Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 11. 2021,
7.27

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

36

Natisni članek

Koronavirus Južna Afrika vlada Janez Janša Janez Janša

Sobota, 27. 11. 2021, 7.27

2 leti, 5 mesecev

Karantena za tiste, ki prihajajo v državo z območij z omikronom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

36

Janez Janša | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Potem ko sta v četrtek Velika Britanija in Izrael kot prva napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike, kjer so nedavno potrdili novo skrb vzbujajočo različico koronavirusa omikron, so jima v petek sledile še številne druge države. Slovenska vlada je tako na sinočnji dopisni seji določila obvezno karanteno za tiste, ki prihajajo z območij z virusom. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstopa v državo ne bodo dovolili.

Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529, poimenovano omikron. Vlada je sinoči določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstopa v državo ne bodo dovolili.

koronavirus, covid-19
Novice V Evropi prvi primer nove različice virusa. Članice EU sprožile zasilno zavoro. #video

Seznam držav oziroma območij z različico omikron objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani. Sprememba odloka je v veljavi danes.

NIJZ je včeraj sporočil, da v Sloveniji za zdaj še niso potrdili primera okužbe s to različico.

Covid-19, cepivo, cepljenje
Novice WHO: Nova različica koronavirusa je skrb vzbujajoča

Države članice EU so se zaradi nove različice v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz sedmih držav z območja južne Afrike – Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja. Za potnike iz teh držav naj bi odslej veljala stroga pravila karantene in testiranja. Kot so za tuje medije pojasnili v Bruslju, gre za omejitev in ne prepoved potovanj, predvsem zato, da se omogoči vrnitev državljanov in prebivalcev EU s prizadetega območja.

Dogovor o tem so države članice Unije dosegle na sestanku mehanizma za odzivanje na krize IPCR, ki ga je slovensko predsedstvo sklicalo na poziv Evropske komisije. Formalno gre pri tem le za priporočilo in na posameznih državah članicah je, da te spremembe zdaj dejansko uveljavijo v praksi. A mnoge so se za tovrstno ukrepanje v petek odločile, še preden je bil končan sestanek IPCR, in ostale jim bodo zelo verjetno sledile v kratkem.

Ministrska konferenca WTO preložena

Ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki bi morala potekati prihodnji teden v Ženevi, je bila zaradi nevarnosti širjenja nove različice novega koronavirusa, ki so jo nedavno odkrili na jugu Afrike, v petek v zadnjem trenutku preložena.

Odločitev je bila sprejeta kmalu po tistem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila omenjena različica bolj nalezljiva kot druge.

Med državami, kjer stroge omejitve potovanj v veljavo stopajo v noči na danes, sta tudi Avstrija in Češka. V Franciji in na Nizozemskem te že veljajo od petka, v Nemčiji bodo od nedelje. Za podobne korake so se med drugim odločile tudi sosednji Italija in Hrvaška ter Belgija, Španija, Grčija in Malta. ZDA bodo potovanja omejile s ponedeljkom, Japonska jih je že v petek.

V Nemčiji so se na primer Južno Afriko in njene sosede v petek odločili uvrstiti med t. i. območja, kjer so razširjene nevarnejše različice novega koronavirusa. To v bistvu pomeni, da lahko letalske družbe od tam pripeljejo le še nemške državljane in ljudi, ki prebivajo v Nemčiji, zanje pa je po prihodu obvezna dvotedenska karantena, ki je ne more skrajšati niti negativen test.

covid-19
Novice Znane so nove številke okuženih v Sloveniji

A medtem so v petek v Belgiji že potrdili prvi primer okužbe z novo različico B.1.1.529, kar pomeni, da ta morda že kroži po Evropi.

Ne spreglejte