo temeljil na številu covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Nekatere dežele, zlasti tiste z najvišjim številom okužb, medtem že danes uvajajo strožje ukrepe. Na Saškem so se zaprli vse kulturne ustanove, bari, klubi in diskoteke, odprte ostajajo knjižnice. Na območjih, kjer bo incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev v tednu dni višja od tisoč, necepljeni brez utemeljenega razloga ne bodo smeli zapuščati domov med 22. in 6. uro.

V Baden-Württembergu medtem necepljeni lahko zapuščajo domove le med 21. in 5. uro, v zvezni deželi Schleswig-Holstein pa se lahko športnih dejavnosti v notranjih prostorih udeležujejo le cepljeni in preboleli. V prihodnjih dneh se delno zaprtje javnega življenja obeta tudi na Bavarskem in v Hessnu.

Nemci večinoma za uvedbo pogoja PC v trgovinah

Ob slabšanju epidemioloških razmer Nemci večinoma podpirajo uvedbo pogoja PC v posamičnih trgovinah. Tovrsten ukrep podpira 62 odstotkov vprašanih, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava nemške tiskovne agencije dpa, ki jo je opravil inštitut Yougov.

dostava hrane Novice Sprememba ukrepa pri dostavi hrane #video Aleš Cantarutti Novice GZS: Številke so alarmantne, strogo preverjanje pogoja PCT v podjetjih je nujno helikopter Novice V Avstriji strmoglavil helikopter politika, pilot ni preživel

V Italiji razmišljajo o uvedbi pogoja PC v deželah z visokim deležem okužb

Tudi v Italiji razmišljajo o uvedbi pogoja PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19) v deželah, kjer bi beležili visok delež novih okužb z novim koronavirusom. V tem primeru nameravajo necepljenim onemogočiti vstop v lokale, fitnes centre in na smučišča. 

Ta teden naj bi se predstavniki 20 italijanskih dežel sestali z italijansko vlado na pogovorih o morebitni zaostritvi protikoronskih ukrepov.

"Razpravljali bomo, kako ravnati, če se epidemija dodatno zaostri," je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Andrea Costa. Ob tem je pozval Italijane, naj se kakor hitro je mogoče cepijo s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Cepljenje s poživitvenim odmerkom obvezno tudi za zaposlene v zdravstvu?

V Italiji je sicer od danes naprej poživitveni odmerek na voljo vsem, ki so starejši od 40 let in je od drugega odmerka minilo šest mesecev. Italijanska vlada poleg tega razmišlja o obveznem poživitvenem cepljenju za zaposlene v zdravstvu. Že od maja je cepljenje proti covidu-19 v Italiji obvezno za zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše.

Italijanska vlada naj bi razmišljala tudi o obveznem cepljenju proti covidu-19 za določene poklice, predvsem za tiste, ki so v dnevnem stiku z ljudmi, kot so policisti, javni uslužbenci in učitelji. Prav tako namerava veljavnost potrdila o cepljenju v začetku decembra skrajšati z 12 na devet mesecev. S tem naj bi v državi spodbudili cepljene s poživitvenim odmerkom.

Dunaj Novice V Zagrebu napad na novinarske ekipe, vroče tudi na Dunaju in v Italiji #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin