Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
11.02

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04

73

Natisni članek

cepljenje cepivo Avstrija

Petek, 19. 11. 2021, 11.02

2 leti, 5 mesecev

Avstrija se zapira, od februarja 2022 obvezno cepljenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04

73

Avstrija zaprtjre | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od ponedeljka bo celotna Avstrija znova zaprta. Zaprtje bo veljalo za vse, tudi cepljene proti bolezni covid-19, in bo predvidoma trajalo deset dni, a se to lahko podaljša še za največ deset dni, so odločili udeleženci današnjega vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. Poleg tega bo od februarja v državi cepljenje proti bolezni covid-19 obvezno.

Ali ste za zaprtje države in obvezno cepljenje po zgledu Avstrije?

  • Da.
    63,66 %
    3641 glasov
  • Ne.
    36,34 %
    2078 glasov
Oddanih 5719 glasov

Da stopajo v Avstriji s ponedeljkom v veljavo stroge protikoronske omejitve, za kakršne se v tokratnem četrtem valu pandemije ni odločila še nobena druga evropska država, je po današnjem srečanju z glavarji zveznih dežel sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg. Vrh je potekal v kraju Achensee na avstrijskem Tirolskem.

Odločitev za zaprtje je bila, kot je izpostavil, izredno težka in "neverjetno boli". A za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC. Za tiste, ki se proti bolezni covid-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo.

Šole in vrtci ostajajo odprti

Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Ljudje bodo lahko svoje domove načeloma zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin in rekreacijo.

S 1. februarjem 2022 obvezno cepljenje

Vsem pozivom in kampanjam navkljub se je za cepljenje proti bolezni covid-19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je poudaril Schallenberg, zato bo od 1. februarja cepljenje obvezno. Tudi za ta korak se je Avstrija odločila kot prva. "Ne želimo še petega vala, šestega ali sedmega vala," je poudaril kancler in dodal, da virus pač ne bo nikamor izginil, ampak bo ostal.

Schallenberg je ob tem posredno kritiziral avstrijske desne svobodnjake (FPÖ) in vse druge, ki javno nastopajo proti cepljenju. Njihovo ravnanje v zvezi s tem je označil kot "atentat na naš zdravstveni sistem".

Požar električni avto
Avtomoto Avstrijci se ne šalijo: tako bodo po novem gasili električne avtomobile #foto

Bavarska bo uvedla delno zaprtje javnega življenja

Na Bavarskem bodo na epidemiološko huje prizadetih območjih uvedli zaprtje javnega življenja, je danes napovedal ministrski predsednik Markus Söder po seji deželne vlade. Po celi deželi so obenem odpovedali božične sejme, širijo tudi pogoj PC, poroča tednik Der Spiegel na svoji spletni strani.

Söder je pojasnil, da je v bolnišnici 90 odstotkov bolnikov necepljenih. "Biti necepljen predstavlja resno grožnjo," je dodal.

Zaprtje javnega življenja bo veljalo za okrožja, kjer je sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1000. Teh je trenutno osem. Izjema bo veljala za vrtce, šole in trgovino.

Dodatno omejeni stiki za necepljene

Za necepljene pa bo v praksi po celi deželi veljalo zaprtje, je napovedal Söder. To nameravajo doseči z večjo razširjenostjo pogoja dostopa samo za prebolele ali cepljene (PC). Dodatno bodo omejili stike za necepljene, saj se bodo lahko v tem primeru srečavali le z največ petimi osebami iz dveh gospodinjstev.

Kulturne in športne dejavnosti se bodo lahko izvajale le še ob 25-odstotni zasedenosti in pravilo PC plus, kar pomeni, da morajo prebolevniki in cepljeni predložiti tudi negativen izvid na novi koronavirus. Klubi, bari in drugi nočni lokali bodo morali biti zaprti najmanj tri tedne.

Pravilo PC zaenkrat ne bo veljalo za trgovine, bodo pa omejili število potrošnikov v njih. Gostinski lokali bodo lahko po novem delovali do 22. ure.

Ukrepi naj bi predvidoma trajali do sredine decembra, je še pojasnil Söder. Predlog deželne vlade bodo predvidoma v torek potrdili v deželnem parlamentu.

Novice Avstrija za necepljene zaprla javno življenje, v Berlinu le še pogoj PC

Orban: Madžarska globoko v četrtem valu pandemije

Madžarska je globoko v četrtem valu pandemije covid-19, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Pri tem je opozoril, da najhuje še prihaja, zaščito pa zagotavlja le cepljenje. 

Tisti, ki niso cepljeni, so v smrtni nevarnosti, je dejal Orban. Opozoril je, da necepljeni ne predstavljajo nevarnosti le zase, ampak tudi za vse druge. Po njegovih besedah omejevalni ukrepi ne morejo zagotoviti zaščite pred virusom, le upočasnijo njegovo širjenje med prebivalstvom.

"Tudi proticepilci bodo na koncu spoznali, da se bodo ali cepili ali umrli"

Od štiri do šest mesecev po drugem cepljenju se bo imunost zmanjšala, zato je upravičeno vzeti poživitveni odmerek, je dejal premier. "Če bi bili vsi cepljeni, četrtega vala ne bi bilo ali pa bi bil šibek," je dodal. "Tudi proticepilci bodo na koncu spoznali, da se bodo ali cepili ali umrli," je še povedal.

V zadnjih 24 urah je število novih okužb z novim koronavirusom na Madžarskem doseglo nov rekord. Umrlo je 135 covidnih bolnikov, s čimer je skupno število umrlih zaradi koronavirusne bolezni od začetka pandemije naraslo na skoraj 33 tisoč. 

Doslej je bilo proti bolezni covid-19 polno cepljenih okoli 5,8 milijona Madžarov oziroma nekaj manj kot 60 odstotkov prebivalstva. Tretji odmerek je medtem prejelo okoli 1,8 milijona ljudi oziroma približno 18,5 odstotka prebivalstva.

Avstrija. Bolnišnica.
Novice V Avstriji od jutri velika sprememba: zaprtje države za necepljene
Avstrija. Bolnišnica.
Novice V Avstriji znova rekordno število novih okužb s koronavirusom

 

 

Ne spreglejte