Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
16.49

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

43

Natisni članek

omikron COVID-19 cepivo Koronavirus virus

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 16.49

2 leti, 4 mesece

Beovićeva: Po prvih podatkih se omikron širi hitreje od prejšnjih različic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

43

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot do zdaj odkrite različice koronavirusa, je za STA povedala infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so do zdaj zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku pripomoglo cepljenje oziroma prebolela okužba.

Beovićeva je menila, da je omejitev potovanj z območij, kjer je prisotna nova različica virusa, smiseln ukrep, vsaj dokler ni znanih več informacij o značilnostih omikrona. "Izkušnje kažejo, da je tako nemogoče preprečiti vnose novih različic, lahko pa jih nekoliko upočasnimo," je dejala. V vmesnem obdobju pa se lahko, kot je dodala, primerno organiziramo in po potrebni sprejmemo dodatne ukrepe, če se bo izkazalo, da so ti potrebni.

Novice Presenečenje: Matej Tonin po Parsifalu tone, po Mediani vzpon

Cepljenje bi moralo zaščititi vsaj delno

Po nekaterih namigih virologov bi moralo cepljenje proti različici zaščititi vsaj delno, a je na analize treba še počakati, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah so si strokovnjaki po svetu v večini enotni, da je ob pojavu nove različice pomembno tako osnovno cepljenje kot cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covid-19. "Ne samo pri tistih, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni, ampak pri vsej populaciji, ker bomo tako zmanjšali število obolelih in vsaj delno zamejili širjenje nove različice," je poudarila.

Opomnila je, da metode, s katero bi povsem ustavili epidemijo, ni, da pa lahko s cepljenjem bistveno zmanjšamo pritisk na bolnišnice, omogočimo ustrezno zdravljenje vseh bolnikov in živimo "kolikor toliko normalno".

Epidemija v upadu

V Sloveniji po zadnji napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan epidemija covid-19 še naprej upada, kar se kaže tudi v dnevno potrjenih okužbah.

Po oceni Beovićeve je za to zaslužno spoštovanje epidemioloških ukrepov, predvsem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), prav tako so prepovedana večja zbiranja. "Težko bi rekla, da je prekuževanje že doseglo stopnjo, da bi samo od sebe ustavljalo epidemični val," je menila. Po njenih besedah to pomeni, da je treba vztrajati z obstoječimi ukrepi. Slednji so razmeroma blagi v primerjavi z ukrepi lansko leto, je še izpostavila.

pfizer biontech cepivo
Novice BioNTech se že pripravlja na prilagajanje cepiva proti bolezni covid-19

Ni še jasno, kako nevarna in nalezljiva je nova različica

Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja "zelo visoko" globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Pri tem je poudarila, da še vedno ostaja nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu in Kanadi. V Evropi so jo do zdaj potrdili v Avstriji, Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Južnoafriška znanstvenica: Omikron izvira iz Bocvane

Po prvih ugotovitvah nova različica novega koronavirusa omikron izvira iz Bocvane, majhne države na jugu Afrike, je danes na novinarski konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje sporočila znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD.

Kot je povedala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, so strokovnjaki v Bocvani prvi identificirali eno od sekvenc različice omikron. Južnoafriški znanstveniki so nato ugotovitve iz sosednje države vnesli v mednarodno bazo podatkov in takrat se je tudi začelo nakazovati skrb vzbujajoče število mutacij te različice.

Avstrija koronavirus
Novice Prva uradna okužba z omikronom tudi v Avstriji #vŽivo

S pomočjo informacij in raziskav okužbe povezali z novo različico

S pomočjo informacij iz Bocvane in dodatnih raziskav je južnoafriškim epidemiologom uspelo, da so novo hitro naraščanje koronavirusnih okužb, potem ko se je pandemija v regiji občutno upočasnila, povezali z novo različico. O njihovih ugotovitvah je nato južnoafriški minister za zdravje Joe Phaahla v četrtek obvestil javnost.

Covid-19. Koronavirus. Zaščita. Zdravstveni delavci.
Novice Znani so podatki o številu okuženih #video

Prve sume na okužbo potrdili pri tujih diplomatih

Ministrstvo za zdravje Bocvane je sicer konec prejšnjega tedna pojasnilo, da so prve sume na okužbo z omikronom zaznali pri štirih tujih diplomatih, njihovega državljanstva niso razkrili. Tiskovna predstavnica ministrstva Shirley Mukamambo je danes za dpa potrdila, da je bila četverica 11. novembra pozitivna na testu, analiza njihovih vzorcev pa je 22. novembra potrdila sum, da gre za novo različico B1.1.529.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 26. novembra različico poimenovala omikron in jo označila kot skrb vzbujajočo, danes pa je tveganje, ki ga ta predstavlja na globalni ravni, ocenila kot "zelo visoko". Strokovnjaki se bojijo, da je učinkovitost obstoječih cepiv proti bolezni covid-19 ob okužbi s to različico občutno nižja kot sicer.

Sinofarm
Novice 82 odstotkov cepljenih, ki so umrli zaradi koronavirusa, je prejelo kitajsko cepivo

ZDA se na novo različico omikron odzivajo s pozivi k cepljenju

V ZDA doslej še niso potrdili okužbe z novo različico novega koronavirusa, imenovano omikron, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, je danes dejal Antony Fauci, zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna. Zavrnil je vsakršne špekulacije v povezavi s to različico, saj o njej še ni dovolj znanega, ter pozval k cepljenju.

Biden je imel v nedeljo sestanek s Faucijem in drugim člani zdravstvene ekipe Bele hiše. Fauci je predsednika seznanil z informacijo, da bo za bolj natančne podatke o prenosljivosti in drugih značilnostih te različice potrebnih še približno štirinajst dni. Vendar pa ostaja prepričan, da cepiva, ki so v uporabi, nudijo zaščito pred hudim potekom bolezni.

Pozivi za poživitveni odmerek

Prav tako je poudaril, da poživitveni odmerek zagotavlja najboljšo mogočo zaščito pred covidom-19. Zato so vsem, ki so že prejeli po dva odmerka cepiv Pfizerja in Moderne ter po en odmerek cepiva Johnson & Johnson, priporočili, naj se cepijo še s poživitvenim odmerkom.

Letališče
Novice Kako je to mogoče? Pobegnila iz hotelske karantene in se vkrcala na letalo.

Za zdaj brez novih omejitev potovanj

Biden bo več o omikronu in ukrepih vlade povedal danes, vendar pa za zdaj po napovedih ne bo uvajal novih omejitev potovanj ali za gospodarstvo in družbo. ZDA so sicer že uvedle prepoved potovanj za Južno Afriko in še sedem držav na jugu Afrike.

Okrog 80 milijonov Američanov, starejših od pet let, ki se še niso cepili, bo pozval, naj to storijo, že cepljene pa bo pozval, naj se odločijo še za poživitveni odmerek.

Fauci je na televiziji ABC dejal, da bo različica omikron zagotovo našla pot tudi v ZDA, čeprav doslej še niso odkrili primera. Kljub temu je kot prezgodnje zavrnil razprave o morebitnem ponovnem zapiranju ZDA. "Ni potrebe po paniki. Moramo biti zaskrbljeni in zaradi tega moramo delati to, kar vemo, da deluje, to pa je celjenje," je dejal Fauci.

Na Otoku v bitki z omikronom širijo cepljenje s tretjim odmerkom

V Veliki Britaniji bo cepljenje s tretjim poživitvenim odmerkom cepiva proti bolezni covid-19 odslej dostopno vsem odraslim, je danes sporočilo strokovno svetovalno telo britanske vlade. Razširitev cepljenja s starejših od 40 let na vse, ki so starejši od 18 let, je že potrdil tudi britanski minister za zdravje Sajid Javid.

Razširitev cepljenja prihaja v obdobju, ko tako na Otoku kot drugje po svetu narašča zaskrbljenost zaradi širjenja nove različice novega koronavirusa omikron, ki so jo nedavno prvi potrdili na jugu Afrike. Britanska vlada je zato konec prejšnjega tedna omejila potovanja iz desetih držav na jugu Afrike. Znova je tudi uvedla obvezno testiranje vseh potnikov na novi koronavirus ter obvezno uporabo zaščitnih mask v trgovinah in javnem prometu v Angliji ter samoizolacijo v primeru tveganega stika.

Velika Britanija je ena od evropskih držav, kjer so doslej že potrdili prve primere okužbe z novo različico. Šest so jih danes potrdili na Škotskem, od tega dve v Glasgowu, še pet so jih potrdili v Angliji. Vlada po besedah ministra Javida pričakuje nove primere v prihodnjih dneh.

Aleš Šabeder
Novice Nekdanji minister Šabeder: Naredili smo vse, kar je bilo mogoče

V Bruslju za usklajen pristop članic pri uvajanju ukrepov proti koronavirusu

Pri Evropski komisiji so danes potrdili, da so bili obveščeni o novih ukrepih o omejitvi potovanj, ki jih namerava uvesti Portugalska, in bodo te zdaj natančno proučili. Pri tem poudarjajo, da bi se morale članice vzdržati uvajanja dodatnih omejitev za imetnike evropskih covidnih potrdil ter komisijo in druge članice 48 ur vnaprej obvestiti o vseh predvidenih ukrepih.

Pomembno je tudi, da se članice držijo usklajenega pristopa v skladu z uredbo o covidnem potrdilu, da bi zagotovili varno in prosto potovanje znotraj EU ter se izognili razmeram, ki smo jim bili priča v preteklem letu, ko so članice uvajale omejitve gibanja v uniji, so pojasnili.

Po Tomažičevih besedah majhna možnost, da bi bila cepiva proti omikronu neučinkovita

Če je nova različica koronavirusa omikron tako nalezljiva kot delta, njenega širjenja ne bomo mogli preprečiti, je v izjavi pojasnil infektolog Janez Tomažič. Pozval je k spoštovanju osnovnih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa in k cepljenju. Možnost, da bi bila zdajšnja cepiva proti omikronu neučinkovita, je po njegovih besedah majhna.

Ne spreglejte