SiolNET. Novice Svet
1,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

BioNTech se že pripravlja na prilagajanje cepiva proti bolezni covid-19

1,07

termometer

pfizer biontech cepivo
Tako raziskovanje omikrona kot prilagajanje cepiva imata nekatere enake postopke, je dodala. Kot primer so navedli načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. Foto: Reuters

Nemški proizvajalec cepiv BioNTech se ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že ukvarja s prilagoditvijo svojega cepiva proti bolezni covid-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, je sporočila tiskovna predstavnica podjetja za nemško tiskovno agencijo dpa.

"Da ne izgubljamo časa, smo se vzporedno lotili teh dveh nalog, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, ali bo treba cepivo prilagoditi," je povedala.

Ugotoviti morajo, ali bo treba prilagoditi cepivo

Tako raziskovanje omikrona kot prilagajanje cepiva imata nekatere enake postopke, je dodala. Kot primer so navedli načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. V laboratorijskih testih pri tem uporabljajo protitelesa cepljenih, ki so bili v stiku z novo različico. Tako trenutno proučujejo, kako dobro je mogoče nevtralizirati nove beljakovine bodice S.

Covid-19. Koronavirus. Zaščita. Zdravstveni delavci. Novice Znani so podatki o številu okuženih #video

BioNTech je v petek sporočil, da se omikron precej razlikuje od zdaj poznanih različic, ki imajo dodatne mutacije na beljakovini bodice S. Iz podatkov testov, ki ji trenutno izvajajo, pa bodo lahko ugotovili, ali morajo prilagoditi cepivo, če se bo ta različica razširila po vsem svetu. Prve ugotovitve bodo najverjetneje imeli do konca prihodnjega tedna.

V sto dneh že možnost prilagojenega cepiva

Skupaj s partnerskim podjetjem Pfizer so se že pred meseci pripravili na podoben scenarij in so zdaj sposobni cepivo prilagoditi v roku šestih tednov, v sto dnevih pa bi lahko že začeli dobavljati prilagojeno cepivo.

Avstrija koronavirus Novice Prva uradna okužba z omikronom tudi v Avstriji #vŽivo

Lahko traja več mesecev za dobavo novega cepiva

Da so že začeli delo na novih cepivih, usmerjenih neposredno proti različici omikron, so že sporočili tudi iz ameriških podjetij Moderna in Johnson & Johnson, poročajo tuji mediji. Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel je za ameriško televizijo CNBC obenem opozoril, da bi lahko trajalo več mesecev, preden bodo pripravljeni na dobavo novega cepiva.

Vodilni predstavnik Moderne Paul Burton je za britanski BBC pojasnil, da bo izdelava novega cepiva v količinah, ko lahko steče njegova dobava, predvidoma možna nekje v prvih mesecih prihodnjega leta.

Bancel je sicer obenem izpostavil, da zaenkrat sploh še ni jasno, ali bo novo cepivo dejansko potrebno. Več naj bi bilo po njegovih besedah znanega v približno dveh tednih.

Ocenjujejo učinkovitost cepiv proti omikronu

Že v petek so pri Moderni kot možnosti navedli prilagoditev enega od trenutnih kandidatov za poživitveno cepljenje različici omikron, testiranje večjega odmerka njihovega obstoječega poživitvenega cepiva ter preučitev drugih kandidatov za poživitveno cepljenje, ki so zasnovani za zaščito pred večjim številom različic novega koronavirusa.

Da tudi pri podjetju Johnson & Johnson že ocenjujejo učinkovitost svojega cepiva proti omikronu, je potrdil tudi vodja farmacevtskih raziskav pri tem podjetju Mathai Mammen. Kot je dejal, je delo na razvoju novega cepiva že steklo in, če bo treba, bodo hitro prešli v fazo kliničnega testiranja.

Sinofarm Novice 82 odstotkov cepljenih, ki so umrli zaradi koronavirusa, je prejelo kitajsko cepivo

Razvijalci Sputnik V menijo, da je cepivo že učinkovito proti omikronu, a vseeno razvijajo prilagojeno cepivo

Za podoben korak so se odločili razvijalci ruskega cepiva Sputnik V. Kot so sicer danes zatrdili, je njihovo cepivo učinkovito proti omikronu, a kljub temu razvijajo posebej novi različici prilagojeno cepivo za poživitvene odmerke.

"Čeprav takšna prilagoditev verjetno ne bo potrebna, je lahko nova Sputnik omikron različica za masovno proizvodnjo pripravljena v 45 dneh," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili pri ruskem investicijskem skladu (RDIF), ki financira razvoj Sputnika. Dodali so, da bi lahko prvih več sto milijonov poživitvenih odmerkov Sputnik omikrona na mednarodne trge prišlo do 20. februarja 2022. V prihodnjem letu naj bi jih bili sposobni izdelati tri milijarde.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin