Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 11. 2021,
8.27

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

69

Natisni članek

ijs cepivo Slovenija Koronavirus COVID-19

Petek, 26. 11. 2021, 8.27

2 leti, 5 mesecev

Znane so nove številke okuženih v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

69

covid-19 | Prejšnji četrtek so potrdili 3.518 okužb, tokratne številke so precej nižje kot pred tednom dni.  | Foto Reuters

Prejšnji četrtek so potrdili 3.518 okužb, tokratne številke so precej nižje kot pred tednom dni.

Foto: Reuters

V četrtek smo v Sloveniji ob 6.523 PCR-testih potrdili 2.364 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 36,2 odstotka testov, nekoliko manj kot v sredo, ko je bilo pozitivnih 37,1 odstotka testov. Aktivno okuženih je 41.492 ljudi. Število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.968. Sedemdnevno povprečje okužb v državi je trenutno pri številki 2.622. Umrlo je še 17 covidnih bolnikov.

V bolnišnicah zdravijo 1.137 oseb, med njimi jih 289 potrebuje intenzivno terapijo. Najmlajši covidni bolnik na navadnem oddelku je star 26 let, v enoti intenzivne terapije pa 31 let. 

Število aktivno okuženih se je v primerjavi z dnevom pred tem v državi znižalo za 1.067. Sedemdnevno povprečje se je zmanjšalo za 164, 14-dnevno na sto tisoč prebivalcev pa za 51.

Poleg testiranj s PCR-testi so v ponedeljek opravili še 63.340 hitrih HAG-testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida praviloma preverijo še s PCR-testiranjem.

V ljubljanski intenzivni enoti proti covid-19 cepljenih le 18 bolnikov 

V UKC Ljubljana danes skupaj zdravijo 281 bolnikov, 192 jih leži na navadnih covidnih oddelkih, 89 bolnikov potrebuje intenzivno nego, 65 bolnikov pa je v domači oskrbi in jih nadzirajo na daljavo. 

Najmlajši bolnik na covidnem oddelku ima 27 let, v enoti intenzivne terapije 31 let, pri čemer so izvzete porodnice in otroci. Polno cepljenih na oddelkih je 64 bolnikov, v enoti intenzivne terapije pa zgolj 18 bolnikov oziroma 20 odstotkov. 

Z enim odmerkom cepiva je v državi po podatkih NIJZ cepljenih 1.227.059 oseb oziroma 58 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki je cepljenih 1.143.838 ljudi oziroma 54 odstotkov. Dodatni odmerek cepiva je do danes prejelo 271.509 oseb.

Vlada na zadnji seji ni sprejela novih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 ali zaostrila veljavnih, pripravljajo pa skupna priporočila o organizaciji sejmov in prireditev v obdobju božično-novoletnih praznikov, je v sredo povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Priporočila pripravlja ministrstvo za gospodarstvo.

Leskovar z IJS: Vrh v covidnih enotah intenzivne terapije bo dosežen predvidoma v naslednjih dneh

Vrh števila covidnih bolnikov v enotah intenzivne terapije bomo v Sloveniji predvidoma dosegli v prihodnjih dneh, ko bomo morda nekoliko presegli 300 zasedenih intenzivnih postelj, ocenjuje Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS). Po njegovi oceni je epidemija covida-19 sicer še najprej v upadu.

Kot je v torek povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vidnišar, kapacitete na covidnih intenzivnih oddelkih znašajo 302 postelji, pri čemer se s 15 covidnimi bolnišnicami vsak dan usklajujejo in prerazporejajo kapacitete in kader.

GZS državi: Razmislite o obveznem cepljenju starejših od 50 let

Ker je Slovenija po podatkih ECDC po stopnji polne cepljenosti odraslih še vedno med najslabšimi med državami EU27, so pri GZS odločevalce pozvali, naj razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja vseh prebivalcev in prebivalk, starejših od 50 let.

"Obvezno cepljenje je zakonsko že uredila Avstrija z začetkom februarja 2022. Nemčija o tem razmišlja, Italija, Francija in nekatere druge države so obvezno cepljenje uvedle za posamezne poklicne skupine oz. področja. Z morebitno odločitvijo za uvedbo obveznega cepljenja v določeni obliki tako Slovenija zagotovo ne bi bila niti prva niti edina v Evropi," je v sporočilu za javnost pojasnil generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

Obenem je člane GZS ponovno pozval, da dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe v podjetjih ter strogo nadzirajo spremljanje pogoja PCT med zaposlenimi in obiskovalci. "Samoomejevalno vedenje zmanjšuje prenose okužb, zato naj se vsi nenujni sestanki, konference, srečanja, vključno s prednovoletnimi srečanji, izvajajo z uporabo sodobnih digitalnih orodij ali pa prestavijo na čas, ko bo okužb med nami manj," je še opozoril Cantarutti.

 

Miloš Zeman
Novice Češki predsednik se je zaradi okužbe s covid-19 moral vrniti v bolnišnico
janez Poklukar, minister za zdravje RS.
Novice Kdaj bomo v Sloveniji začeli s cepljenjem mlajših od 12 let? To pravi Poklukar. #video
Pfizer cepivo
Novice Evropska agencija priporočila cepljenje otrok proti covid-19 #video
Koronavirus. Cepljenje. Covid-19. PCT.
Novice 10-letnik s covid-19 še vedno v bolnišnici, v intenzivi najmlajši star 31 let #video
potniki meja ZDA
Novice V ZDA od januarja le še z dokazilom o cepljenju proti covid-19
Vojka Gorjup
Novice Pri petih covidnih bolnikih opravili presaditev pljuč #video
Molnupiravir
Novice Kmalu tudi v Sloveniji 21.600 odmerkov zdravila proti covid-19
Ne spreglejte