Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
10.18

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

20

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 10.18

2 leti, 4 mesece

Kako je to mogoče? Pobegnila iz hotelske karantene in se vkrcala na letalo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

20

Letališče | Na amsterdamskem letališču so v petek pri 61 od 624 potnikov iz Južne Afrike potrdili okužbo z novim koronavirusom, pri 13 so potrdili koronavirusno različico omikron. | Foto Reuters

Na amsterdamskem letališču so v petek pri 61 od 624 potnikov iz Južne Afrike potrdili okužbo z novim koronavirusom, pri 13 so potrdili koronavirusno različico omikron.

Foto: Reuters

Nizozemska policija je aretirala Španca in Portugalko, ki jima je uspelo pobegniti iz hotela, kjer sta zaradi okužbe z novim koronavirusom preživljala karanteno. Par se je pred tednom dni vrnil iz Južne Afrike in bil tako kot vsi preostali potniki, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom, napoten v hotelsko karanteno. Eden od njiju je bil pozitiven na novi koronavirus, ni pa znano, ali je bil okužen z različico omikron. Zbežala sta s hotela in bila že na letalu za Španijo, ko jima je načrte prekrižala policija. Oblastem ni jasno, kako jima je uspelo pobegniti in priti na letalo.

Par so aretirali včeraj na amsterdamskem letališču Schiphol, ko sta se že vkrcala na letalo za Španijo. Pred tednom dni sta se vrnila iz Južne Afrike, eden od njiju je bil pozitiven na novi koronavirus, ni pa znano, ali je bil okužen z različico omikron, poroča BBC. 

Na amsterdamskem letališču so v petek pri 61 od 624 potnikov iz Južne Afrike potrdili okužbo z novim koronavirusom, pri 13 so potrdili koronavirusno različico omikron. Vse so namestili v hotele za prestajanje karantene. Par je sicer ločeno prestajal karanteno oz. izolacijo v dveh različnih hotelih. 

Grozi jima kazen zaradi kršenja karantene

Hotel jima je uspelo zapustiti in vkrcala sta se na letalo za Španijo. Zaenkrat še ni jasno, kako je jima je uspelo pobegniti, je sporočil tiskovni predstavnik mejne policije. "Različne enote zagotavljajo, da nihče ne more priti v hotel ali oditi iz njega, med njimi je tudi mejna policija," je povedal.

Oblastem tudi ni jasno, kako je paru uspelo priti na letalo. Po aretaciji so par predali nizozemskem zdravstvenim oblastem in jima znova izrekli karanteno.

Paru grozi kazen zaradi kršenja karantene. Ali ju bo doletel še kazenski postopek zaradi ogrožanja javne varnosti, pa mora odločiti tožilstvo.

Nova grožnja: omikron

Na Nizozemskem imajo sicer rekordno število potrjenih okužb s koronavirusom. Še več skrbi zdaj vzbuja nova, še bolj kužna različica iz Južne Afrike. Različico novega koronavirusa, poimenovano omikron, so poleg Nizozemske potrdili še v 13 državah po vsem svetu, med drugim v Italiji, Avstriji, na Češkem, v Belgiji in Veliki Britaniji. 

Japonska in Izrael sta edini državi, ki sta zaprli meje za tujce. Vsaj 44 (med njimi tudi vse članice EU) držav je prekinilo neposredne letalske povezave z Južnoafriško republiko, kjer so odkrili prve okužene z omikronom.

Avstrija koronavirus
Novice Prva uradna okužba z omikronom tudi v Avstriji #vŽivo
Ne spreglejte